11 definiții pentru păliur

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PĂLIUR, păliuri, s. m. Arbust spinos de origine mediteraneană,[1] din al cărui lemn greu, dur și elastic se fac cozi de unelte (Paliurus spina-christi). – Din lat. Paliurus, denumirea științifică al plantei.

  1. Dar intrarea este notată corect: mediteraneean. — gall

păliur sm [At: BRANDZA, D. 98 / Pl: ~i / E: lat Paliurus (spina Christi)] Arbust spinos de origine mediteraneană, cu frunzele ovale, netede, prevăzute cu doi spini puternici, cu flori mici, galbene-verzui și cu fructul în formă de pălărie Si: (reg) dracă, spinul-asinului, spinul-lui-Hristos (Paliurus spina Christi).

PĂLIUR, păliuri, s. m. Arbust spinos de origine mediteraneană, din al cărui lemn greu, dur și elastic se fac cozi de unelte (Paliurus spina-christi). – Din lat. Paliurus (numele științific al plantei).

PĂLIUR, păliuri, s. m. Arbust spinos din familia ramnaceelor, al cărui lemn greu, dur și elastic este folosit în special pentru cozi de unelte; crește în Dobrogea pe locuri stîncoase sau este cultivat în garduri vii (Paliurus aculeatus).

PĂLIUR ~i m. Arbust cu frunze ovale prevăzute cu doi spini și cu flori mici galbene-verzui, apreciat pentru lemnul lui rezistent, flexibil și cultivat pentru garduri vii. [Sil. -li-ur] Paliurus

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

păliur (desp. -li-ur) s. m., pl. păliuri

păliur (-li-ur) s. m., pl. păliuri

păliur s. m. (sil. -li-ur), pl. păliuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PĂLIUR s. (BOT.; Paliurus spina-christi) (reg.) dracă, spinul-asinului, spinul-lui-Hristos.

PĂLIUR s. (BOT.; Paliurus spina-christi) (reg.) dracă, spinul-asinului, spinul-lui-Hristos.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PĂLIÚR (< lat.) s. m. Arbust cu lujeri anuali geniculați, brun-roșcați sau cenușiu-roșcați, cu câte doi spini la baza frunzelor; fructul este asemănător unei pălării (Paliurus Spina-Christi). Este o plantă rară, care înflorește în perioada mai-aug. și este folosită pentru gardurile vii datorită culorii strălucitoare a frunzișului și formei particulare a fructelor. În România crește spontan, sporadic, mai ales în Dobrogea, și este răspândită în Europa de Sud și Asia de Vest. Este numită și spinul lui Hristos.

Intrare: păliur
  • silabație: pă-li-ur info
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • păliur
  • păliurul
  • păliuru‑
plural
  • păliuri
  • păliurii
genitiv-dativ singular
  • păliur
  • păliurului
plural
  • păliuri
  • păliurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

păliur, păliurisubstantiv masculin

  • 1. Arbust spinos de origine mediteraneeană, din al cărui lemn greu, dur și elastic se fac cozi de unelte (Paliurus spina-christi). DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.