2 intrări

49 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BAREM2, bareme, s. n. 1. Tabel în care sunt prezentate valorile unor elemente sau date în funcție de alte elemente ori date variabile. 2. (Sport) Normă pentru calificarea într-o competiție. [Pl. și: baremuri] – Din fr. barème.

BAREM1 adv. Măcar, cel puțin, (reg.) batăr. [Var.: (reg.) baremi, barim adv.] – Din bg., sb. barem.

barem2 [At: ȘINCAI, HR. I, 8 / V: -rim / E: bg барем, srb barem] 1 av Măcar. 2 c (îvr) Deși.

barem1 sn [At: ÎNS. IEȘ. august 1936, 42 / Pl: ~e, ~uri / E: fr barème] 1 Tabel care dă rezultatele unor calcule curente în funcție de elementele luate în considerare. 2 Minimum de rezultate care trebuie să fie obținute spre a putea trece dintr-o etapă de concurs la etapa următoare sau pentru a putea promova un examen.

bárem1 adv. Măcar, cel puțin. Barem să-mi fi dat și mie un exemplar din extrasele primite de la editură. • și báremi, bárim adv. /<tc. barim, bg. барем, srb. barem.

barém2 s.n. 1 Tabel în care sînt prezentate, gata calculate, valorile unor elemente sau date, în funcție de alte elemente sau date variabile. 2 Minimum de rezultate care trebuie obținute pentru a trece dintr-o etapă de concurs (sportiv) la etapa imediat următoare. 3 (sport) Normă stabilită de un for superior, pe care trebuie să o realizeze un sportiv sau o echipă pentru a se putea califica într-o competiție oficială. 4 (psih.) Tablou care indică o scară de măsuri, organizată pe centile, privind trăsături variabile fizice, psihice, pedagogice, folosit în orientarea și selecția profesională. 5 Nivel al unei contribuții financiare, stabilit în prealabil. • pl. -e, -uri. /<fr. barème; cf. nm. pr. François Barrême, matematician francez din sec. 17.

*BAREM2 (pl. -me) sn. Publicațiune în care se dau socoteli făcute gata (tabele de înmulțiri, de dobînzi, etc.) [fr.].

BAREM1, BARIM adv. Încaltea, cel puțin, măcar: bine că barim de frica spînzurătorii ai învățat „Tatăl nostru” (ISP.) [srb. barem].

BAREM1 adv. Măcar, cel puțin, batăr. [Var.: baremi, barim adv.] – Din bg., scr. barem.

BAREM2, bareme, s. n. 1. Tabel care dă rezultatele unor calcule curente în funcție de elementele luate în considerație. 2. Minimum de rezultate care trebuie obținute spre a putea trece dintr-o etapă de concurs (sportiv) la etapa imediat următoare. [Pl. și: baremuri] – Din fr. barème.

BAREM2, bareme, s. n. Tabele de socoteli și calcule gata făcute, care dau valorile unor elemente sau date, în funcție de alte elemente sau date variabile. Mărfurile industriale cele mai cerute de țărani se schimbă pe produse agricole de mare importanță (grîu, cereale, grăsimi, carne, ouă etc.) la prețuri stabilite de stat pentru vînzare-cumpărare și conform unui barem. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 3-4, 83.

BAREM1 adv. Măcar, cel puțin, încai, încaltea. Barem să nu ne facem de rîs față de cei din tîrg. GALAN, Z. R. 12. Dacă-i vremea de făcut dreptate, barem să fie și pentru muierea mea. DUMITRIU, B. F. 66. Leonida a început să stăruie ca barem să se strămute la Misii episcopia de Buzău. CARAGIALE, O. II 183. – Variante: baremi (REBREANU, P. S. 13), barim (ISPIRESCU, L. 123) adv.

BAREM1 adv. Măcar, cel puțin. Barem să nu ne facem de rîs față de cei din tîrg (GALAN). [Var.: baremi, barim adv.] – Bg., sb. barem.

BAREM2, bareme, s. n. Tabele de calcule gata făcute, care dau valorile unor elemente sau date, în funcție de alte elementele sau date variabile. – Fr. barème.

BAREM s. n. 1. culegere de tabele conținând calcule gata făcute. 2. normă care trebuie realizată de un sportiv sau o echipă pentru a se califica într-o competiție. 3. nivel al unei contribuții financiare stabilit în prealabil. (< fr. barème)

BAREM ~uri n. 1) Registru conținând calcule gata făcute sau valori ale unor elemente, care pot fi consultate și folosite rapid; tabele de calcul. 2) Normă care trebuie realizată (de sportivi) pentru a se putea califica într-o competiție. /<fr. bareme

BAREM adv. (atribuie celor spuse o ultimă restricție admisibilă) Cel puțin; măcar; încaltea. ~ în ultimul moment. /<bulg., sb. barem

bàrem conj. încaltea, cel puțin. [Serb. BAREM].

BAREMI adv. v. barem1.

BARIM adv. v. barem1.

bárim conj. (turc. barim, d. pers. bari; ngr. báremu, bg. bare, sîrb. bar, barem, cel puțin). Fam. Batîr, măcar, cel puțin, încaĭ. – Și bárem și bárîm.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BAREM adv. măcar, (înv. și reg.) încai, încale, încaltea, (Transilv. și Mold.) batăr, (prin Transilv.) magă, (înv.) săvai.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

barem adv. – Măcar, cel puțin, batăr. – Var. baremi, barim. Tc. barim (Roesler 588; Șeineanu, II, 38; Lokotsch 245; Ronzevalle 44), care provine din per. bari. Din tc. a intrat și în ngr. μπάρεμος, bg. bare, alb. bari, sb. barem, barim. Cihac, II, 479, îl derivă greșit din mag. bár[1]. modificată

  1. barbár Ladislau Strifler

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

barem, adv. Măcar, cel puțin; batăr: „...că ea mai bine se omoară, dacă nici acum barem nu-i face pe voie” (Bilțiu-Dăncuș, 2005: 64). – Din tc. barim (DER); din bg., srb. barem (MDA).

barem, adv. – Măcar, cel puțin; batăr. – Din tc. barim (< pers. bari) (DER); din bg., srb. barem (MDA).

barem, adv. – Măcar, cel puțin. – Din tc. barim (< pers. bari).

BAREM MEDICAL condiție limită stabilită pentru selecționarea candidaților la zbor, acestora făcându-li-se examene clinice, electrocardiograme, explorări pulmonare, analize de urină și sânge, probe la centrifugă etc.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PERIM (BARῙM), insulă vulcanică yemenită, situată în Marea Roșie, la intrarea în str. Bāb el-Mandeb; 13 km2. Relief cu alt. max. de 65 m. Pescuit. Vizitată de portughezi în 1513, ocupată de francezi în 1738 și de britanici în 1799, a revenit Yemenului în 1967.

Intrare: barem (adv.)
barem1 (adv.) adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • barem
barim adverb
adverb (I8)
  • barim
baremi adverb
adverb (I8)
  • baremi
Intrare: barem (s.n.)
barem2 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • barem
  • baremul
  • baremu‑
plural
  • bareme
  • baremele
genitiv-dativ singular
  • barem
  • baremului
plural
  • bareme
  • baremelor
vocativ singular
plural
barem3 (pl -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • barem
  • baremul
  • baremu‑
plural
  • baremuri
  • baremurile
genitiv-dativ singular
  • barem
  • baremului
plural
  • baremuri
  • baremurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

baremadverb

  • 1. Cel puțin. Sinonime DLRM DLRLC DEX '09 NODEX
    • format_quote Barem să nu ne facem de rîs față de cei din tîrg. GALAN, Z. R. 12. DLRLC DLRM
    • format_quote Dacă-i vremea de făcut dreptate, barem să fie și pentru muierea mea. DUMITRIU, B. F. 66. DLRLC
    • format_quote Leonida a început să stăruie ca barem să se strămute la Misii episcopia de Buzău. CARAGIALE, O. II 183. DLRLC
etimologie:

barem, baremesubstantiv neutru

  • 1. Tabel în care sunt prezentate valorile unor elemente sau date în funcție de alte elemente ori date variabile. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
    • format_quote Mărfurile industriale cele mai cerute de țărani se schimbă pe produse agricole de mare importanță (grîu, cereale, grăsimi, carne, ouă etc.) la prețuri stabilite de stat pentru vînzare-cumpărare și conform unui barem. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 3-4, 83. DLRLC
  • 2. sport Normă pentru calificarea într-o competiție. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 3. Nivel al unei contribuții financiare stabilit în prealabil. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.