2 intrări

31 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BUCĂȚÍ, bucățesc, vb. IV. Tranz. (Pop.) A îmbucătăți. – Din bucată.

BUCĂȚÍ, bucățesc, vb. IV. Tranz. (Pop.) A îmbucătăți. – Din bucată.

bucăți vt [At: DEX2 / Pzi: ~țesc / E: bucată] (Pop) A face bucăți.

BUCĂȚÍ, bucățesc, vb. IV. Tranz. A tăia sau a sfîșia în bucăți; a îmbucătăți. Cum numai au fost bucățit Petrea făt-frumos, au și început bivolii... a se bate. SBIERA, P. 122. Hîrbul mi l-ai bucățit. ALECSANDRI, P. P. 351. ◊ (Cu complement intern) Paloș din teacă scotea, Bucățele-l bucățea. TEODORESCU, P. P. 503.

BUCĂȚÍ, bucățesc, vb. IV. Tranz. A tăia sau a sfâșia în bucăți; a îmbucătăți. – Din bucată.

A BUCĂȚÍ ~ésc tranz. (ființe sau obiecte) A tăia la nimereală în bucăți mărunte; a ciopârți; a ciocârti. /Din bucată

BUCÁTĂ, (I) bucăți, (II) bucate, s. f. I. 1. Parte tăiată, ruptă, desfăcută dintr-un corp solid, dintr-un întreg; fragment, dărab. ♦ (Determinat prin „de drum”, „de cale” sau presupunând această determinare) Distanță, porțiune. ♦ (Determinat prin „de vreme”, „de timp” sau presupunând această determinare) Interval, perioadă. ♦ (În limbajul comercial și în cel industrial) Exemplar, piesă, parte unitară dintr-un ansamblu, dintr-o mulțime de obiecte de același fel. ◊ Expr. A vinde (sau a cumpăra) cu bucata = a vinde (sau a cumpăra) cu amănuntul, în detaliu. A plăti cu bucata (sau, rar bucată) = a plăti munca după numărul de piese executate; a plăti în acord. A face ceva din bucăți = a confecționa, a încropi ceva din părți sau piese care provin din ansambluri diferite. Om dintr-o bucată = om integru. 2. Operă (sau fragment unitar) literară sau muzicală de dimensiuni relativ reduse. II. (La pl.) (Feluri de) mâncare. ◊ Expr. A face (cuiva) bucata = a face (cuiva) cu intenție un lucru neplăcut, un rău, a-i provoca o încurcătură. ♦ (Pop.) (Recoltă de) grâne, cereale. – Lat. buccata.

buca sf [At: CREANGĂ, P. 6 / Pl: ~căți, (7-9) ~te / E: lat buccata] 1 Parte delimitată dintr-un întreg. 2 (Determinat prin „de drum”, „de cale”) Distanță. 3 (D. timp) Interval. 4 (Cmr; ind) Piesă dintr-un ansamblu sau dintr-o serie de obiecte de același fel. 5 (Fig; îe) A face ~căți A zdrobi (în bătaie). 6 (îvr) Piesă (literară, muzicală). 7 (Lpl) Feluri de mâncare (gătită). 8 (Lpl) Alimente. 9 (Reg; lpl) Cereale. 10 (Reg) Vite. 11 (Reg; pex) Avere (mișcătoare). 12 (Îe) A vinde (cumpăra) cu ~ta A vinde (cumpăra) în detaliu (cu amănuntul). 13 (Îe) A face ceva din bucăți A confecționa ceva din piese care provin din ansambluri diferite. 14 (Îs) Om dintr-o ~ Om integru. 15 (îas) Om grosolan. 16 (Pfm; îe) A face cuiva ~ta A provoca cuiva, în mod deliberat, ceva neplăcut, un rău.

BUCÁTĂ, (I) bucăți, (II) bucate, s. f. I. 1. Parte tăiată, ruptă, desfăcută dintr-un corp solid, dintr-un întreg; dărab. ♦ (Determinat prin „de drum”, „de cale” sau presupunând această determinare) Distanță, porțiune. ♦ (Determinat prin „de vreme”, „de timp” sau presupunând această determinare) Interval, perioadă. ♦ (În limbajul comercial și în cel industrial) Exemplar, piesă, parte unitară dintr-un ansamblu, dintr-o mulțime de obiecte de același fel. ◊ Expr. A vinde (sau a cumpăra) cu bucata = a vinde (sau a cumpăra) cu amănuntul, în detaliu. A plăti cu bucata (sau, rar bucată) = a plăti munca după numărul de piese executate; a plăti în acord. A face ceva din bucăți = a confecționa, a încropi ceva din părți sau piese care provin din ansambluri diferite. Om dintr-o bucată = om integru. 2. Operă (sau fragment unitar) literară sau muzicală de dimensiuni relativ reduse. II. (La pl.) (Feluri de) mâncare. ◊ Expr. A face (cuiva) bucata = a face (cuiva) cu intenție un lucru neplăcut, un rău, a-i provoca o încurcătură. ♦ (Pop.) (Recoltă de) grâne, cereale. – Lat. buccata.

