20 de definiții pentru absorbție absorbțiune


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ABSÓRBȚIE, absorbții, s. f. 1. Fenomen fizic prin care un corp lichid sau solid încorporează prin difuzie din afară o substanță oarecare. ♦ Micșorare sau anulare a intensității unei radiații care trece printr-un corp. ♦ Fenomen optic caracteristic lentilelor ochelarilor de vedere de a reține, filtra etc. razele de lumină care dăunează ochiului. 2. Proces de pătrundere a apei, a substanțelor minerale și organice, precum și a gazelor în celulele organismului. ◊ Absorbție intestinală = pătrunderea în sânge și în limfă a produșilor rezultați din digestia alimentelor. 3. Încrucișare repetată a unei rase perfecționate cu una ameliorată în scopul îmbunătățirii radicale a acesteia. [Var: absorbțiune s. f.] – Din fr. absorption, lat. absorptio, -onis.

absorbție sf [At: DEX2 / V: ~iune / Pl: ~ii / E: fr absorption, lat absortio, -onis] 1 Fenomen fizic prin care un corp lichid sau solid încorporează, prin difuzie, din afară, o substanță oarecare. 2-3 Micșorare (sau anulare) a intensității unei radiații care cade pe un corp. 4 Fenomen optic caracteristic lentilelor ochelarilor de vedere de a reține, filtra etc. razele de lumină care dăunează ochilor. 5 Proces de pătrundere a apei, a substanțelor minerale și organice, precum și a gazelor în celulele organismului. 6 (Îs) ~ intestinală Pătrunderea în sânge și în limfa a produșilor rezultați din digestia alimentelor. 7 Încrucișare repetată a unei rase perfecționate cu una ameliorată în scopul îmbunătățirii radicale a acesteia.

ABSÓRBȚIE, absorbții, s. f. 1. Fenomen fizic prin care un corp lichid sau solid încorporează prin difuzie din afară o substanță oarecare. ♦ Micșorare sau anulare a intensității unei radiații care cade pe un corp. ♦ Fenomen optic caracteristic lentilelor ochelarilor de vedere de a reține, filtra etc. razele de lumină care dăunează ochiului. 2. Proces de pătrundere a apei, a substanțelor minerale și organice, precum și a gazelor în celulele organismului. ◊ Absorbție intestinală = pătrunderea în sânge și în limfă a produșilor rezultați din digestia alimentelor. 3. Încrucișare repetată a unei rase perfecționate cu una ameliorată în scopul îmbunătățirii radicale a acesteia. [Var.: absorbțiúne s. f.] – Din fr. absorption, lat. absorptio, -onis.

ABSÓRBȚIE, absorbții, s. f. Fenomen fizic constînd în încorporarea unor mici particule ale unui corp lichid sau gazos în spațiile goale ale unui corp solid; absorbire. Absorbția apei de către sol. ♦ Extragere, aspirare. La unele secții ale atelierelor... s-au făcut instalații moderne de absorbție a gazelor toxice. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2574. – Pronunțat: -ți-e.

ABSÓRBȚIE, absorbții, s. f. Fenomen fizic prin care un corp lichid sau solid încorporează din afară o substanță oarecare. ♦ Extragere, aspirare. ♦ Fenomen de micșorare (sau de anulare) a intensității radiației care cade pe un corp. – Fr. absorption (lat. lit. absorptio, -onis).

ABSÓRBȚIE s.f. 1. Fenomen prin care un lichid sau un solid încorporează din afară o substanță oarecare; absorbire. ♦ Extragere, aspirare. 2. Pierdere de energie a unei radiații care trece printr-un corp. 3. Încrucișare a unei rase perfecționate cu una neameliorată. [Var. absorbțiune s.f. / cf. fr. absorption, lat. absorptio].

absórbție s. f. 1. încorporare a unei substanțe oarecare de către un corp lichid sau solid, de către celule, țesuturi sau organe. 2. mișcare a intensității unei radiații care trece printr-un corp, datorită pierderii de energie. 3. încrucișare a unei rase perfecționate cu una neameliorată. 4. (ec.) fuziune de întreprinderi sau de societăți în beneficiul uneia dintre ele. 5. (jur.) drept al unei instanțe superioare de a lua din competența instanțelor inferioare o cauză în curs de judecare. (< fr. absorption, lat. absorptio)

absórbție, absorbții, s.f. Fenomen prin care un lichid sau un solid încorporează din afară o substanță.

ABSÓRBȚIE ~i f. Fenomen prin care un corp solid sau lichid încorporează o substanță oarecare din afară; absorbire. [G.-D. absorbției; Sil. -sorb-ți-e] /<fr. absorption, lat. absorptio, ~onis

ABSORBȚIÚNE s. f. v. absorbție.

ABSORBȚIÚNE s. f. v. absorbție.

absorbțiune sf vz absorbție

ABSORBȚIÚNE s.f. v. absorbție.

absorpțiune f. 1. lucrarea de a absorbi și rezultatul ei; 2. Fiziol. funcțiune a nutrițiunii: trecerea alimentelor în sânge.

*absorpțiúne f. (lat. absórptio, -ónis). Acțiunea de a absorbi: animalele și plantele cresc pin absorpțiune. – Și absórție.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

absórbție (încorporare) (-sorb-ți-e) s. f., art. absórbția (-ți-a), g.-d. art. absórbției; pl. absórbții, art. absórbțiile (-ți-i-)

absórbție s. f. → sorbție


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ABSÓRBȚIE s. încorporare, resorbție, (înv.) sorbire.

ABSORBȚIE s. încorporare, resorbție, (înv.) sorbire. (Fenomenul de ~.)

Absorbție ≠ desorbție

Intrare: absorbție
absorbție substantiv feminin
 • silabație: ab-sorb-ți-e
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • absorbție
 • absorbția
plural
 • absorbții
 • absorbțiile
genitiv-dativ singular
 • absorbții
 • absorbției
plural
 • absorbții
 • absorbțiilor
vocativ singular
plural
absorbțiune substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • absorbțiune
 • absorbțiunea
plural
 • absorbțiuni
 • absorbțiunile
genitiv-dativ singular
 • absorbțiuni
 • absorbțiunii
plural
 • absorbțiuni
 • absorbțiunilor
vocativ singular
plural

absorbție absorbțiune

 • 1. Fenomen fizic prin care un corp lichid sau solid încorporează prin difuzie din afară o substanță oarecare.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: absorbire un exemplu
  exemple
  • Absorbția apei de către sol.
   surse: DLRLC
  • exemple
   • La unele secții ale atelierelor... s-au făcut instalații moderne de absorbție a gazelor toxice. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2574.
    surse: DLRLC
  • 1.2. Micșorare sau anulare a intensității unei radiații care trece printr-un corp.
   surse: DEX '09 DLRM DN
  • 1.3. Fenomen optic caracteristic lentilelor ochelarilor de vedere de a reține, filtra etc. razele de lumină care dăunează ochiului.
   surse: DEX '09 DEX '98
 • 2. Proces de pătrundere a apei, a substanțelor minerale și organice, precum și a gazelor în celulele organismului.
  surse: DEX '09 DEX '98
  • 2.1. Absorbție intestinală = pătrunderea în sânge și în limfă a produșilor rezultați din digestia alimentelor.
   surse: DEX '09 DEX '98
 • 3. Încrucișare repetată a unei rase perfecționate cu una ameliorată în scopul îmbunătățirii radicale a acesteia.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN
 • 4. economie Fuziune de întreprinderi sau de societăți în beneficiul uneia dintre ele.
  surse: MDN '00
 • 5. științe juridice Drept al unei instanțe superioare de a lua din competența instanțelor inferioare o cauză în curs de judecare.
  surse: MDN '00

etimologie: