3 intrări

25 de definiții

din care

Explicative DEX

CENTI- Element de compunere care intră în denumirea submultiplilor unităților de măsură pentru a exprima a suta parte din întreg. – Din fr., it. centi-. Cf. lat. centum.

CENTI- Element de compunere care intră în denumirea submultiplilor unităților de măsură pentru a exprima a suta parte din întreg. – Din fr., it. centi-. Cf. lat. centum.

centi- [At: DN3 / V: -cent2 / E: fr it centi] Element de compunere care înseamnă „a suta parte”, folosit, mai ales, în terminologia tehnică, intrând în compunerea denumirii submultiplilor unităților de măsură.

* CENTI- pref. Arată a o suta parte din unitate [fr.].

CENTI- Element prim de compunere savantă care înseamnă „a suta parte”, folosit mai ales în terminologia tehnică. [Și -cent. / < fr., it. centi-, cf. lat. centum – sută].

CENTI-, -CENT elem. „o sută, a suta parte”. (< fr. centi-, cf. lat. centum, sută)

*cénti- (d. lat. centum, o sută), prefix care, în sistema metrică, înseamnă o unitate de o sută de orĭ maĭ mică de cît unitatea generatrice, ca centimetru, centilitru, centigram ș. a.

CENT, cenți, s. m. 1. Monedă divizionară în Statele Unite ale Americii și în Canada, egală cu o sutime de dolar. ♦ Monedă în Țările de Jos, valorând o sutime de florin. 2. (Muz.) Subdiviziune pentru măsurarea intervalelor muzicale, egală cu o sutime dintr-un semiton. – Din engl., fr. cent.[1]

  1. 1. În original: florini, evident greșit. — LauraGellner

cent1 sm [At: CLIMESCU, A. 290 / Pl: ~nți / E: eg cent] 1 (În S. U. A.) Monedă având valoarea de o sutime dintr-un dolar. 2 (În Olanda) Monedă având valoarea de o sutime dintr-un florin.

-cent2 vz centi-

țent1[1] sn vz cent1 corectat(ă)

  1. Variantă neconsemnată în definiția principală — LauraGellner

CENT, cenți, s. m. 1. Monedă divizionară în Statele Unite ale Americii și în Canada, egală cu o sutime de dolar. ♦ Monedă în Țările de Jos, valorând o sutime de florin. 2. (Muz.) Subdiviziune pentru măsurarea intervalelor muzicale, egală cu o sutime dintr-un semiton. – Din engl., fr. cent.

CENT s.m. Monedă divizionară în Statele Unite și Canada, egală cu o sutime de dolar. ♦ Monedă în Țările de Jos, valorînd o sutime de florin. [< engl. cent].

-CENT v. centi-.

-CENT3 elem. centi-.

CENT2 s. n. (muz.) subdiviziune pentru măsurarea intervalelor, o sutime dintr-un semiton. (< germ. Cent, lat. centum)

CENT1 s. m. monedă divizionară în diverse țări (S.U.A., Canada, Australia, Olanda etc.), o sutime din unitatea monetară. (< engl., fr. cent)

CENT ~ți m. (în S.U.A., Canada, Olanda, etc.) Monedă divizionară egală cu a suta parte dintr-un dolar, dintr-un florin, dintr-o coroană etc. /<engl., fr. cent

Ortografice DOOM

cent s. m., pl. cenți; (centul SUA) abr. c./ct.

cent s. m., pl. cenți; (moneda divizionară americană) abr. c. / ct.

cent s. m., pl. cenți

Etimologice

cent (cenți), s. m. – Centimă. Lat. cens, engl. cent; se spune numai despre anumite subdiviziuni monetare străine. – Der. centă, s. f. (Arg., bilet de o sută de lei); centenar, adj., din lat. centenarius (sec. XIX); centimă, s. f. (valoare bănească ce reprezintă a suta parte dintr-o unitate). – Compară centiar, s. n.; centigrad, s. n.; centigram, s. n.; centilitru, s. m.; centimetru, s. m., etc.

Jargon

CENTI- „o sută, însutit”. ◊ L. centum „o sută” > fr. centi-, it. id., engl. id. > rom. centi-.~flor (v. -flor), adj., care are o sută de flori; ~ped (v. -ped), adj., care are o sută de picioare.

cent (< lat. centum „o sută”), unitate de măsură a intervalelor* muzicale, egală cu 1/100 dintr-un semiton* temperat*. Octava* cuprinde deci 1.200 de c., cvinta perfectă temperată 700 de c. etc. Cel mai mic interval perceput de ureche ca atare, măsoară 5 c. și corespunde unui raport de frecvențe* de 1.003/1.000. Coma* solfegistică (sistemul Mercator) măsoară 22,6 c. ♦ Împărțirea octavei în 1.200 c. a fost propusă de fizicianul Alex. J. Ellis (1814-1890), exprimând în logaritmi* cu baza radical de ordinul 12 din 2, valoarea 21/12 (considerată în raport de frecvențe) a intervalului de octavă. Se obține log = 12 unități mari (semitonuri temperate) sau 1.200 de c. (c. fiind un submultiplu al semitonului temperat). sin. centisunet.

Regionalisme / arhaisme

centi, (țenti), s.m. Centimetru. – Din it. centi-, cf. lat. centum „o sută” (Scriban, DEX).

centi, (țenti), s.m. – Centimetru (Strâmtura, Apșa de Jos, Biserica Albă). – Din it. centi-, cf. lat. centum „o sută” (Scriban, DEX).

Intrare: centi (pref.)
centi1 (pref.) element de compunere prefix
afix (I7)
  • centi
sufix (I7-S)
  • cent
Intrare: centi (s.m.)
centi2 (s.m.) substantiv masculin
substantiv masculin (M999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • centi
plural
  • centi
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
Intrare: cent (s.m.)
cent1 (s.m.) substantiv masculin
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cent
  • centul
  • centu‑
plural
  • cenți
  • cenții
genitiv-dativ singular
  • cent
  • centului
plural
  • cenți
  • cenților
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

centielement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere care intră în denumirea submultiplilor unităților de măsură pentru a exprima a suta parte din întreg. DEX '09 MDA2 DEX '98 DN MDN '00 DETS
etimologie:

cent, cențisubstantiv masculin

  • 1. Monedă divizionară în Statele Unite ale Americii și în Canada, egală cu o sutime de dolar. DEX '09 DEX '98 DN
    • 1.1. Monedă în Țările de Jos, valorând o sutime de florin. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. muzică Subdiviziune pentru măsurarea intervalelor muzicale, egală cu o sutime dintr-un semiton. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • comentariu abreviere c. / ct. DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.