16 definiții pentru catehism


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CATEHÍSM, catehisme, s. n. 1. Expunere a principiilor religiei creștine, sub formă de întrebări și răspunsuri; catihis; carte care cuprinde această expunere. 2. Fig. Lucrare în care se expune riguros esența unei doctrine, a unei concepții. – Din ngr. katéhismos.

CATEHÍSM, catehisme, s. n. 1. Expunere a principiilor religiei creștine, sub formă de întrebări și răspunsuri; catihis; carte care cuprinde această expunere. 2. Fig. Lucrare în care se expune riguros esența unei doctrine, a unei concepții. – Din ngr. katéhismos.

catehísm sn [At: CATIHISISU MIC, ap. GCR II 99/30 / V: ~echísm, tih~, ~tihísis, ~ís, ~tihís / Pl: ~e / E: lat catechismus] 1 Expunere a principiilor religiei creștine prin întrebări și răspunsuri. 2 (Pex) Carte care cuprinde învățăturile principale ale religiei creștine. 3 (Fig) Lucrare în care se expune riguros esența unei doctrine.

CATEHÍSM, catehisme, s. n. 1. Expunere a principiilor religiei creștine în formă de întrebări și răspunsuri; p. ext. carte care cuprinde această expunere. 2. Fig. Lucrare în care se expune esența unei doctrine, a unei concepții. Generația veche a admirat cu iubire scrierile lui Alexandrescu. Le-a avut ca un catehism de virtute și de patriotism. GHICA, S. 673.

CATEHÍSM, catehisme, s. n. 1. Expunere a principiilor religiei creștine, sub formă de întrebări și răspunsuri; p. ext. carte care cuprinde această expunere. 2. Fig. Lucrare în care se expune esența unei doctrine, a unei concepții. – Ngr. katéhismos.

CATEHÍSM s. n. 1. expunere succintă a principiilor unor doctrine religioase sub formă de întrebări și răspunsuri; (p. ext.) carte cuprinzând o asemenea expunere. 2. lucrare care expune esența unei doctrine, a unei concepții; credo. (< fr. catéchisme, lat. catechismus, gr. katekhismos)

CATEHÍSM ~e n. 1) Carte în care sunt expuse principiile bisericii creștine (în formă de întrebări și răspunsuri). 2) fig. Lucrare care conține expunerea concisă a unei doctrine sau a unei concepții. /<ngr. katéhismos

catehism n. 1. învățătură cu întrebări și răspunsuri despre religiunea creștină; 2. carte ce conține această învățătură; 3. expunerea sumară a unei doctrine. [Gr. mod,].

catihís sn vz catehism

*catehízm n., pl. e (vgr. katehismós). Învățămîntu principiilor și misterelor religiuniĭ. Carte care conține acest învățămînt. – Și catihizm (după ngr.). Vechĭ și catihís n., pl. urĭ (V. cateheză).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

catehísm s. n., pl. catehísme

catehísm s. n., pl. catehísme


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

CATEHÍSM s. (BIS.) (înv.) catihis.

CATEHISM s. (BIS.) (înv.) catihis.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

catehísm, catehisme s. n. 1. Expunere a principiilor religiei creștine sub formă de întrebări și răspunsuri; catihis. ♦ Carte care cuprinde această expunere. 2. Fig. Lucrare în care se expune în mod riguros esența unei concepții, a unei doctrine. ◊ Catehismul luteran = prima carte de cult în limba română, tipărită la Sibiu în 1544 de Filip Moldoveanu, alias Philippus Pictor (Mahler), sub influența Reformei, din care nu s-a păstrat nici un exemplar, dar care este atestată în arhiva orașului Sibiu și într-o scrisoare particulară din 1546. ◊ Catehismul calvinesc = carte tipărită în limba română la Alba-Iulia ÎN 1640 sau 1642, cu scopul răspândirii calvinismului printre români, și descoperită de Vaarlam, mitropolitul Moldovei, în biblioteca lui Udriște Năsturel din Târgoviște; împotriva acesteia Vaarlam a scris lucrarea Răspuns împotriva Catehismului calvinesc (1645). – Din gr. katehismos.

CATEHISMUL LUTERAN, prima carte de cult tipărită în limba română, în 1544, la Sibiu, sub influența Reformei. Lucrarea, din care nu s-a păstrat nici un exemplar, e atestată în socotelile orașului Sibiu și într-o scrisoare particulară din 1546.

Intrare: catehism
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • catehism
 • catehismul
 • catehismu‑
plural
 • catehisme
 • catehismele
genitiv-dativ singular
 • catehism
 • catehismului
plural
 • catehisme
 • catehismelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

catehism

 • 1. Expunere a principiilor religiei creștine, sub formă de întrebări și răspunsuri; carte care cuprinde această expunere.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00 sinonime: catihis
 • 2. figurat Lucrare în care se expune riguros esența unei doctrine, a unei concepții.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00 sinonime: credo un exemplu
  exemple
  • Generația veche a admirat cu iubire scrierile lui Alexandrescu. Le-a avut ca un catehism de virtute și de patriotism. GHICA, S. 673.
   surse: DLRLC

etimologie: