14 definiții pentru vogă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VO s. f. Interes viu, dar trecător, provocat de o întâmplare, de o persoană etc.; modă. ♦ Faimă (trecătoare), renume. – Din fr. vogue.

vo sfs [At: COSTINESCU / V: (îvr) vog sn / E: fr vogue] (Frm) 1 Interes viu provocat, la un moment dat, de o manifestare artistică, de o creație, de o personalitate, de o modă etc. 2 Succes de care se bucură temporar cineva sau ceva (într-un anumit mediu social, artistic etc.). 3 (Îla) În (mare sau plină) ~ Care corespunde gustului unui anumit mediu social, artistic etc., într-un anumit moment. 4 (Îal) Care se folosește frecvent la un moment dat Si: actual (2), modern. 5 (D. oameni; îal) Care se comportă conform gustului, preferințelor unui anumit mediu social, artistic etc., la un moment dat. 6 (D. oameni; îal) Care este foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat.

vo s.f. Interes viu provocat, la un moment dat, de o manifestare artistică, de o creație, de o personalitate etc.; faimă, popularitate, trecere de care se bucură temporar cineva sau ceva (într-un anumit mediu social, artistic etc.); renume, modă. În urmă cu două decenii era voga poemului epic (PER.). ◊ În (mare) vogă = la modă. Melodie în vogă. Artist în vogă. • /<fr. vogue.

VO s. f. (Franțuzism) Interes viu, dar trecător, provocat de o întâmplare, o persoană, o modă etc.; faimă, trecere de care se bucură (câtva timp) cineva sau ceva; renume, modă. – Din fr. vogue.

VO s. f. (Franțuzism) Faimă, reputație, trecere de care se bucură cineva (sau ceva); modă.

VO s.f. (Rar) Interes deosebit și momentan stîrnit de un personaj, de un lucru, de un obiect etc.; modă. ♦ Faimă de care se bucură cineva. [< fr. vogue].

VO s. f. interes deosebit și momentan stârnit de un personaj, de un lucru, obiect etc.; modă. ◊ faimă trecătoare. (< fr. vogue)

VO f. livr. Opinie publică (favorabilă sau nefavorabilă) despre cineva sau ceva; faimă; reputație. /<fr. vogue

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: vogă
substantiv feminin (F99)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vo
  • voga
plural
genitiv-dativ singular
  • vogăi
plural
vocativ singular
plural
vog
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vosubstantiv feminin

  • 1. Interes viu, dar trecător, provocat de o întâmplare, de o persoană etc. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: modă
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.