17 definiții pentru butelie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BUTÉLIE, butelii, s. f. 1. Vas de sticlă, de material plastic sau de metal, de diferite forme, folosit pentru depozitarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente. ◊ Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con, alcătuit dintr-o butelie de sticlă cuprinsă între două armături metalice. ♦ Recipient metalic destinat să conțină un gaz sub presiune sau lichefiat. Butelie de aragaz. 2. Sticlă pentru păstrat sau pentru transportat lichide; butelcă. – Din fr. bouteille.

butelie sf [At: (a. 1784), IORGA, S. D. VIII, 10 / P: ~li-e / Pl: ~ii și (înv) ~teluri / E: fr bouteille] 1 Vas de sticlă, de material plastic sau de metal, de diferite forme, folosit pentru depozitarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente Si: butelcă (1). 2 (Pex) Conținutul unei butelii (1). 3 (Teh) Recipient cilindric de oțel (cu supapă de închidere) pentru gaze comprimate (aer, oxigen, hidrogen, azot, metan, butan). 4 (Elt; îs) ~ de Leyda Condensator electric în formă de cilindru sau de con, alcătuit dintr-o butelie de sticlă cuprinsă între două armături metalice.

BUTÉLIE, butelii, s. f. 1. Vas de sticlă, de material plastic sau de metal, de diferite forme, folosit pentru depozitarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente. ◊ Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con, alcătuit dintr-o butelie de sticlă cuprinsă între două armături metalice. 2. Sticlă pentru păstrat sau pentru transportat lichide; butelcă. – Din fr. bouteille.

BUTÉLIE, butelii, s. f. 1. Recipient cilindric de oțel (prevăzut cu supapă de închidere) pentru gaze comprimate (aer, oxigen etc.). Butelie de aragaz. Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru. 2. (Franțuzism) Sticlă pentru păstrat lichide. Căpitanul scoase o butelie de Porto și un borcan de tutun Caporal. BART, E. 270. – Pronunțat: -li-e.

BUTÉLIE, butelii, s. f. 1. Recipient cilindric de oțel pentru gaze comprimate. ◊ Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con. 2. Sticlă pentru păstrat sau transportat lichide. – După fr. bouteille.

BUTÉLIE s.f. 1. (Tehn.) Recipient cilindric de oțel în care se păstrează gaze comprimate. ◊ (Fiz.) Butelie de Leyda = condensator electric de formă cilindrică, construit prima dată în 1746 de trei savanți olandezi. 2. Sticlă pentru păstrat sau transportat lichide. [Gen. -iei. / < fr. bouteille].

BUTÉLIE s. f. 1. recipient cilindric de oțel în care se păstrează gaze comprimate. ♦ ~ de Leyda = condensator electric de formă cilindrică. 2. (arheol.) vas din metal sau din sticlă, cu gâtul foarte îngust, pentru păstrat sau transportat lichide. (după fr. bouteille)

BUTÉLIE ~i f. 1) Vas (de sticlă, metal sau material plastic), de diferite forme, mai ales cilindrică, folosit pentru păstrarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente. 2) Recipient cilindric de metal rezistent, în special de oțel, folosit pentru păstrarea gazelor comprimate. 3) Conținutul unor asemenea recipiente. [Art. butelia; G.-D. buteliei; Sil. -li-e] /<fr. bouteille

butelie f. sticlă; butelie de Leyda, flacon în care se poate acumula și condensa electricitatea.

*butélie f. (fr. bouteille, d. lat. bŭtticula, dim. d. bŭttis; it. bottiglia. V. bute). Garafă, burcut, vas de sticlă cu gitu strîmt în capacitate de un litru. Conținutu luĭ: o butelie de vin. Butelia de (saŭ de la) Levda, un fel de condensator electric în formă de butelie (inventat la 1746 de treĭ Olandejĭ din Leyda). Și butelcă, pl. ĭ (rus. butýlka, pol. butelka).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

butélie (-li-e) s. f., art. butélia (-li-a), g.-d. art. butéliei; pl. butélii, art. butéliile (-li-i-)

butélie s. f. (sil. -li-e), art. butélia (sil. -li-a), g.-d. art. butéliei; pl. butélii, art. butéliile (sil. -li-i-)


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

butélie (butélii), s. f. – Sticlă. – Var. butelcă, (Trans., rar) botolcă. Fr. bouteille; var. prin intermed. pol. butelka, rus. butylka.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a păzi (ceva) ca pe butelie / ochii din cap expr. a păzi (ceva) cu multă grijă

Intrare: butelie
 • silabație: bu-te-li-e info
substantiv feminin (F135)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • butelie
 • butelia
plural
 • butelii
 • buteliile
genitiv-dativ singular
 • butelii
 • buteliei
plural
 • butelii
 • buteliilor
vocativ singular
plural

butelie

 • 1. Vas de sticlă, de material plastic sau de metal, de diferite forme (mai ales cilindric), folosit pentru depozitarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente.
  surse: DEX '09 Sinonime82 NODEX sinonime: sticlă
  • 1.1. Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con, alcătuit dintr-o butelie de sticlă cuprinsă între două armături metalice (construit prima dată în 1746 de trei savanți olandezi).
   surse: DEX '09 DLRLC DLRM DN MDN '00 Șăineanu, ed. VI
  • 1.2. Recipient cilindric de metal rezistent, în special de oțel, folosit pentru păstrarea gazelor comprimate sau lichefiate.
   surse: DEX '09 DLRLC DLRM NODEX attach_file un exemplu
   exemple
   • Butelie de aragaz.
    surse: DEX '09 DLRLC
  • 1.3. Conținutul unor asemenea recipiente.
   surse: NODEX
 • 2. Sticlă pentru păstrat sau pentru transportat lichide.
  surse: DEX '09 DLRLC DLRM DN sinonime: butelcă attach_file un exemplu
  exemple
  • Căpitanul scoase o butelie de Porto și un borcan de tutun Caporal. BART, E. 270.
   surse: DLRLC
  • 2.1. arheologie Vas din metal sau din sticlă, cu gâtul foarte îngust, pentru păstrat sau transportat lichide.
   surse: MDN '00
 • 3. argou; argotic expresie A păzi (ceva) ca pe butelie / ochii din cap = A păzi (ceva) cu multă grijă.
  surse: Argou

etimologie: