18 definiții pentru astăzi


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ÁSTĂZI adv. 1. În ziua de față, în ziua în curs; azi. ♦ (Substantivat, m. invar.) Ziua care e în curs. Acest astăzi va rămâne neuitat. ♦ (În corelație cu „mâine”) a) Zi cu zi, zi după zi; b) Când..., când. ◊ Expr. De ieri până astăzi = într-un timp neașteptat de scurt. Ba astăzi, ba mâine, exprimă ideea de amânare continuă. Astăzi-mâine = în curând, zilele acestea. 2. În epoca prezentă, în timpul sau în vremea de acum. – Lat. ista die (sau astă + zi).

ástăzi av [At: COD. VOR. 38 / V: astăz, -tâzi / E: astă + zi] 1 În ziua în curs Si: azi. 2 (Pex) În timpul în care trăim Si: azi. 3 (Prt) Acum. 4 (Îlav) De ~ înainte începând de acum. 5 (Îlav) În ziua de ~ Astăzi (2). 6 (Îal) În prezent. 7 (îlav) Până (în ziua de) – Până acum. 8 (îlav) De ieri până ~ sau (înv) de ~ ~ de mâine Instabil și nesigur. 9 (Îal) într-un timp neașteptat de scurt. 10 (Îal) Cu amânări succesive. 11 (Îlav) -mâine Într-una din zilele acestea. 12 (Îal) Imediat. 13 (În corelație cu ieri sau cu mâine) Continuu, de lungă durată. 14 (îlav) Când ~, când mâine (sau când ieri, când ~) Nestatornic.

ÁSTĂZI adv. 1. În ziua de față, în ziua în curs; azi. ♦ (Substantivat, m. invar.) Ziua care e în curs. Acest astăzi va rămâne neuitat. ♦ (În corelație cu „mâine”) a) Zi cu zi, zi după zi; b) Când..., când. ◊ Expr. De ieri până azi = într-un timp neașteptat de scurt. Ba astăzi, ba mâine, exprimă ideea de amânare continuă. Astăzi-mâine = în curând, zilele acestea. 2. în epoca prezentă, în timpul sau în vremea de acum. – Lat. ista die (sau astă + zi).

ÁSTĂZI adv. (Uneori, pentru întărire, precedat de «ziua de») 1. Azi, în ziua în care ne aflăm în momentul vorbirii (între «ieri» și «mîine»). Mă!... că rău mi-a mai mers astăzi! CREANGĂ, P. 46. Astăzi nu sîntem atîta de osteniți ca ieri. DRĂGHICI, R. 83. Astăzi îi o săptămină De cînd umblam prin grădină Cu iubita mea de mînă. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 82. 2. Acum, în vremea actuală, în vremea noastră. Astăzi cîntăm despre om, despre faptă. DEȘLIU, G. 19. E lung pămîntul, ba e lat, Dar ca Săgeată de bogat Nici astăzi domn pe lume nu-i. COȘBUC, P. I 53. De-oi urma să scriu în versuri, teamă mi-e ca nu cumva Oamenii din ziua de-astăzi să mă-nceap-a lăuda. EMINESCU, O. I 141. ◊ Loc. adv. De astăzi (înainte) = de acum (încolo sau înainte). Rămîi, brazdă, după plug, Că eu de astăzi mă duc Și mă bag în codrii verzi, De astăzi nu mă mai vezi. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 285. De astăzi în (atîta timp) = exact după trecerea timpului indicat. De astăzi în două săptămîni. Pînă (în ziua sau în ziulica de) astăzi = pînă acum, pînă în vremea actuală, pînă azi. Poate acuma a fi oale și ulcioare, și tot «Nichifor Coțcariul» i-a rămas numele și pînă în ziulica de astăzi. CREANGĂ, P. 136. De atunci și pînă astăzi colonii de lumi pierdute Vin din sure văi de haos pe cărări necunoscute. EMINESCU, O. I 132. De ieri pînă astăzi = de la o zi la alta, pripit, neașteptat. Ți-ai schimbat fără motiv părerea de ieri pînă astăzi. Astăzi-mîine = (într-una din) zilele astea, în curînd. Eu nu cînt în a pofidă. Că sînt fată logodită: Astăzi-mîine nunta-mi vine. TEODORESCU, P. P. 83. ♦ (în corelație cu «mîine» sau cu «ieri») a) (Exprimă continuitate sau durată lungă) Zi cu zi, zi după zi, zi de zi. Ieri ploaie, astăzi ploaie, nu mai scăpăm de umezeală!Astăzi bură, mîine bură... La Domnica-n bătătură. ALECSANDRI, P. P. 349. b) (Exprimă ideea de nestatornicie, de progres sau de contrast) Cînd... cînd... Astăzi ici, mîine colea... La Țarigrad ajungea. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 486. ♦ (Familiar, în construcții imperative și exclamative care exprimă graba sau nerăbdarea vorbitorului) Acum, mai repede. Ai de gînd să pleci astăzi?

ÁSTĂZI adv. 1. În ziua aceasta, care e în curs; azi. ◊ Expr. De ieri până astăzi = de la o zi la alta; neașteptat. 2. În epoca prezentă, în timpul sau în vremea de acum. ◊ Expr. Astăzi-mâine = în curând, zilele acestea. ♦ (În corelație cu „mâine” sau cu „ieri”) a) Zi cu zi, zi după zi; b) Când..., când... – Lat. ista die (sau astă + zi).

ÁSTĂZI adv. 1) În ziua de față; azi. 2) În epoca prezentă; în zilele noastre; acum. [Sil. as-tăzi] /<lat. ista die

astăzi adv. 1. ziua în care suntem (între ieri și mâine); 2. vremea în care trăim (între trecut și viitor). [Din astă zi].

ástăzĭ adv. (astă zi). Azĭ, ziŭa în care ne aflăm, între ĭerĭ și mîne. Timpu actual: lumea din ziŭa de astăzĭ. Exclamativ. Da vino astăzĭ, dar vino odată, da vino în sfîrșit! – La Cor. astăzile, zilele de acum.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ÁSTĂZI adv. azi. (Sosește ~.)

ASTĂZI adv. azi. (Sosește ~.)


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HODIE MIHI, CRAS TIBI (lat.) astăzi mie, mâine ție – Varianta latină a unei vechi zicale ebraice cu sens fatalist: nimeni nu e ferit de loviturile soartei.

MORGEN, MORGEN, NUR NICHT HEUTE (germ.) mâine. mâine, numai nu astăzi – Chr. Weisse (scriitor german), „Der Aufschub”: „Morgen, Morgen, nur nicht heute / Sprechen immer trage Leute” („Mâine, mâine, numai nu astăzi / Spun totdeauna leneșii”).

NOVUM ET AD HUNC DIEM NON AUDITUM! (lat.) ceva nou și nemaiauzit până astăzi! – Cicero, „Pro ligario”, I, 1. Expresie ironică.

Intrare: astăzi
astăzi adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
 • astăzi

astăzi

 • 1. În ziua de față, în ziua în curs.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: azi 3 exemple
  exemple
  • Mă!... că rău mi-a mai mers astăzi! CREANGĂ, P. 46.
   surse: DLRLC
  • Astăzi nu sîntem atîta de osteniți ca ieri. DRĂGHICI, R. 83.
   surse: DLRLC
  • Astăzi îi o săptămînă De cînd umblam prin grădină Cu iubita mea de mînă. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 82.
   surse: DLRLC
  • 1.1. (și) substantivat masculin invariabil Ziua care e în curs.
   surse: DEX '09 DEX '98 un exemplu
   exemple
   • Acest astăzi va rămâne neuitat.
    surse: DEX '09 DEX '98
  • 1.2. (În corelație cu „mâine” sau cu „ieri”) Zi cu zi, zi după zi.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC 2 exemple
   exemple
   • Ieri ploaie, astăzi ploaie, nu mai scăpăm de umezeală!
    surse: DLRLC
   • Astăzi bură, mîine bură... La Domnica-n bătătură. ALECSANDRI, P. P. 349.
    surse: DLRLC
  • 1.3. (În corelație cu „mâine”) Când..., când.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Astăzi ici, mîine colea... La Țarigrad ajungea. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 486.
    surse: DLRLC
  • 1.4. expresie De ieri până astăzi = într-un timp neașteptat de scurt.
   surse: DEX '09 DLRLC sinonime: neașteptat pripit un exemplu
   exemple
   • Ți-ai schimbat fără motiv părerea de ieri până astăzi.
    surse: DLRLC
  • 1.5. expresie Ba astăzi, ba mâine, exprimă ideea de amânare continuă.
   surse: DEX '09 DEX '98
  • 1.6. expresie Astăzi-mâine = în curând, zilele acestea.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Eu nu cînt în a pofidă. Că sînt fată logodită: Astăzi-mîine nunta-mi vine. TEODORESCU, P. P. 83.
    surse: DLRLC
  • 1.7. familiar (În construcții imperative și exclamative care exprimă graba sau nerăbdarea vorbitorului) Mai repede.
   surse: DLRLC sinonime: acum(a) un exemplu
   exemple
   • Ai de gând să pleci astăzi?
    surse: DLRLC
 • 2. În epoca prezentă, în timpul sau în vremea de acum.
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: acum(a) 3 exemple
  exemple
  • Astăzi cîntăm despre om, despre faptă. DEȘLIU, G. 19.
   surse: DLRLC
  • E lung pămîntul, ba e lat, Dar ca Săgeată de bogat Nici astăzi domn pe lume nu-i. COȘBUC, P. I 53.
   surse: DLRLC
  • De-oi urma să scriu în versuri, teamă mi-e ca nu cumva Oamenii din ziua de-astăzi să mă-nceap-a lăuda. EMINESCU, O. I 141.
   surse: DLRLC
  • 2.1. locuțiune adverbială De astăzi (înainte) = de acum (încolo sau înainte).
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • Rămîi, brazdă, după plug, Că eu de astăzi mă duc Și mă bag în codrii verzi, De astăzi nu mă mai vezi. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 285.
    surse: DLRLC
  • 2.2. locuțiune adverbială De astăzi în (atâta timp) = exact după trecerea timpului indicat.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • De astăzi în două săptămâni.
    surse: DLRLC
  • 2.3. locuțiune adverbială Până (în ziua sau în ziulica de) astăzi = până acum, până în vremea actuală, până azi.
   surse: DLRLC 2 exemple
   exemple
   • Poate acuma a fi oale și ulcioare, și tot «Nichifor Coțcariul» i-a rămas numele și pînă în ziulica de astăzi. CREANGĂ, P. 136.
    surse: DLRLC
   • De atunci și pînă astăzi colonii de lumi pierdute Vin din sure văi de haos pe cărări necunoscute. EMINESCU, O. I 132.
    surse: DLRLC

etimologie: