15 definiții pentru asana

asaná vt [At: SBIERA, F. S. 415 / V: (reg) sana / Pzi: -néz / E: fr assainir, ger assanieren] 1 A înlătura surplusul de ape dintr-o regiune în scopuri economice, de salubritate sau estetice prin lucrări hidrotehnice ample. 2 (Fig) A redresa o situație.

ASANÁ, asanez, vb. I. Tranz. 1. A înlătura surplusul de ape dintr-o regiune (cu scopuri economice, de salubritate sau estetice) prin lucrări hidrotehnice executate pe spații întinse. ♦ P. ext. A seca (o apă stătătoare). 2. (Med.) A înlătura un focar de infecție (dentar, amigdalian, apendicular) prin tratament medicamentos sau intervenție chirurgicală. 3. (Med.) A distruge agentul cauzal sau transmițător al unei boli, întâlnită într-un teritoriu. 4. Fig. A îmbunătăți, a redresa. – După fr. assainir, germ. assanieren.

ASANÁ, asanez, vb. I. Tranz. A înlătura surplusul de ape dintr-o regiune (cu scopuri economice, de salubritate sau estetice) prin lucrări hidrotehnice executate pe spații întinse. ♦ P. ext. A seca (o apă stătătoare). ♦ (Fig.) A îmbunătăți, a redresa. – Din fr. assainir, germ. assanieren.

ASANÁ, asanez, vb. I. Tranz. A înlătura (prin lucrări hidrotehnice) surplusul de apă dintr-o regiune, cu scopuri economice, de salubritate sau estetice; a reda agriculturii, prin îndiguire, o parte din lunca inundabilă a unui rîu; (cu privire la bălți, lacuri, terenuri inundabile) a curăți, a face salubru. Locuitorii asanează terenurile inundabile.Refl. pas. Se asanează bălțile.Fig. A îmbunătăți, a redresa.

ASANÁ, asanez, vb. I. Tranz. A înlătura surplusul de ape dintr-o regiune (cu scopuri economice, de salubritate sau estetice) prin lucrări hidrotehnice executate pe spații întinse; a reda agriculturii, prin îndiguire, o parte din lunca inundabilă a unui râu; a curăța, a face salubru un lac, o baltă etc. – După fr. assainir.

asaná (a ~) vb., ind. prez. 3 asaneáză

asaná vb., ind. prez. 1 sg. asanéz, 3 sg. și pl. asaneáză

ASANÁ vb. a deseca, a seca, (rar) a aseca, a scurge. (Au fost ~ toate mlaștinile din zonă.)

ASANÁ vb. I. tr. A face să dispară surplusul de ape dintr-o regiune; a seca, a usca (apele, bălțile etc.); a reda agriculturii prin îndiguire, un teren inundabil; a curăța, a face salubru un lac, o baltă etc. ♦ (Fig.) A îmbunătăți, a redresa. [După fr. assainir].

ASANÁ vb. tr. 1. a înlătura surplusul de apă de pe o suprafață de teren prin lucrări hidrotehnice; (p. ext.) a curăța, a face salubru. 2. (med.) a elimina un focar de infecție. 3. (fig.) a îmbunătăți, a redresa; a însănătoși. ◊ (ec.) a stabiliza (moneda). (după fr. assainir, lat. sanare)

asaná (asanéz, asanát), vb. – A înlătura surplusul de ape; a seca. Format artificial pe baza lat. sanare, ca fr. assainir.

A ASANÁ ~éz tranz. 1) (terenuri, mlaștini, râuri etc.) A face să rămână sec; a seca; a deseca; a usca. 2) (ape stătătoare) A face să devină salubru. 3) fig. A readuce la starea normală; a redresa; a reface; a restabili. /<fr. assainir, germ. assanieren

asanà v. a însănătoși: a asana un oraș; fig. a asana moravurile.

*asanéz v. tr. (fr. assainir, după lat. sanare, a vindeca, d. sanus, sănătos). Fac salubru, însănătoșez: a asana o regiune secînd mlaștinile. Fig. A asana politica uneĭ țărĭ.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ASANÁ vb. a deseca, a seca, (rar) a aseca, a scúrge. (Au fost ~ toate mlaștinile din zonă.)

Intrare: asana
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) asana asanare asanat asanând singular plural
asanea asanați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) asanez (să) asanez asanam asanai asanasem
a II-a (tu) asanezi (să) asanezi asanai asanași asanaseși
a III-a (el, ea) asanea (să) asaneze asana asană asanase
plural I (noi) asanăm (să) asanăm asanam asanarăm asanaserăm, asanasem*
a II-a (voi) asanați (să) asanați asanați asanarăți asanaserăți, asanaseți*
a III-a (ei, ele) asanea (să) asaneze asanau asana asanaseră
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)