9 intrări

24 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

aloe sfs [At: TDRG / V: ~s, ~oi / E: lat aloe] 1 Plantă din familia liliaceelor, cu tulpină groasă și lemnoasă, cu frunze cărnoase și flori mari, așezate în ciorchini sau spice, care crește mai ales în Africa (Aloe). 2 Substanță solidă cu miros plăcut și cu gust amar extrasă din frunzele unor specii de aloe (1) și întrebuințată în farmacie Si: sabur.

ALÓE, aloe, s. f. Nume dat mai multor specii de plante exotice decorative, din familia liliaceelor, cu flori mari, galbene sau roșii, dispuse în spice, și cu frunze cărnoase care conțin un suc folosit în farmacie (Aloe). ♦ Substanță solidă cu miros plăcut și cu gust amar, extrasă din frunzele unor specii de aloe și folosită în farmacie; sabur. [Pr.: -lo-e] – Din fr. aloès, lat. aloe.

ALÓE s. f. Nume dat mai multor specii de plante exotice decorative, din familia liliaceelor, cu flori mari, galbene sau roșii, dispuse în spice, și cu frunze cărnoase care conțin un suc folosit în farmacie (Aloe). ♦ Substanță solidă cu miros plăcut și cu gust amar, extrasă din frunzele unor specii de aloe și întrebuințată în farmacie; sabur. [Pr.: -lo-e] – Din fr. aloès, lat. aloe.

ALÓE S. f. Plantă exotică din familia liliaceelor, cu frunze cărnoase și flori mari așezate în spicuri, cultivată și la noi ca plantă ornamentală de cameră; din frunzele ei se extrage o substanță întrebuințată în medicină. – Variantă: alóes s. f.

ALÓE s. f. Nume dat mai multor specii de plante exotice cu frunze cărnoase și flori mari dispuse în spice (Aloe); din frunzele unora dintre aceste specii se extrage un suc folosit în farmacie. – Fr. aloès (lat. lit. aloe).

alóe s. f., art. alóea, g.-d. alóe, art. alóei; pl. alóe

alóe s. f., art. alóea, g.-d. art. alóei; pl. alóe

ALÓE s. (BOT.; Aloe ferox și succotrina) (rar) sabur, (reg.) fiere-de-urs.

ALÓE s.f. (Bot.) Plantă exotică (decorativă) din familia liliaceelor, din ale cărei frunze se extrage o substanță întrebuințată în medicină. ♦ Medicament format din suc de frunze de aloe. [< fr. aloès, cf. it. aloe < lat., gr. aloe].

ALÓE s. f. plantă exotică din familia liliaceelor, din ale cărei frunze se extrage o substanță întrebuințată în medicină. (< fr. aloès, lat., gr. aloe)

ALÓE f. Plantă exotică cu flori mari galbene sau roșii, cu frunze cărnoase, din care se extrage un suc folosit în medicină. [G.-D. aloei] /<fr. aloes, lat. aloe

aloe f. plantă grasă din care se scoate o rășină amară și purgativă, întrebuințată în medicină. Firele frunzelor ei, dese și cărnoase, servesc la facerea frânghiilor și păturelor.

*alóe f. (vgr. aló, lat. áloe). Bot. Numele științific al saburuluĭ. – Articulat ar fi aloĭa, ca ploaĭe, ploaĭa.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ALOE s. (BOT.; Aloë ferox și succotrina) (rar) sabur, (reg.) fiere-de-urs.

ALOE L., SABUR, fam. Liliaceae. Gen originar din Africa (regiuni tropicale și meridionale), cca 200 specii, perene, cu numeroase forme pitice și înalte. Frunze persistente, cărnoase, cu spini moi pe margini, așezate în spirală. Flori mici, tubulare, albe, galbene, roz, portocalii sau roșii, reunite în spic sau racem.

Aloe aristata Haw. (syn. Aloe longiaristata R. et Seh.). Specie care înflorește primăvara-vara. Frunze verzi sau glauce, pînă la 12 cm lungime și 2 cm lățime, în rozete dense, marginile cu ghimpi albi și scurți. Tulpină mică. Flori roșii, în ciorchine.

Aloe brevifolia Mill. (syn. Aloe prolifera Haw.). Specie cu flori roșii, tubulare, pînă la 4 cm lungime, cu crestături lanceolate. Frunze lanceolate, lungi pînă la 12 cm, cenușii sau verzi-cenușii. Tulpină scurtă.

Aloe ferox Mill. (syn. Aloe supralaevis Haw.). Specie ce înflorește primăvara devreme. Flori roșii, pînă la 4 cm lungime, așezate în spic, formînd o piramidă compactă. Frunze pînă la 55 cm grosime, lanceolate, cenușii- verzui, lungi pînă la 70 cm și late pînă la 15 cm, cu ghimpi pe margine și partea inferioară. Tulpina înaltă pînă la 3,5 m.

Aloe humilis (L.) Mill. Specie ce înflorește primăvara-vara. Flori roșii, tubuloase, lungi pînă ia 4 cm. Talie mică. Frunze erecte, cenușii sau glauce, pînă la 30, dispuse dens, înguste și acuminate.

Aloe mitriformis Mill. Specie ce înflorește în iun.-aug. Flori roșii, tubulare, lungi pînă la 5 cm. Frunze mari, parțial suprapuse, verzi-închis sau glauce.

arată toate definițiile

Intrare: Aloe (gen de plante)
Aloe (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
substantiv feminin (F144)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular aloe aloea
plural aloe aloele
genitiv-dativ singular aloe aloei
plural aloe aloelor
vocativ singular
plural
Intrare: Aloe aristata
Aloe aristata  nomenclatura binară
compus
Intrare: Aloe brevifolia
Aloe brevifolia  nomenclatura binară
compus
Intrare: Aloe ferox
compus
Intrare: Aloe humilis
Aloe humilis  nomenclatura binară
compus
Intrare: Aloe mitriformis
Aloe mitriformis  nomenclatura binară
compus
Intrare: Aloe succotrina
Aloe succotrina  nomenclatura binară
compus
Intrare: Aloe variegata
Aloe variegata  nomenclatura binară
compus
Intrare: Aloe vera
compus