BUCÁTĂ, bucăți, s. f. 1. Parte tăiată sau ruptă dintr-un corp solid; fragment, frîntură. Într-un șomoiog era o bucată de sîrmă și cu ea și-a zdrelit toată palma. PAS, L. I 79. O ceapă, un usturoi și-o bucată de mămăligă rece din poliță sînt destul pentru o nevastă tînără ca tine. CREANGĂ, P. 6. [Făt-Frumos] prăvăli o bucată de stîncă. EMINESCU, N. 7. ◊ Expr. A face (sau a rupe, a sfîșia, a tăia etc.) bucăți (sau în bucăți sau bucăți-bucăți) = a rupe (sau a sfîșia etc.) în părticele mici de tot. Cînd se umfla o dată, rupea lanțul bucăți. PAS, L. I 58. Norii se rupeau bucăți pe cer. EMINESCU, N. 11. Întru o clipală îl făcu bucăți. NEGRUZZI, S. I 156. 2. Parte dintr-un întreg (despărțită sau nu de acesta), considerată ca un întreg sau ca o unitate de sine stătătoare. O bucată de pămîntO bucată de stofă,Cînd eram la mama fată, Purtam rochii de bucată. ALECSANDRI, P. P. 406. ◊ Expr. Om dintr-o bucată = om cu caracter integru. ◊ (Determinat prin «de drum», «de cale» etc.) Distanță. Mai avem o bucată bună de drum. SADOVEANU, N. F. 60. N-apucase calul să se depărteze o bucată de loc... și iată zmeoaica iară îi ajunse. ISPIRESCU, L. 194. ♦ (Eliptic) Da bună bucată am mers! CREANGĂ, P. 119. ♦ (Determinat prin «de timp», «de vreme» etc.) Interval. Auzi atîtea snoave... încît îți ajunge pe o mare bucată de vreme. SADOVEANU, O. VII 288. M-a lăsat în voia mea, pentru o bucată de vreme. CREANGĂ, A. 16. În eternitatea fără margini nu este orice bucată de timp, aricit de mare sau aricit de mică, numai clipă suspendată? EMINESCU, N. 32. ◊ (Eliptic) Și soarele au stătut o bucată în loc. SBIERA, P. 113. ♦ Porțiune, de dimensiuni și forme determinate, dintr-un produs fabricat. Bucată de zahăr. Bucată de săpun. ♦ Unitate de numărare; exemplar. A cumpărat pahare... 18 bucăți.Expr. (În opoziție cu: cu toptanul, cu ridicata) Cu bucata = cu amănuntul, în detaliu. Se vinde cu kilogramul sau cu bucata. A plăti (o muncă) cu bucata = a plăti în acord, y. acord. 3. Operă literară sau muzicală (de obicei de proporții reduse). [Alecsandri] se pune să scrie o bucată contra reacționarismului. IBRĂILEANU, SP. CR. 127. Caragiale... a scris și bucăți de altă natură, nu numai satire. IBRĂILEANU, SP. CR. 246.

BUCÁTĂ, (I) bucăți, (II) bucate, s. f. I. 1. Parte tăiată sau ruptă dintr-un corp solid; fragment, frântură. ◊ Expr. A face (sau a rupe, a tăia etc.) bucăți (sau în bucăți sau bucăți-bucăți) = a rupe (sau a tăia etc.) în părticele mici de tot. 2. Parte dintr-un întreg considerată ca o unitate. O bucată de stofă.Expr. Om dintr-o bucată = om cu caracter integru. ♦ Porțiune, de dimensiuni și forme determinate, dintr-un produs fabricat. Bucată de zahăr. ♦ Unitate de numărare; exemplar. ◊ Expr. Cu bucata = cu amănuntul. A plăti cu bucata = a plăti în acord. A face (cuiva) bucata = a crea (cuiva) o încurcătură, a face (cuiva) un rău. ♦ (Determinat prin „de drum”, „de cale” etc.) Distanță. ♦ (Determinat prin „de timp”, „de vreme” etc.) Interval. 3. Operă literară sau muzicală (de proporții mai reduse). II. (La pl.) 1. (Feluri de) mâncare. 2. Cereale, grâne. 3. (Reg.) Vite. – Lat. *buccata.

