2 intrări

Articole pe această temă:

19 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AJÚN, ajunuri, s. n. 1. Zi sau, p. ext., perioadă de timp care precede un eveniment. ◊ Loc. adv. În ajun = a) cu o zi (sau cu o seară) înainte; b) puțin timp înainte, foarte aproape (de)... 2. Faptul de a ajuna (1); post (negru). ♦ Zi în care se ajunează (1). – Din ajuna (derivat regresiv).

AJÚN, ajunuri, s. n. 1. Zi sau, p. ext., perioadă de timp care precede un eveniment. ◊ Loc. adv. În ajun = a) cu o zi (sau cu o seară) înainte; b) puțin timp înainte, foarte aproape (de)... 2. Faptul de a ajuna (1); post (negru). ♦ Zi în care se ajunează (1). – Din ajuna (derivat regresiv).

ajún sn [At: CORESI, PS. 87 / V: (reg) agiun / Pl: ~uri / E: ajuna] 1 Zi care precedă un eveniment. 2 (Pex) Perioadă care precede un eveniment. 3 (Îlav) În ~ Cu o zi (sau seară) înainte. 4 (Îal) Cu puțin timp înainte. 5 Postit. 6 Zi în care se ajunează (1).

AJÚN, ajunuri, s. n. Zi care precedă un eveniment (important). Iar cînd a fost de s-a-mplinit Ajunul zilei de nuntit... Nuntași din nouăzeci de țări Ș-au răscolit. COȘBUC, P. I 55. Îndată am gătit caiete, condeie nouă... nimic n-am uitat.; întocmai ca bravul soldat care își.;, curăță armele în ajunul bătăliei. NEGRUZZI, S. I 7. ◊ Loc. adv. În ajun = cu o zi înainte. Oamenii vorbeau tare, cu o mînie veselă și cu înfrigurare, cu o grabă pe care nu le avuseseră în ajun. DUMITRIU, N. 94. Dacă plouase în ajun, apa venea mai rece. PAS, L. I 69. Am trecut pe lîngă brazde de iarbă cosite în ajun. SADOVEANU, N. F. 27. ♦ (În credințele religioase) Zi care precedă anumite sărbători creștine (în special crăciunul și bobotează). Cînd veneau cele două ajunuri, cîte treizeci-patruzeci de băieți fugeau înaintea popii. CREANGĂ, A. 10. Seara mare-a lui ajun Și-a bătrînului crăciun: Noi umblăm Să colindăm. TEODORESCU, P P. 17. ◊ Moș-ajun = ajunul crăciunului. Și de veneau floriile, paștele cu hainele noi... moș-ajunul cu colindețele, această prăsilă voinică și vioaie umplea mahalaua de veselie și de năzdrăvănii. DELAVRANCEA, S. 218.

AJÚN, ajunuri, s. n. 1. Zi sau, p. ext., perioadă de timp care precedă un eveniment. ◊ Loc. adv. În ajun = cu o zi înainte. 2. Faptul de a ajuna. ♦ Zi în care se ajunează. – Postverbal al lui ajuna.

AJÚN ~uri n. Zi sau perioadă de timp care precedă un eveniment. ◊ În ~ a) cu o zi sau cu o seară înainte; b) cu puțin timp înainte. /v. a ajuna

ajun n. 1. post (rar întrebuințat în acest sens); 2. ziua sau seara dinaintea unei sărbători mari (când se postește): ajunul Paștelor, ajunul Crăciunului, personificat în Moș Ajun; 3. preziua unui eveniment (fără noțiunea de sărbătoare): în ajunul luptei; fig. din ajunul tinereței pân’ ce mergem în mormânt BOL. [Lat. AD JEJUNUM].

1) ajún n., pl. urĭ (d. ajun 2). Ziŭa precedentă uneĭ sărbătorĭ (cînd nu se mănîncă orĭ se mănîncă de post): ajunu Crăciunuluĭ (personificat în Moș Ajun). Orĭ-ce zi din aintea alteĭa, fără noțiunea de sărbătoare: ajunu lupteĭ. Vechĭ. Trans. Post. – Fals preziŭa.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Moș-Ajún (sărbătoare) s. propriu n., art. Moș-Ajúnul

Moș-Ajún s. pr. n., art. Moș-Ajúnul


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

AJÚN s. preziuă. (În ~ul plecării.)

