25 de definiții pentru dormitor

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DORMITOR, dormitoare, s. n. Cameră de dormit (într-o locuință particulară, într-o școală, într-o cazarmă etc.). ♦ Mobilă adecvată pentru camera de dormit a unei locuințe particulare. – Din lat. dormitorium.

DORMITOR, dormitoare, s. n. Cameră de dormit (într-o locuință particulară, într-o școală, într-o cazarmă etc.). ♦ Mobilă adecvată pentru camera de dormit a unei locuințe particulare. – Din lat. dormitorium.

dormitor, ~oare [At: NEGRUZZI, S. I 21 / V: (înv) ~iu, dur~, smf, sn, a, ~oare sf / Pl: ~i, ~oare / E: lat dormitorium] 1-2 (Îvr) smf, a (Persoană) care doarme (mult). 3 Cameră de dormit. 4 Mobila din camera de dormit.

DORMITOR, dormitoare, s. n. 1. Cameră de dormit, într-o locuință particulară. Are două încăperi, un salonaș-dormitor și un iatac alături. GALACTION, O. I 609. În dormitor era lumină și se făcuse puțin foc. VLAHUȚĂ, O. A. I 101. ♦ Mobila din camera de dormit. Și-a comandat un dormitor de nuc. 2. Sală mare cu paturi (într-o cazarmă, într-un internat sau pe lîngă un șantier), în care dorm mai mulți oameni. [Soldații] urcau iar în domnitoarele înghețate. CAMILAR, N. I. 375.

DORMITOR s. n. cameră de dormit (într-o locuință, cazarmă, internat etc.). ◊ mobilă din camera de dormit. (< lat. dormitorium)

DORMITOR ~oare n. 1) Cameră de dormit. 2) Garnitură de mobilă specială pentru camera de dormit. /<lat. dormitorium

* dormitór n., pl. oare (lat. dormitorium). Sală comună de dormit în școale, cazarme ș.a. V. ĭatac.

dormitoriu, ~ie smf, a vz dormitor

durmitor, ~oare smf, a[1] vz dormitor modificată

  1. În original este numai a, evident incorect. Vezi și def. formei principale — LauraGellner

autobuz-dormitor s. n.„Pentru cazare, în afară de căsuțe, ei au la dispoziție și zece... autobuze. Scoase din uz, ele au fost amenajate chiar de părinții copiilor, în timpul lor liber, în tot atâtea dormitoare cochete. Atât de mult le plac pionierilor autobuzele-dormitoare, încât cu greu se lasă convinși cei care «pică» la sorți în căsuțe.” Sc. 5 VIII 75 p. 5 (din autobuz + dormitor)

bac-dormitor s. m. 1963 Bac cu funcție de dormitor v. șalupă-automobil (din bac + dormitor)

baracă-dormitor s. f. Baracă ce servește drept dormitor ◊ „Din plăcile aglomerate se vor face și cabane turistice, barăci-dormitor în pădure, solarii etc.” Sc. 14 VIII 62 p. 3. ◊ „Asediind barăcile-dormitor din localitate, forțele de ordine au arestat 22 de persoane, conducându-le spre o destinație necunoscută în vederea expulzării.” Sc. 1 VI 77 p. 4 (din baracă + dormitor)

cabană-dormitor s. f. Cabană folosită exclusiv ca dormitor ◊ „Un colectiv de specialiști a proiectat și construit un nou tip de cabană-dormitor pentru lucrătorii de la construcții. Cabana are o capacitate de 32 locuri.” Sc. 28 X 66 p. 3 (din cabană + dormitor)

cameră-dormitor s. f. Cameră de dormit ◊ „Schema sa cuprinde o cameră de zi și 4 camere-dormitor, desfășurate pe o suprafață de aproape 80 mp.” R.l. 24 IV 73 p. 1 (din cameră + dormitor)

navă-dormitor s. f. (mar.) Navă amenajată ca dormitor ◊ „În apropierea digului au acostat două nave-dormitor. R.l. 14 VII 75 p. 5. ◊ „BTT Tulcea dispune de 17 pontoane-dormitor cu câte 42 de locuri, o navă-dormitor cu 80 de locuri.” I.B. 9 VIII 75 p. 6 (din navă + dormitor)

oraș-dormitor s. n.„Zeci de familii părăsesc zilnic cartierele în care locuiesc, în care s-au născut, populând orașele-satelit din jurul Capitalei, așa-numitele «orașe-dormitoare», lipsite de infrastructura comercială și culturală care conferă Parisului specificul și farmecul său.” Sc. 26 XII 75 p. 4 (din oraș + dormitor, după fr. ville [cité] dortoir; PR 1955)

ponton-dormitor s. n. Ponton care e amenajat ca dormitor ◊ „NAVROM-Galați pune la dispoziția colectivelor din întreprinderi și instituții, în vederea organizării de excursii pe cursul Dunării și în Deltă, nave cu 300 și 600 locuri și un ponton-dormitor cu o capacitate de cazare de 40 locuri.” I.B. 9 VIII 75 p. 5. ◊ „Dispunem de grupuri mari de căsuțe turistice [...] și de pontoane-dormitor moderne și confortabile.” Sc. 24 VI 82 p. 4; v. și 31 VIII 82 p. 5; v. și navă-dormitor (din ponton + dormitor)

rulotă-dormitor s. f. Rulotă amenajată ca dormitor ◊ „Este vorba de rulota-dormitor «Albina» cu 10 paturi, instalată pe șasiul unui autocamion (fiind semiremorcată) care asigură condiții confortabile de locuit și odihnă lucrătorilor de pe șantierele de drumuri naționale.” Sc. 25 VII 75 p. 5 (din rulotă + dormitor)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

dormitor s. n., pl. dormitoare

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DORMITOR s. cameră de culcare, (reg.) iatac.

DORMITOR s. cameră de culcare, (reg.) iatac.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

gimnastică de dormitor expr. (glum.) act sexual consumat între doi parteneri; contact sexual.

Intrare: dormitor
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dormitor
  • dormitorul
  • dormitoru‑
plural
  • dormitoare
  • dormitoarele
genitiv-dativ singular
  • dormitor
  • dormitorului
plural
  • dormitoare
  • dormitoarelor
vocativ singular
plural
dormitoriu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
durmitor
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

dormitor, dormitoaresubstantiv neutru

  • 1. Cameră de dormit (într-o locuință particulară, într-o școală, într-o cazarmă etc.). DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
    sinonime: iatac
    • format_quote Are două încăperi, un salonaș-dormitor și un iatac alături. GALACTION, O. I 609. DLRLC
    • format_quote În dormitor era lumină și se făcuse puțin foc. VLAHUȚĂ, O. A. I 101. DLRLC
    • format_quote [Soldații] urcau iar în domnitoarele înghețate. CAMILAR, N. I. 375. DLRLC
    • 1.1. Mobilă adecvată pentru camera de dormit a unei locuințe particulare. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
      • format_quote Și-a comandat un dormitor de nuc. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.