2 intrări

25 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

activare sf [At: DEX2 / Pl: ~vări / E: activa] 1-2 Intensificare (sau stimulare) a unei activități Si: activat1 (1-2). 3 Desfășurare a unei activități Si: activat1 (3). 4 Intrare în cadrele active ale armatei Si: activat1. 5 Operație prin care se obține creșterea reactivității unei substanțe.

ACTIVÁRE, activări, s. f. Acțiunea de a (se) activa. ♦ Operație prin care se obține creșterea reactivității unei substanțe. – V. activa.

ACTIVÁRE, activări, s. f. Acțiunea de a (se) activa. ♦ Operație prin care se obține creșterea reactivității unei substanțe. – V. activa.

ACTIVÁRE s. f. Acțiunea de a (se) activa.

ACTIVÁRE s. f. Acțiunea de a (se) activa.

activáre s. f., g.-d. art. activắrii; pl. activắri

activáre s. f., g.-d. art. activării; pl. activări

ACTIVÁRE s. 1. dinamizare, intensificare, înviorare, stimulare. (~ unui proces.) 2. v. excitare.

ACTIVÁRE s.f. Acțiunea de a (se) activa. ♦ Operație prin care se obține creșterea reactivității unei substanțe. [< activa].

actíva [At: DA / Pzi: ~véz / E: fr activer] 1-2 vt A intensifica (sau a stimula) o activitate, un proces etc. 3 vi A desfășura o activitate. 4 vr A intra în cadrele active ale armatei.

ACTIVÁ, activez, vb. I. 1. Intranz. A desfășura o activitate susținută. 2. Tranz. A intensifica, a stimula o activitate, un proces etc. 3. Refl. A intra în cadrele active ale armatei. – Din fr. activer.

ACTIVÁ, activez, vb. I. 1. Intranz. A desfășura o activitate susținută. 2. Tranz. A intensifica, a înviora o activitate, un proces etc. 3. Refl. A intra în cadrele active ale armatei. – Din fr. activer.

ACTIVÁ, activez, vb. I. 1. Intranz. A depune, a desfășura o activitate susținută. În toate țările lumii partidele comuniste, oricit de grele ar fi condițiile în care activează, se află în fruntea luptei populare pentru libertate, împotriva exploatării capitaliste, împotriva jugului imperialist, pentru pace trainică. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 131. [Fiecare membru de partid este dator] să activeze pentru realizarea în practică a politicii partididui și a holăririlor organelor sale de conducere. STATUT. P.M.R. 10. 2. Tranz. A intensifica, a înviora. Ozonul activează respirația. 3. Refl. A intra în cadrele active ale armatei. După ce a terminat școala de ofițeri de rezervă, s-a activat.

ACTIVÁ, activez vb. I. 1. Intranz. A desfășura o activitate susținută. 2. Tranz. A intensifica, a înviora. 3. Refl. A intra în cadrele active ale armatei. – Fr. activer.

activá (a ~) vb., ind. prez. 3 activeáză

activá vb., ind. prez. 1 sg. activéz, 3 sg. și pl. activeáză

ACTIVÁ vb. 1. a lucra, a munci. (~ în cercetare.) 2. a dinamiza, a intensifica, a înviora, a stimula. (A ~ un proces.) 3. v. excita.

ACTIVÁ vb. I. 1. intr. A lucra, a fi activ, a desfășura o activitate intensă. 2. tr. A intensifica, a accelera, a înviora. 3. refl. A intra în cadrele active ale armatei. [< fr. activer].

ACTIVÁ vb. I. intr. a desfășura o activitate intensă. II. tr. a intensifica un proces etc.; a face (o substanță, un fenomen) să devină (mai) activ. III. refl. a intra în cadrele active ale armatei. (< fr. activer)

A SE ACTIVÁ mă ~éz intranz. A intra în cadrele active ale armatei. /< fr. activer

arată toate definițiile

Intrare: activa
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) activa activare activat activând singular plural
activea activați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) activez (să) activez activam activai activasem
a II-a (tu) activezi (să) activezi activai activași activaseși
a III-a (el, ea) activea (să) activeze activa activă activase
plural I (noi) activăm (să) activăm activam activarăm activaserăm, activasem*
a II-a (voi) activați (să) activați activați activarăți activaserăți, activaseți*
a III-a (ei, ele) activea (să) activeze activau activa activaseră
Intrare: activare
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular activare activarea
plural activări activările
genitiv-dativ singular activări activării
plural activări activărilor
vocativ singular
plural
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)