AJUN s. preziuă. (În ~ plecării.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

ajún (ajúnuri), s. n.1. Post. – 2. Zi sau perioadă de timp care preced anumite sărbători care presupun post și mai ales ajunul Crăciunului și al Anului Nou. – 3. Zi sau periodă de timp care preced un eveniment în general. – Var. arjun. Mr. ağun „pe nemîncate, flămînd”, istr. jun. Lat. iaiūnus (formă reconstruită în mod ipotetic la Plaut; cf. Corominas, I, 344); probabil prin disimilare *aiūnus; cf. alb. ağenoj, v. napol. iagiuna, genov. zazun, fr. jeun, sp. ayuno, (este posibil ca fr. à jeun să reprezinte un mai vechi *ajeun, unde -a a fost înțeles ca prep.). În general ajun se explică drept der. postverbal de la ajuna, și acesta ca rezultat al lat. *aiūnāre (Meyer, Alb. St., IV, 88; Philippide, O rămășiță, 16; Philippide, II, 645; Pascu, Beiträge, 16; Pascu, I, 29), de la eiūnāre (Diez, I, 214; Pușcariu 49; Candrea-Dens., 31; REW 4581; DAR), sau de la *ieiūnāre (Cipariu, Gram., 122). Der. ajuna, vb. (a ține post); ajunat, s. n. (ajun, post); ajunător, adj. (care postește).


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ajún, ajunuri, s.n. – Zi sau perioadă de timp care precede anumite sărbători ce presupun post: Ajunul Crăciunului, Ajunul Anului Nou. – Der. regr. din ajuna (< lat. *adjunare) ca rezultat al lat. *aiunare (DER, DEX).

ajún, -uri, s.n. – 1. Post. Faptul de a ajuna, de a nu mânca. 2. Zi sau perioadă de timp care precede anumite sărbători ce presupun post: Ajunul Crăciunului, Ajunul Anului Nou. – Lat. ieiunium „post” (Graur 1980); Der. regr. din ajuna (DEX).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ajún, ajunuri s. n. 1. Zi sau, p. ext., perioadă de timp care precedă un eveniment sau o sărbătoare. ♦ Moș Ajun = ajunul Crăciunului. ♦ A umbla cu Moș Ajun = a colinda în noaptea de 23 spre 24 decembrie. 2. Faptul de a a ajuna; post (negru). ♦ Zi în care se ajunează. – Din ajuna (deriv. regr.).


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a îngrășa porcul în ajun expr. (șc., stud.) a încerca să recupereze în ultimul moment materia pentru un examen / o lucrare etc.

Intrare: ajun
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ajun
 • ajunul
 • ajunu‑
plural
 • ajunuri
 • ajunurile
genitiv-dativ singular
 • ajun
 • ajunului
plural
 • ajunuri
 • ajunurilor
vocativ singular
plural
Intrare: Moș-Ajun
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • Moș-Ajun
 • Moș-Ajunul
 • Moș-Ajunu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • Moș-Ajun
 • Moș-Ajunului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

ajun

 • 1. Zi care precede un eveniment.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: preziuă 2 exemple
  exemple
  • Iar cînd a fost de s-a-mplinit Ajunul zilei de nuntit... Nuntași din nouăzeci de țări S-au răscolit. COȘBUC, P. I 55.
   surse: DLRLC
  • Îndată am gătit caiete, condeie nouă... nimic n-am uitat; întocmai ca bravul soldat care își... curăță armele în ajunul bătăliei. NEGRUZZI, S. I 7.
   surse: DLRLC
  • 1.1. prin extensiune Perioadă de timp care precede un eveniment.
   surse: DEX '09 DEX '98
  • 1.2. în religia creștină Zi care precedă anumite sărbători creștine (în special Crăciunul și Boboteaza).
   surse: DLRLC 2 exemple
   exemple
   • Cînd veneau cele două ajunuri, cîte treizeci-patruzeci de băieți fugeau înaintea popii. CREANGĂ, A. 10.
    surse: DLRLC
   • Seara mare-a lui ajun Și-a bătrînului crăciun: Noi umblăm Să colindăm. TEODORESCU, P P. 17.
    surse: DLRLC
  • 1.3. locuțiune adverbială În ajun = cu o zi (sau cu o seară) înainte.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC 3 exemple
   exemple
   • Oamenii vorbeau tare, cu o mînie veselă și cu înfrigurare, cu o grabă pe care nu le avuseseră în ajun. DUMITRIU, N. 94.
    surse: DLRLC
   • Dacă plouase în ajun, apa venea mai rece. PAS, L. I 69.
    surse: DLRLC
   • Am trecut pe lîngă brazde de iarbă cosite în ajun. SADOVEANU, N. F. 27.
    surse: DLRLC
  • 1.4. locuțiune adverbială În ajun = puțin timp înainte, foarte aproape (de)...
   surse: DEX '09 DEX '98
 • 2. Faptul de a ajuna; post (negru).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRM sinonime: post (interdicție)
  • 2.1. Zi în care se ajunează.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRM

etimologie:

Moș-Ajun

 • 1. Ajunul Crăciunului.
  surse: DLRLC un exemplu
  exemple
  • Și de veneau floriile, paștele cu hainele noi... moș-ajunul cu colindețele, această prăsilă voinică și vioaie umplea mahalaua de veselie și de năzdrăvănii. DELAVRANCEA, S. 218.
   surse: DLRLC

etimologie: