Cuvântul zilei, 3 septembrie 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
enclavă
imagine © Andrea Homorodean

ENCLAVĂ, enclave, s. f. 1. Fragmente de roci de altă natură înglobate în masa rocilor eruptive. 2. Teritoriu de mici dimensiuni având o populație puțin numeroasă, aflat în apropierea graniței dintre două state, în interiorul unuia, dar aparținând celuilalt. 3. Situare geografică a unui stat sau teritoriu înconjurat total de spațiul altui stat. – Din fr. enclave.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 3 septembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: fason

S-a născut în 1856 Louis Henry Sullivan, arhitect american, numit părintele zgârie-norilor și părintele modernismului. A fost mentorul lui Frank Lloyd Wright și o sursă de inspirație pentru mulți arhitecți. Sintagma forma urmează funcției îi este atribuită, deși ideea a fost teoretizată de Viollet le Duc care a considerat că structura și funcția în arhitectură ar trebui să fie singurii determinanți ai formei.
iconița cuvântului zilei

2022: proeminent

S-a născut în 1963 Malcolm Gladwell CM, jurnalist canadian, autor și vorbitor public. Printre cărțile sale traduse în limba română se numără și Excepționalii. Povestea succesului.
iconița cuvântului zilei

2021: oryx

În 1971 Qatar își declară independența față de Marea Britanie. Oryxul este animalul național și unul dintre simbolurile principale ale statului Qatar, el regăsindu-se în formă stilizată pe coada tuturor avioanelor companiei Qatar Airways.
iconița cuvântului zilei

2020: erede

S-a născut în 1971 scriitoarea indiană Kiran Desai. Printre cărțile sale traduse în limba română se numără și Moștenitoarea tărâmului pierdut pentru care autoarea a fost distinsă cu Man Booker Prize în anul 2006.
iconița cuvântului zilei

2019: incartadă

S-a născut în 1953 regizorul francez Jean-Pierre Jeunet. Filmele sale îmbină excentricități, elemente fantastice, umor și imagini suprarealiste. Cel mai renumite filme ale sale sunt Amélie, Orașul copiilor pierduți și Alien: Renașterea.