17 definiții pentru bulion
din care- explicative (11)
- morfologice (4)
- etimologice (1)
- argou (1)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
BULION, (1, 2) bulionuri, (3) bulioane, s. n. 1. Pastă conservată de pătlăgele roșii. 2. (Rar) Supă de carne servită fără zarzavat sau paste făinoase. 3. Mediu lichid obținut din carne sau din vegetale și folosit pentru culturile de microorganisme. [Pr.: -li-on] – Din fr. bouillon, rus. bul’on.
bulion sn [At: DA / Pl: ? / E: fr boullion] 1 Supă obținută prin fierberea cărnii, legumelor etc. 2 (Bac; spc; îs) ~ de cultură Cultură bacteriologică de vită sau de pasăre. 3 Pastă de pătlăgele (și ardei) roșii, întrebuințată în pregătirea bucatelor.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
bulion s.n. 1 Pastă (conservată) de roșii (și ardei). 2 Supă de came servită fară zarzavaturi. 3 (microbiol.; și bulion de cultură) Lichid obținut din carne sau din vegetale, sterilizat și folosit ca mediu de cultură pentm anumite bacterii. • sil. -li-on. pl. -uri, (înv.) -oane. /<fr. bouillon <bouillir „a fierbe”; cf. rus. бульон.
- sursa: DEXI (2007)
- adăugată de claudiad
- acțiuni
BULION, (1, 2) bulionuri, (3) bulioane, s. n. 1. Pastă conservată de pătlăgele roșii. 2. (Rar) Supă de carne fără zarzavat sau paste făinoase. 3. Mediu lichid obținut din carne sau din vegetale și folosit pentru culturile de microorganisme. [Pr.: -li-on] – Din fr. bouillon, rus. bulón.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de valeriu
- acțiuni
BULION s. n. 1. Zeamă de pătlăgele roșii conservată, întrebuințată pentru a da gust și culoare mîncărilor. O sticlă de bulion. Vinete în bulion. ◊ Pastă de bulion = zeamă de pătlăgele roșii fiartă pînă la îngroșare. 2. (Rar) Supă de carne fără zarzavat sau paste făinoase. ◊ Bulion de cultură (de microbi) = supă de carne și oase, filtrată și sterilizată, servind la creșterea microbilor. – Pronunțat: -li-on.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
BULION, s. n. 1. Pastă conservată de pătlăgele roșii. 2. (Rar) Supă de carne fără zarzavat sau paste făinoase. ◊ Bulion de cultură (de microbi) = supă de carne și oase, strecurată și sterilizată, servind la culturile de microbi. [Pr.: -li-on] – Fr. bouillon.
- sursa: DLRM (1958)
- adăugată de lgall
- acțiuni
BULION s.n. 1. Supă de carne fiartă fără zarzavaturi. ♦ Lichid obținut prin fierberea cărnii și folosit ca mediu de cultură pentru microorganisme. 2. Pastă sau zeamă de pătlăgele roșii fierte. [Pron. -li-on, pl. -nuri. / < fr. bouillon].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
BULION s. n. 1. supă de carne fiartă fără zarzavaturi. ◊ lichid obținut prin fierberea cărnii și ca mediu de cultură pentru microorganisme. 2. pastă, zeamă de roșii fierte. (< fr. bouillon)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
BULION ~uri n. 1) Pastă (sau zeamă) din pătlăgele roșii fierte. 2) Supă din carne fiartă, mai ales din pasăre, preparată fără zarzavaturi sau paste făinoase. 3): ~ de cultură fiertură de carne sau de vegetale, folosită ca mediu de cultură pentru microorganisme. [Sil. -li-on] /<fr. bouillon
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
bulion n. aliment gătit din apă fiartă cu carne sau legume: bulion de patlagele (= fr. bouillon).
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
*bulión n., pl. oane (fr. bouillon, fertură, d. bouillir, a ferbe). Fertură, supă. Extract de carne, de tomate orĭ de ardeĭ ș.a.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
bulion (desp. -li-on) s. n., pl. (preparate culinare) bulionuri/(lichide pentru culturi) bulioane
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
bulion (-li-on) s. n., pl. (preparate culinare) bulionuri, (lichide pentru culturi) bulioane
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
bulion s. n. (sil. -li-on), pl. (preparat culinar) bulionuri, (de culturi) bulioane
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
bulion (i-o), pl. bulionuri; bulioane (de culturi)
- sursa: MDO (1953)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
Dicționare etimologice
Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
bulion (-oane), s. n. – 1. Supă. – 2. Suc de roșii în conservă. Fr. bouillon. Cu sensul 2, este popular în Munt.
- sursa: DER (1958-1966)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Dicționare de argou
Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.
bulion, s. n. sg. sânge.
- sursa: Argou (2007)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
- silabație: bu-li-on
substantiv neutru (N24) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
- silabație: bu-li-on
substantiv neutru (N11) | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
bulion, bulionuri / bulion, bulioanesubstantiv neutru
- 1. Pastă conservată de pătlăgele roșii. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- O sticlă de bulion. Vinete în bulion. DLRLC
- 1.1. Pastă de bulion = zeamă de pătlăgele roșii fiartă până la îngroșare. DLRLC
-
- 2. Supă de carne servită fără zarzavat sau paste făinoase. DEX '09 DLRLC DN
- 3. Mediu lichid obținut din carne sau din vegetale și folosit pentru culturile de microorganisme. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:
- bouillon DEX '09 DEX '98 DN
- bul’on DEX '09 DEX '98