BUCÁTĂ ~ăți f. 1) Parte separată (prin rupere, tăiere, sfărâmare etc.) dintr-un întreg. ~ de pâine. ~ de stofă. ◊ ~ de drum porțiune (de drum). ~ de timp (sau vreme) interval de timp; perioadă. 2) Unitate făcând parte dintr-o serie de obiecte de același fel; exemplar. ~ de săpun. ~ de zahăr. ◊ A vinde cu ~ata a vinde cu amănuntul; en detail. A-i face cuiva ~ata a-i face cuiva neplăceri. Om dintr-o ~ om foarte cumsecade. 3) Creație artistică (muzicală sau literară) de dimensiuni reduse sau fragment de creație artistică. [G.-D. bucății] /<lat. buccata

bucată f. (pl. bucăți); 1. o parte dintr’un tot: bucată de zahăr; 2. obiect complet: bucată de pânză, de argintărie; 3. fig. parte dintr’o operă literară: bucăți alese din autori; 4. operă de artă, obiect de artă: bucată de muzică, bucată de teatru; 5. spațiu, interval: după o bucată de vreme, merse o bucată de loc. [Lat. *BUCCATA, îmbucătură, de unde noțiunea de fărâmă sau fragment, în primul rând de mâncare și apoi generalizat]. V. bucate.

bucátă f., pl. ățĭ (d. bucă, adică „îmbucată, îmbucătură”). Fragment, parte din ceva: o bucată de pîne. Obĭect întreg, dar considerat ca parte din ceva: o bucată de pînză. Pĭesă, articul: aparatu se desface în maĭ multe bucăți. Fragment dintr’o operă literară: o bucată din satirele luĭ Eminescu. Operă (pĭesă) muzicală orĭ literară: o bucată de muzică, de teatru. Spațĭu, timp: o bucată de loc, de vreme. Pl. ate. Mîncărĭ, alimente preparate p. masă: bune bucate! Cereale, produse ale plugăriiĭ. – În nord și bî-.

bucățesc v. tr. Fac bucățĭ, fragmentez. – În nord și bî-.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

bucățí (a ~) (pop.) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. bucățésc, imperf. 3 sg. bucățeá; conj. prez. 3 să bucățeáscă

bucățí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. bucățésc, imperf. 3 sg. bucățeá; conj. prez. 3 sg. și pl. bucățeáscă

bucátă (parte, porțiune, exemplar, operă) s. f., g.-d. art. bucắții; pl. bucắți; abr. buc.

bucátă (parte, porțiune, exemplar, operă) s. f., g.-d. art. bucății; pl. bucăți


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

BUCĂȚÍ vb. v. îmbucătăți.

arată toate definițiile

Intrare: bucăți
verb (VT401)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • bucăți
 • bucățire
 • bucățit
 • bucățitu‑
 • bucățind
 • bucățindu‑
singular plural
 • bucățește
 • bucățiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • bucățesc
(să)
 • bucățesc
 • bucățeam
 • bucății
 • bucățisem
a II-a (tu)
 • bucățești
(să)
 • bucățești
 • bucățeai
 • bucățiși
 • bucățiseși
a III-a (el, ea)
 • bucățește
(să)
 • bucățească
 • bucățea
 • bucăți
 • bucățise
plural I (noi)
 • bucățim
(să)
 • bucățim
 • bucățeam
 • bucățirăm
 • bucățiserăm
 • bucățisem
a II-a (voi)
 • bucățiți
(să)
 • bucățiți
 • bucățeați
 • bucățirăți
 • bucățiserăți
 • bucățiseți
a III-a (ei, ele)
 • bucățesc
(să)
 • bucățească
 • bucățeau
 • bucăți
 • bucățiseră
Intrare: bucată (parte)
bucată1 (pl. -i) substantiv feminin
substantiv feminin (F61)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • buca
 • bucata
plural
 • bucăți
 • bucățile
genitiv-dativ singular
 • bucăți
 • bucății
plural
 • bucăți
 • bucăților
vocativ singular
plural
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

bucăți

 • 1. popular A tăia sau a sfâșia în bucăți.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: ciocârti ciopârți îmbucătăți 3 exemple
  exemple
  • Cum numai au fost bucățit Petrea făt-frumos, au și început bivolii... a se bate. SBIERA, P. 122.
   surse: DLRLC
  • Hîrbul mi l-ai bucățit. ALECSANDRI, P. P. 351.
   surse: DLRLC
  • Paloș din teacă scotea, Bucățele-l bucățea. TEODORESCU, P. P. 503.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • bucată
  surse: DEX '09 DEX '98

bucată (parte)

 • 1. Parte tăiată, ruptă, desfăcută dintr-un corp solid, dintr-un întreg.
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: dărab fragment diminutive: bucățică 5 exemple
  exemple
  • Într-un șomoiog era o bucată de sîrmă și cu ea și-a zdrelit toată palma. PAS, L. I 79.
   surse: DLRLC
  • O ceapă, un usturoi și-o bucată de mămăligă rece din poliță sînt destul pentru o nevastă tînără ca tine. CREANGĂ, P. 6.
   surse: DLRLC
  • [Făt-Frumos] prăvăli o bucată de stîncă. EMINESCU, N. 7.
   surse: DLRLC
  • O bucată de pământ. O bucată de stofă.
   surse: DLRLC
  • Cînd eram la mama fată, Purtam rochii de bucată. ALECSANDRI, P. P. 406.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Determinat prin „de drum”, „de cale” sau presupunând această determinare:
   surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: distanță porțiune 3 exemple
   exemple
   • Mai avem o bucată bună de drum. SADOVEANU, N. F. 60.
    surse: DLRLC
   • N-apucase calul să se depărteze o bucată de loc... și iată zmeoaica iară îi ajunse. ISPIRESCU, L. 194.
    surse: DLRLC
   • eliptic Da bună bucată am mers! CREANGĂ, P. 119.
    surse: DLRLC
  • 1.2. Determinat prin „de vreme”, „de timp” sau presupunând această determinare:
   surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: interval perioadă 4 exemple
   exemple
   • Auzi atîtea snoave... încît îți ajunge pe o mare bucată de vreme. SADOVEANU, O. VII 288.
    surse: DLRLC
   • M-a lăsat in voia mea, pentru o bucată de vreme. CREANGĂ, A. 16.
    surse: DLRLC
   • În eternitatea fără margini nu este orice bucată de timp, oricît de mare sau oricît de mică, numai clipă suspendată? EMINESCU, N. 32.
    surse: DLRLC
   • eliptic Și soarele au stătut o bucată în loc. SBIERA, P. 113.
    surse: DLRLC
  • 1.3. (În limbajul comercial și în cel industrial) Parte unitară dintr-un ansamblu, dintr-o mulțime de obiecte de același fel.
   surse: DEX '09 NODEX sinonime: exemplar (s.n.) piesă
   • 1.3.1. expresie A vinde (sau a cumpăra) cu bucata = a vinde (sau a cumpăra) cu amănuntul, în detaliu.
    surse: DEX '09 NODEX
   • 1.3.2. expresie A plăti cu bucata (sau, rar bucată) = a plăti munca după numărul de piese executate; a plăti în acord.
    surse: DEX '09 DLRLC
   • 1.3.3. expresie A face ceva din bucăți = a confecționa, a încropi ceva din părți sau piese care provin din ansambluri diferite.
    surse: DEX '09
   • 1.3.4. expresie A-i face cuiva bucata = a-i face cuiva neplăceri.
    surse: NODEX
   • 1.3.5. expresie Om dintr-o bucată = om integru.
    surse: DEX '09 DLRLC NODEX
  • 1.4. expresie A face (sau a rupe, a sfîșia, a tăia etc.) bucăți (sau în bucăți sau bucăți-bucăți) = a rupe (sau a sfîșia etc.) în părticele mici de tot.
   surse: DLRLC 3 exemple
   exemple
   • Cînd se umfla o dată, rupea lanțul bucăți. PAS, L. I 58.
    surse: DLRLC
   • Norii se rupeau bucăți pe cer. EMINESCU, N. 11.
    surse: DLRLC
   • Întru o clipală îl făcu bucăți. NEGRUZZI, S. I 156.
    surse: DLRLC
  • 1.5. Porțiune, de dimensiuni și forme determinate, dintr-un produs fabricat.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • Bucată de zahăr. Bucată de săpun.
    surse: DLRLC NODEX
  • 1.6. expresie (În opoziție cu: cu toptanul, cu ridicata) Cu bucata = cu amănuntul, în detaliu.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • Se vinde cu kilogramul sau cu bucata.
    surse: DLRLC
  • comentariu abreviere buc.
   surse: DOOM 2
 • 2. Operă (sau fragment unitar) literară sau muzicală de dimensiuni relativ reduse.
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX 2 exemple
  exemple
  • [Alecsandri] se pune să scrie o bucată contra reacționarismului. IBRĂILEANU, SP. CR. 127.
   surse: DLRLC
  • Caragiale... a scris și bucăți de altă natură, nu numai satire. IBRĂILEANU, SP. CR. 246.
   surse: DLRLC

etimologie: