14 definiții pentru protecționism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROTECȚIONISM s. n. Sistem și politică economică de protejare și de promovare a unor activități economice indigene, prin măsuri de îngrădire a puterii concurenților externi pe piața internă (prin aplicarea unui regim vamal cu tarife ridicate la mărfurile de import, prin restricții valutare etc.). [Pr.: -ți-o-] – Din fr. protectionnisme.

protecționism sn [At: HASDEU, I. C. I, 105 / S și: (înv) ~izm / P: ~ți-o~ / E: fr protectionnisme] Sistem de măsuri politico-economice al cărui scop este dezvoltarea și ocrotirea industriei și a agriculturii indigene împotriva concurenței străine prin aplicarea unui regim de taxe vamale ridicate la mărfurile de import.

PROTECȚIONISM s. n. Politică economică a unui stat, care urmărește protejarea temporară, parțială sau totală a industriei și a agriculturii indigene prin aplicarea unui regim vamal cu tarife ridicate la mărfurile de import, prin restricții valutare etc. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. protectionnisme.

PROTECȚIONISM s. n. Sistem politico-economic care urmărește dezvoltarea industriei și a agriculturii indigene prin aplicarea unui regim vamal cu tarife ridicate la mărfurile de import.

PROTECȚIONISM s.n. (Ec.) Sistem de măsuri politice-economice al cărui scop este ocrotirea și dezvoltarea industriei și agriculturii indigene împotriva concurenței străine prin aplicarea unor taxe vamale mari la mărfurile de import. [Pron. -ți-o-. / cf. fr. protectionnisme].

PROTECȚIONISM s. n. politică economică constând din impunerea de taxe vamale mari la mărfurile de import, în scopul protejării industriei și agriculturii naționale și asigurării unei balanțe comerciale excedentare. (< fr. protectionnisme)

PROTECȚIONISM n. 1) Politică vamală a unui stat care vizează protejarea economiei naționale contra concurenței străine. 2) Atmosferă nesănătoasă și neprincipială într-un colectiv unde se acordă în mod abuziv protecție; favoritism. [Sil. -ți-o-] /<fr. protectionnisme

protecționism n. sistemă de economie politică ce consistă a pune taxe mari pe produsele străine, a căror introducere ar putea păgubi industriei naționale.

*protecționízm n. Sistema protecționiștilor.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

protecționism (desp. -ți-o-) s. n.

protecționism s n. (sil. -ți-o-)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PROTECȚIONÍSM (< fr.) s. n. Sistem și politică economică de protejare a produselor naționale față de concurența produselor similare provenite din străinătate, în vederea încurajării constituirii și dezvoltării anumitor sectoare sau ramuri ale economiei unei țări. Mijloacele principale de p. sunt taxele vamale percepute asupra mărfurilor importate, taxele fiscale percepute la frontieră, contingentarea, normele restrictive la import și licențele de import.

Intrare: protecționism
  • silabație: -ți-o-nism info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • protecționism
  • protecționismul
  • protecționismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • protecționism
  • protecționismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

protecționismsubstantiv neutru

  • 1. Sistem și politică economică de protejare și de promovare a unor activități economice indigene, prin măsuri de îngrădire a puterii concurenților externi pe piața internă (prin aplicarea unui regim vamal cu tarife ridicate la mărfurile de import, prin restricții valutare etc.). DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.