5 definiții pentru antipalagă

antipalágă sf [At: DN3 / Pl: -age / E: it antipollage] (Gnu) 1 Anacolut în care discontinuitatea sintactică prezintă o abatere de la congruența cazuală în propoziție. 2 Permutare a cazurilor și a modurilor.

antipalágă s. f., g.-d. art. antipalágei

ANTIPALÁGĂ s.f. (Gram.) Anacolut în care discontinuitatea sintactică prezintă o abatere de la congruența cazuală în propoziție; schimbare reciprocă, permutare a cazurilor și a modurilor. [< it. antipallage, gr. anthypallage].

ANTIPALÁGĂ s. f. anacolut în care discontinuitatea sintactică reprezintă o abatere de la congruența cauzală în propoziție; schimbare reciprocă. (< it. antipallage, gr. antypallage)


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ANTIPALÁGĂ s. f. (< it. antipallage, gr. anthypaliage „schimbare a cazului”): specie de anacolut (v.) în care discontinuitatea sintactică prezintă o abatere de la congruența cazuală în propoziție; permutare a cazurilor și a modurilor, ca în exemplul „Dar un balaur tologit în poartă /... Cu ochii-nchiși pe jumătate, poartă / Privirea jucătoare să-l înghită, / Iară Florin – inima-n el e moartă” (Mihai Eminescu).

Intrare: antipalagă
antipalagă substantiv feminin
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular antipala antipalaga
plural
genitiv-dativ singular antipalage antipalagei
plural
vocativ singular
plural