2 intrări

13 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Ileana f. V. Cosânzeana.

ILEÁNĂ, ilene, s. f. Insectă coleopteră mare, de culoare verde și arămie cu pete albe, care se hrănește cu sucul florilor (Cetonia aurata).Cf. n. pr. Ileana.

ILEÁNĂ, ilene, s. f. Insectă coleopteră mare, de culoare verde și arămie cu pete albe, care se hrănește cu sucul florilor (Cetonia aurata).Cf. n. pr. Ileana.

ilea sf [At: MARIAN. INS. 11 / Pl: ~ene / E: Ileana, cf ngr Ἑλένη] Insectă coleopteră de mărimea unui cărăbuș, de culoare verde-arămie cu pete albe pe elitre, care se hrănește cu sucul florilor Si: (reg) cărăbuș verde, gândac-verde, gândac-de-trandafir (Cetonia aurata).

ILEÁNĂ iléne f. Insectă coleopteră de talia unui cărăbuș, având culoarea verde și arămie, cu pete albe pe elitre, care se hrănește cu sucul florilor; gândac de trandafiri. /Din Ileana n. pr.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Ileána s. propriu f., g.-d. art. Ilénei/Ileánei

ileánă (insectă) s. f., g.-d. art. ilénei; pl. iléne

ileánă s. f., g.-d. art. ilénei; pl. iléne


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ILEÁNĂ s. (ENTOM.; Cetonia aurata) gândac-de-trandafiri, (reg.) cărăbuș-verde.

ILEA s. (ENTOM.; Cetonia aurata) gîndac-de-trandafir, (reg.) cărăbuș-verde.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ILEANA, com. în jud. Călărași; 3.577 loc. (1998). Expl. de gaze naturale. Bisericile Sf. Nicolae (ante 1810, reparată în 1883) și Adormirea Maicii Domnului (1826-1828, reparată în 1885).

ILEANA (1909-1991, n. București), principesă română. Fiica regelui Ferdinand I și a reginei Maria. În exil din 1948. În 1967, o dată cu inaugurarea mănăstirii ortodoxe cu hramul Schimbarea la Față, din Ellwood City, Pennsylvania, S.U.A. (a cărei construcție o inițiase în 1960), și-a luat numele ecleziastic de Maica Alexadra, devenind stareța mănăstirii.

ILEANA COSÂNZEANA (în mitologia populară românească), personaj din basmele populare, corespondentul feminin al lui Făt-Frumos. I.C. este o zână, o fecioară de o frumusețe rară, întruchipare a purității și gingășiei, a fidelității în dragoste, pe care atât Făt-Frumos, cât și dușmanii săi o doresc ca soție. Uneori, I.C. este confundată cu zâna florilor, fiind socotită o divinitate a primăverii.

Intrare: Ileana
Ileana nume propriu
nume propriu (I3)
 • Ileana
Intrare: ileană
substantiv feminin (F12)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ilea
 • ileana
plural
 • ilene
 • ilenele
genitiv-dativ singular
 • ilene
 • ilenei
plural
 • ilene
 • ilenelor
vocativ singular
plural

ileană

 • 1. Insectă coleopteră mare, de culoare verde și arămie cu pete albe, care se hrănește cu sucul florilor; gândac de trandafiri (Cetonia aurata).
  surse: DEX '09 DEX '98 sinonime: cărăbuș-verde

etimologie: