7 definiții pentru calotipie

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

calotipie sf [At: DN3 / Pl: ~ii / E: fr calotypie] Vechi procedeu de fotografiere în care se folosea clorura de argint ca sensibilizator și cea de sodiu sau iodura de potasiu pentru fixare.

CALOTIPIE s.f. Vechi procedeu de fotografiere, în care se folosea clorura de argint ca sensibilizator și cea de sodiu sau iodura de potasiu pentru fixare. [Gen. -iei. / < fr. calotypie, cf. gr. kalos – frumos, typos – urmă].

CALOTIPIE s. f. vechi procedeu de fotografiere în care se folosea clorura de argint ca sensibilizator și cea de sodiu, sau iodura de potasiu pentru fixare. (< fr. calotypie)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

calotipie s. f., art. calotipia, g.-d. calotipii, art. calotipiei

calotipie s. f., art. calotipia, g.-d. calotipii, art. calotipiei

calotipie s. f., art. calotipia, g.-d. calotipii, art. calotipiei

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CALO- „frumos, simetric”. ◊ gr. kallos „frumusețe” > fr. callo-, engl. id. > rom. calo-.~fil1 (v. -fil1), adj., iubitor de frumos; ~fil2 (v. -fil2), adj., cu frunze simetrice; ~filie (v. -filie1), s. f., preocupare pentru scrisul frumos, caligrafic; ~manie (v. -manie), s. f., preocupare patologică pentru propria-i frumusețe; ~podiu (v. -podiu), s. n., bractee mare care învelește unele inflorescențe; ~tipie (v. -tipie), s. f., procedeu de fotografiere, care utilizează clorura de argint ca sensibilizator și clorura de sodiu sau iodura de potasiu pentru fixare.

Intrare: calotipie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • calotipie
  • calotipia
plural
genitiv-dativ singular
  • calotipii
  • calotipiei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

calotipiesubstantiv feminin

  • 1. Vechi procedeu de fotografiere, în care se folosea clorura de argint ca sensibilizator și cea de sodiu sau iodura de potasiu pentru fixare. MDA2 DN MDN '00 DETS
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.