2 intrări

14 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Novaci pl. plaiu și sat în jud. Gorjiu.

NOVAC, novaci, s. m. (Pop.) Nume dat în mitologia populară unui personaj închipuit ca un om puternic și voinic. – Din n. pr. Novac.

novac sm [At: GORJAN, H. I, 63/7 / Pl: ~aci / E: Novac] 1 (Mtp) Personaj închipuit ca un om bine legat și puternic. 2 (Olt) Om înalt și voinic.

NOVAC, novaci, s. m. Nume dat în mitologia populară unui personaj închipuit ca un om puternic și voinic. – Din n. pr. Novac.

NOVAC, novaci, s. m. (Învechit și popular) Uriaș, gigant, titan; voinic. Își alese din prăvălia stăpînului său o sabie rămasă de la novaci, pe care o păstra în prăvălie ca pe un odor din vechime. ISPIRESCU, L. 137. Un arap trupeș ca un novac. GORJAN, H. I. 63.

NOVAC ~ci m. (în mitologia populară) Personaj închipuit ca un om puternic și voinic. /Din Novac n. pr.

novac m. uriaș: novacul avea darul de a culca la pământ o oaste întreagă ISP. V. Novac.

novác m. (vsl. novakŭ, care e venit de curînd, d. novŭ, noŭ. V. izvoană). Vest. Uriaș, gigant (după numele căpitanuluĭ Baba-Novac al luĭ Mihaĭ Viteazu, ucișĭ amîndoĭ ce ungurĭ la 1601).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

novac (pop.) s. m., pl. novaci

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

novac (novaci), s. m. – Gigant, uriaș. Sl. novakŭ „nou sosit” (Cihac, II, 218; cf. Tagliavini, Arch. Rom., XII, 216), cf. sb., cr., slov. novak „novice”, pol. nowak.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NOVACI, oraș în jud. Gorj, situat în zona de contact a M-ților Parâng cu Subcarpații Olteniei, în depresiunea cu același nume, pe râul Gilort; 6.079 loc. (2000). Microhidrocentrală. Expl. și prelucr. lemnului (cherestea, uși etc.). Confecții de covoare oltenești; produse alim. Muzeu. Oraș cu potențial balneoclimateric, cu climat submontan și izv. cu ape minerale eficace în tratamentul gastritelor cronice, colecistitelor, sechelelor hepatice etc. Localitatea apare menționată documentar în 1502; declarată oraș la 17 febr. 1968. Biserica de lemn Sf. Dumitru (sec. 18). Centru turistic.

NOVAC, personaj al baladelor populare românești (ciclul epic al Novăceștilor). Glorificat, împreună cu fiul său Gruia, ca erou al luptelor antiotomane. Este întâlnit și în folclorul sârb, croat și bulgar.

Intrare: Novaci
Novaci
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: novac
substantiv masculin (M13)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • novac
  • novacul
  • novacu‑
plural
  • novaci
  • novacii
genitiv-dativ singular
  • novac
  • novacului
plural
  • novaci
  • novacilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

novac, novacisubstantiv masculin

  • 1. Nume dat în mitologia populară unui personaj închipuit ca un om puternic și voinic. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Își alese din prăvălia stăpînului său o sabie rămasă de la novaci, pe care o păstra în prăvălie ca pe un odor din vechime. ISPIRESCU, L. 137. DLRLC
    • format_quote Un arap trupeș ca un novac. GORJAN, H. I. 63. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.