16 definiții pentru boa


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BÓA, boa, s. m. 1. Șarpe tropical, carnivor și neveninos, lung de câțiva metri, care-și ucide prada înainte de a o înghiți încolăcindu-se în jurul ei și sufocând-o (Boa constrictor). 2. Fâșie lungă de blană sau de pene, purtată altădată de femei în jurul gâtului. – Din fr., lat. boa.

boa1 smi [At: HOGAȘ, DR. 96 / E: fr, lat boa] 1 Șarpe tropical, carnivor și neveninos, lung de câțiva metri, care-și sufocă prada încolăcindu-se în jurul ei (Boa constrictor). 2 Fâșie lungă (de blană sau de pene) purtată, altădată, de femei în jurul gâtului.

BÓA s. m. invar. 1. Șarpe tropical, carnivor și neveninos, lung de câțiva metri, care-și ucide prada înainte de a o înghiți încolăcindu-se în jurul ei și sufocând-o (Boa constrictor). 2. Fâșie lungă de blană sau de pene, purtată altădată de femei în jurul gâtului. – Din fr., lat. boa.

BÓA (1) s. m. invar., (2) s. n. invar. 1. Gen de șerpi mari, neveninoși, care trăiesc în regiunea tropicală a Americii și în Madagascar; nume dat impropriu și altor șerpi mari exotici. ◊ Boa-constrictor = specia cea mai cunoscută a genului de șerpi descris mai sus. De cîte ori n-am fost în primejdie de a fi... mîncat de tigri sau înghițit de vrun boa-constrictor. HOGAȘ, H. 96. 2. Fîșie lungă de blană (sau de pene) purtată altădată de femei în jurul gîtului. – Pronunțat: bo-a.

BÓA s. m. invar. 1. Gen de șerpi mari, neveninoși, din regiunea tropicală a Americii și din Madagascar (Boa). 2. (Înv.) Fâșie lungă de blană sau de pene, purtată de femei în jurul gâtului. – Fr. boa (lat. lit. boa).

BÓA s.m. invar. 1. (Zool.) Șarpe uriaș, neveninos, din regiunea tropicală a Americii și din insula Madagascar. 2. Șal lung de blană sau din pene purtat de femei în jurul gâtului. [Pron. bo-a. / < fr. boa, cf. lat. boa – șarpe de apă].

BÓA s. m. inv. 1. șarpe uriaș, neveninos, din regiunea tropicală a Americii de Sud. 2. șal lung din blană sau din pene, purtat de femei în jurul gâtului. (< fr., lat. boa)

BÓA m. Șarpe tropical mare, lung până la 4 m, neveninos, care își omoară victima încolăcind-o. [Sil. bo-a] /<lat., fr. boa

boà m. 1. cel mai puternic și mai mare dintre șerpi, care trăiește în regiunile tropicale ale Americei; 2. legătură de gât, lungă și rotundă, făcută din pielea cu părul ei, ce femeile poartă în timp de iarnă.

2) boá (2 silabe) n. indecl. (acc. fr. a luĭ bóa) 1) Fășie de blană orĭ de pene care o poartă femeile la gît ĭarna. – S’ar putea zice și o boa, doŭă boa (oa două silabe) saŭ și n. boaurĭ.

*1) bóa m. fără pl. (lat. boa). Zool. Un fel de șarpe colosal (pînă la 15 metrĭ) neveninos care trăĭește maĭ ales pĭn America de sud. – Pl. poate fi doĭ boa, gen al luĭ boa.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Intrare: boa
substantiv masculin (M999)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • boa
plural
 • boa
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural

boa

 • 1. Șarpe tropical, carnivor și neveninos, lung de câțiva metri, care-și ucide prada înainte de a o înghiți încolăcindu-se în jurul ei și sufocând-o (Boa constrictor).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.1. Boa-constrictor = specia cea mai cunoscută a genului de șerpi descris mai sus.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • De cîte ori n-am fost în primejdie de a fi... mîncat de tigri sau înghițit de vrun boa-constrictor. HOGAȘ, H. 96.
    surse: DLRLC
 • 2. Fâșie lungă de blană sau de pene, purtată altădată de femei în jurul gâtului.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: