3 intrări

19 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BẤRNĂ, bârne, s. f. 1. Trunchi de copac (cojit și fățuit cu barda) folosit în construcții. 2. Aparat de gimnastică feminină, format dintr-o grindă de lemn lăcuit lungă, dispusă orizontal deasupra solului, la o anumită înălțime, pe care se execută exerciții de echilibru. – Din sl. brŭvĭno.

bârnă3 af [At: COMAN, GL. / E: nct] (Reg; d. oală) 1 Lățit. 2 Mare.

bârnă2 sf [At: H IV 51 / V: bur~ / E: pbl bârniță] (Reg) 1 Ceață. 2 Burhai.

bârnă1 sf [At: TETRAEV. (1574), 209 / V: brână / Pl: ~ne / E: vsl бревно] 1 Trunchi de copac (cioplit și fățuit cu barda) folosit în construcții. 2 Aparat de gimnastică feminină, format dintr-o grindă de lemn lungă, dispusă orizontal deasupra solului, la o anumită înălțime, pe care se execută exerciții de echilibru.

BẤRNĂ, bârne, s. f. 1. Trunchi de copac (cojit și fățuit cu barda) folosit în construcții. 2. Aparat de gimnastică feminină, format dintr-o grindă de lemn lungă, dispusă orizontal deasupra solului, la o anumită înălțime, pe care se execută exerciții de echilibru. – Din sl. brŭvĩno.

BÎ́RNĂ, bîrne, s. f. Trunchi gros de copac, cojit și uneori fățuit cu barda, folosit ca material de construcție. Focul... creștea; printre trosniturile bîrnelor și ale acoperișurilor s-auzeau răcnete. CAMILAR, N. I 178. Aicea, în stînga pe deal, se văd șapte case de bîrne, șindrilite și acoperite de omăt. SADOVEANU, B. 111. Furtunile mării grozave Urlat-au, cu trăsnet trecînd, Și valuri și bîrne de nave Trosnit-au pe groapă-i căzînd. COȘBUC, P. II 93. Vezi gunoiul (sau parul) din ochiul altora și nu vezi bîrna din ochiul tău (= te supără micile cusururi ale altora, dar nu-ți dai seama de cusururile tale mari).

BẤRNĂ, bârne, s. f. Trunchi gros de copac, cojit (și fățuit cu barda), folosit ca material de construcție. Vezi gunoiul (sau paiul) din ochiul altuia și nu vezi bârna din ochiul tău = te supără micile defecte ale altora, dar nu-ți dai seama de defectele tale mari. – Slav (v. sl. brŭvĩno).

BÂRNĂ ~e f. 1) Grindă cioplită din trunchiul unui copac (cojit), folosită, mai ales, în construcții. 2) sport Aparat pentru exercițiile de echilibru constând dintr-o grindă lungă și îngustă, dispusă orizontal la o anumită înălțime. /<sl. bruvino

bârnă f. 1. grindă mare de sprijinit temelia sau podul casei; 2. fig. vede paiul din ochiul altuia și bârna dintr’al lui n’o vede (proverb evangelic). [Slav. BRŬVĬNO].

bî́rnă f., pl. e (vsl. brŭvĭno, bg. brŭvnó, a.î.). Grindă cĭoplită. Prov. Vezĭ paĭu din ochĭu altuĭa, și nu vezi bîrna din ochiu tăŭ, vezĭ un mic defect al altuĭa, și nu vezĭ altu maĭ mare al tău.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

bấrnă s. f., g.-d. art. bấrnei; pl. bấrne

bârnă s. f., g.-d. art. bârnei; pl. bârne


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

BÎRNĂ s. grindă, stîlp, (înv. și pop.) pociumb, (pop.) șarampoi, (prin Olt. și Ban.) bălvan, (Transilv.) șaf, (Maram.) șaranț, (Transilv., Maram. și Bucov.) șoș, (Maram., Transilv., Ban. și Olt) șteamp, (Olt., Ban. și Transilv.) ștenap. (O ~ din scheletul unei case.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

bîrnă (bîrne), s. f. – Grindă, traversă. – Mr. brîn, megl. brǫnă. Sl. brŭvĭno (Miklosich, Slaw. Elem., 15; Cihac; DAR; Pușcariu, Lr., 284); cf. bg. brăvno, sb. brovno, rut. berveno, rus. bervno.Der. bîrnui, vb. (a face un zid din trunchi de copac).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BÎRNA, com. în jud. Timiș; 1.753 loc. (1991).

BÎRNĂ (< sl.) s. f. 1. Grindă de lemn, obținută de obicei prin cioplirea cu barda a unui trunchi de arbore. 2. Unealtă pentru restabilirea secțiunii circulare a unor burlane ovalizate la sonde. 3. Aparat de gimnastică format dintr-o grindă de lemn lungă de 5 m și lată de 10 cm, dispusă orizontal la 1,20 m deasupra solului și pe care se fac exerciții de echilibru.

Bîrn/a, -ea, -eciu, -ova v. Varnava II 5.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a vedea paiul din ochiul altuia și a nu vedea bârna din ochiul tău expr. a manifesta o exigență / o severitate exagerată față de alții și a fi prea indulgent cu propria persoană; a critica aspru neajunsurile mărunte ale cuiva, trecând cu vederea propriile lipsuri.

Intrare: Bârna
Bârna nume propriu
nume propriu (I3)
 • Bârna
Intrare: Bârna
Bârna nume propriu
nume propriu (I3)
 • Bârna
Intrare: bârnă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bârnă
 • bârna
plural
 • bârne
 • bârnele
genitiv-dativ singular
 • bârne
 • bârnei
plural
 • bârne
 • bârnelor
vocativ singular
plural

bârnă

 • 1. Trunchi de copac (cojit și fățuit cu barda) folosit în construcții.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: grindă attach_file 3 exemple
  exemple
  • Focul... creștea; printre trosniturile bîrnelor și ale acoperișurilor s-auzeau răcnete. CAMILAR, N. I 178.
   surse: DLRLC
  • Aicea, în stînga pe deal, se văd șapte case de bîrne, șindrilite și acoperite de omăt. SADOVEANU, B. 111.
   surse: DLRLC
  • Furtunile mării grozave Urlat-au, cu trăsnet trecînd, Și valuri și bîrne de nave Trosnit-au pe groapă-i căzînd. COȘBUC, P. II 93.
   surse: DLRLC
  • 1.1. expresie Vezi gunoiul (sau parul) din ochiul altora și nu vezi bârna din ochiul tău = te supără micile cusururi ale altora, dar nu-ți dai seama de cusururile tale mari).
   surse: DLRLC
 • 2. Aparat de gimnastică feminină, format dintr-o grindă de lemn lăcuit lungă, dispusă orizontal deasupra solului, la o anumită înălțime, pe care se execută exerciții de echilibru.
  surse: DEX '98

etimologie: