15 definiții pentru asolament

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ASOLAMENT, asolamente, s. n. Tehnică a împărțirii unui teren cultivabil în mai multe loturi (în raport cu numărul de plante care urmează a fi cultivate) și a repartizării prin rotație a fiecărei plante pe un lot anumit. – Din fr. assolement.

ASOLAMENT, asolamente, s. n. Tehnică a împărțirii unui teren cultivabil în mai multe loturi (în raport cu numărul de plante care urmează a fi cultivate) și a repartizării prin rotație a fiecărei plante pe un lot anumit. – Din fr. assolement.

asolament sn [At: I. IONESCU, D. 135 / V: (frî) -lem- / Pl: ~e / E: fr assolement] Tehnică a împărțirii unui teren cultivabil în mai multe loturi (în raport cu numărul de plante care urmează a fi cultivate) și a repartizării prin rotație a fiecărei plante pe un alt lot.

*ASOLAMENT (pl. -te) sn. 🚜 Șirul, succesiunea în care trebue făcute semănăturile pe un loc, pentru ca să obținem rezultate mai bune, așa d.e. într’un an se pune într’un loc grîu, în anul viitor locul se lasă ogor, și în celălalt an se pune porumb; avem în cazul acesta un asolament de trei ani [fr.].

ASOLAMENT, asolamente, s. n. Ordonare a culturilor în timp și spațiu (însoțită de sistemul corespunzător de lucrări și îngrășăminte), care, sporind fertilitatea solului, asigură creșterea producției. Consiliul de conducere și toți membrii gospodăriei se obligă: să mărească producția pe terenurile gospodărim colective prin introducerea și respectarea asolamentului, arături adinei, irigații, plantarea perdelelor de protecție. STAT. GOSP. AGR. 13. Prin introducerea sistemului de asolament cu ierburi se obține ridicarea productivității la hectar, raționala repartizare a forțelor de muncă și, în general, consolidarea și dezvoltarea gospodăriei agricole socialiste. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 350, 5/1.

ASOLAMENT, asolamente, s. n. Tehnică a împărțirii unui teren cultivabil în mai multe loturi (în raport cu numărul de plante care urmează a fi cultivate) și a repartizării (prin rotație) a fiecărei plante pe un lot anumit. – După fr. assolement.

ASOLAMENT s.n. (Agr.) Tehnică de cultivare a pămîntului constînd în împărțirea unui teren cultivabil în parcele, pe care se cultivă un anumit grup de plante. [Pl. -te. / < fr. assolement].

ASOLAMENT s. n. alternare periodică a culturilor agricole de pe o anumită suprafață de teren. (< fr. assolement)

ASOLAMENT ~e n. Succesiune a culturilor pe același teren (însoțită de lucrări corespunzătoare), cu scopul de a păstra fertilitatea solului. ~ de nutreț. /<fr. assolement

*asolamént n., pl. e (fr. assolement). Agr. Succesiune metodică (rotațiune) de semănăturĭ ca să nu slăbească pămîntu și să producă cît maĭ mult.

asolement n. termen de agricultură: alternarea metodică a arăturilor spre a trage din sol cel mai mare folos posibil.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

asolament s. n., pl. asolamente

Intrare: asolament
asolament substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • asolament
 • asolamentul
 • asolamentu‑
plural
 • asolamente
 • asolamentele
genitiv-dativ singular
 • asolament
 • asolamentului
plural
 • asolamente
 • asolamentelor
vocativ singular
plural
asolement
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

asolament, asolamentesubstantiv neutru

 • 1. Tehnică a împărțirii unui teren cultivabil în mai multe loturi (în raport cu numărul de plante care urmează a fi cultivate) și a repartizării prin rotație a fiecărei plante pe un lot anumit. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Consiliul de conducere și toți membrii gospodăriei se obligă: să mărească producția pe terenurile gospodăriei colective prin introducerea și respectarea asolamentului, arături adînci, irigații, plantarea perdelelor de protecție. STAT. GOSP. AGR. 13. DLRLC
  • format_quote Prin introducerea sistemului de asolament cu ierburi se obține ridicarea productivității la hectar, raționala repartizare a forțelor de muncă și, în general, consolidarea și dezvoltarea gospodăriei agricole socialiste. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 350, 5/1. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.