3 intrări

19 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CENTI- Element de compunere care intră în denumirea submultiplilor unităților de măsură pentru a exprima a suta parte din întreg. – Din fr., it. centi-. Cf. lat. centum.

CENTI- Element de compunere care intră în denumirea submultiplilor unităților de măsură pentru a exprima a suta parte din întreg. – Din fr., it. centi-. Cf. lat. centum.

centi- [At: DN3 / V: -cent2 / E: fr it centi] Element de compunere care înseamnă „a suta parte”, folosit, mai ales, în terminologia tehnică, intrând în compunerea denumirii submultiplilor unităților de măsură.

CENTI- Element prim de compunere savantă care înseamnă „a suta parte”, folosit mai ales în terminologia tehnică. [Și -cent. / < fr., it. centi-, cf. lat. centum – sută].

CENTI-, -CÉNT elem. „o sută, a suta parte”. (< fr. centi-, cf. lat. centum, sută)

*cénti- (d. lat. centum, o sută), prefix care, în sistema metrică, înseamnă o unitate de o sută de orĭ maĭ mică de cît unitatea generatrice, ca centimetru, centilitru, centigram ș. a.

CENT, cenți, s. m. 1. Monedă divizionară în Statele Unite ale Americii și în Canada, egală cu o sutime de dolar. ♦ Monedă în Țările de Jos, valorând o sutime de florin. 2. (Muz.) Subdiviziune pentru măsurarea intervalelor muzicale, egală cu o sutime dintr-un semiton. – Din engl., fr. cent.[1]

 1. 1. În original: florini, evident greșit. — LauraGellner

cent1 sm [At: CLIMESCU, A. 290 / Pl: ~nți / E: eg cent] 1 (În S. U. A.) Monedă având valoarea de o sutime dintr-un dolar. 2 (În Olanda) Monedă având valoarea de o sutime dintr-un florin.

CENT, cenți, s. m. 1. Monedă divizionară în Statele Unite ale Americii și în Canada, egală cu o sutime de dolar. ♦ Monedă în Țările de Jos, valorând o sutime de florin. 2. (Muz.) Subdiviziune pentru măsurarea intervalelor muzicale, egală cu o sutime dintr-un semiton. – Din engl., fr. cent.

CENT s.m. Monedă divizionară în Statele Unite și Canada, egală cu o sutime de dolar. ♦ Monedă în Țările de Jos, valorând o sutime de florin. [< engl. cent].

CENT2 s. n. (muz.) subdiviziune pentru măsurarea intervalelor, o sutime dintr-un semiton. (< germ. Cent, lat. centum)

CENT1 s. m. monedă divizionară în diverse țări (S.U.A., Canada, Australia, Olanda etc.), o sutime din unitatea monetară. (< engl., fr. cent)

CENT ~ți m. (în S.U.A., Canada, Olanda, etc.) Monedă divizionară egală cu a suta parte dintr-un dolar, dintr-un florin, dintr-o coroană etc. /<engl., fr. cent


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

cent s. m., pl. cenți; (moneda divizionară americană) abr. c. / ct.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cent (cénți), s. m. – Centimă. Lat. cens, engl. cent; se spune numai despre anumite subdiviziuni monetare străine. – Der. centă, s. f. (Arg., bilet de o sută de lei); centenar, adj., din lat. centenarius (sec. XIX); centimă, s. f. (valoare bănească ce reprezintă a suta parte dintr-o unitate). – Compară centiar, s. n.; centigrad, s. n.; centigram, s. n.; centilitru, s. m.; centimetru, s. m., etc.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

cénti, (țenti), s.m. – Centimetru (Strâmtura, Apșa de Jos, Biserica Albă). – Din it. centi-, cf. lat. centum „o sută” (Scriban, DEX).

CENTI- „o sută, însutit”. ◊ L. centum „o sută” > fr. centi-, it. id., engl. id. > rom. centi-.~flor (v. -flor), adj., care are o sută de flori; ~ped (v. -ped), adj., care are o sută de picioare.

cent (< lat. centum „o sută”), unitate de măsură a intervalelor* muzicale, egală cu 1/100 dintr-un semiton* temperat*. Octava* cuprinde deci 1.200 de c., cvinta perfectă temperată 700 de c. etc. Cel mai mic interval perceput de ureche ca atare, măsoară 5 c. și corespunde unui raport de frecvențe* de 1.003/1.000. Coma* solfegistică (sistemul Mercator) măsoară 22,6 c. ♦ Împărțirea octavei în 1.200 c. a fost propusă de fizicianul Alex. J. Ellis (1814-1890), exprimând în logaritmi* cu baza radical de ordinul 12 din 2, valoarea 21/12 (considerată în raport de frecvențe) a intervalului de octavă. Se obține log = 12 unități mari (semitonuri temperate) sau 1.200 de c. (c. fiind un submultiplu al semitonului temperat). sin. centisunet.

Intrare: centi (pref.)
centi1 (pref.) element de compunere prefix
afix (I7)
 • centi
Intrare: centi (subst.)
centi2 (s.m.) substantiv masculin
substantiv masculin (M999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • centi
plural
 • centi
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
Intrare: cent (s.m.)
cent1 (s.m.) substantiv masculin
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cent
 • centul
 • centu‑
plural
 • cenți
 • cenții
genitiv-dativ singular
 • cent
 • centului
plural
 • cenți
 • cenților
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

centi (pref.)

 • 1. Element de compunere care intră în denumirea submultiplilor unităților de măsură pentru a exprima a suta parte din întreg.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN

etimologie:

cent (s.m.)

 • 1. Monedă divizionară în Statele Unite ale Americii și în Canada, egală cu o sutime de dolar.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN
  • 1.1. Monedă în Țările de Jos, valorând o sutime de florin.
   surse: DEX '09 DEX '98 DN
 • 2. muzică Subdiviziune pentru măsurarea intervalelor muzicale, egală cu o sutime dintr-un semiton.
  surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00
 • comentariu abreviere c. / ct.
  surse: DOOM 2

etimologie: