13 definiții pentru lipici (plantă)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LIPICI, (1, 3) lipiciuri, s. n. (2) lipici, s. m. 1. S. n. Materie, substanță care servește la lipit (hârtia); clei. 2. S. m. Nume dat mai multor plante erbacee care secretă o substanță lipicioasă. 3. S. n. Fig. (Pop. și fam.) Ceea ce atrage, încântă sau seduce în înfățișarea sau felul de a fi al cuiva; farmec. ◊ Loc. adj. și adv. Cu lipici = încântător, atrăgător, fermecător, seducător. ◊ Loc. vb. A avea lipici = a atrage, a fermeca, a seduce pe cineva (prin înfățișare sau fel de a fi). ◊ Expr. (Rar) A prinde lipici de cineva = a se îndrăgosti de cineva. – Lipi + suf. -ici.

lipici sn [At: H I, 295 / V: lichici / Pl: (1-5) ~, (6-12) ~uri / E: lipi + -ici] 1 Substanță care lipește (1) Si: (îvr) lipeală (9). 2 Plantă cu frunze păroase și cu flori albastre, care crește spontan (Echinospermum Lappula). 3 (Bot) Turiță (Galium asparine). 4 (Bot) Torțiel (Cuscuta europeae). 5 (Bot) Lipicioasă (Lychnis viscaria et silene nemoralis). 6 (Bot) Holeră (Xanthium spinosum). 7 Langoare. 8 (Pex) Atracție exercitată de cineva asupra altei persoane, de sex opus Si: farmec, nuri, (pop) vino-ncoace. 9-10 (Îvr; îe) A avea ~ (la vorbă) A seduce (prin cuvinte). 11 (Îvr; îe) A fi cu ~ A atrage prin frumusețe, prin gingășie. 12 (Îvr; îe) A-i fi vorba cu ~ A vorbi fermecător, a fi plăcut la vorbă. 13 (Îvr; îe) A râde cu ~ A avea un zâmbet care cucerește. 14 (Îvr; îs) Leac cu ~ Care vindecă. 15 (Rar; îe) A prinde ~ de cineva A se îndrăgosti de cineva.

LIPICI, (1, 3) lipiciuri, s. n. (2) lipici, s. m. 1. S. n. Materie, substanță care servește la lipit (hârtia); clei. 2. S. m. Nume dat mai multor plante erbacee care secretă o substanță lipicioasă. 3. S. n. Fig. (Pop. și fam.) Ceea ce atrage, încântă sau seduce în făptura sau felul de a fi al cuiva; farmec. ◊ Loc. adj. și adv. Cu lipici = încântător, atrăgător, fermecător, seducător. ◊ Loc. vb. A avea lipici = a atrage, a fermeca, a seduce pe cineva (prin înfățișare sau fel de a fi). ◊ Expr. (Rar) A prinde lipici de cineva = a se îndrăgosti de cineva. – Lipi + suf. -ici.

LIPICI, (neobișnuit) lipiciuri, s. n. 1. (Popular) Tot ceea ce atrage, sau încîntă în înfățișarea cuiva, în felul de a vorbi, de a rîde al cuiva etc.; vino-ncoace, farmec. V. nuri. Luă seamă că Drăgan are lipici. DELAVRANCEA, S. 26. În fața atîtor lipiciuri și a drăgălașelor sale forme... Paris nu se mai putu opri de a striga. ISPIRESCU, U. 9. ◊ Loc. adj. și adv. Cu lipici = încîntător, atrăgător, fermecător, seducător. Rîde cu lipici... povestește, ca orice bătrîn, lucruri trăite. STĂNOIU, C. I. 113. Vorba și fața îi erau cu lipici. ISPIRESCU, L. 22. Fost-ai, leleo, cu lipici. ALECSANDRI, P. P. 338. ◊ Expr. (Rar) A prinde lipici de cineva = a se îndrăgosti de cineva. Ai prins tu lipici de fata asta a Profirii și ți-i dragă, ca ochii, te văd eu. MIRONESCU, S. A. 43. 2. (Creație recentă) Materie vîscoasă fabricată special pentru lipitul hîrtiei; clei. Un borcan cu lipici.Muștele nu vroiau să se lase prinse toate de hîrtia cu lipici galben aflată deasupra galantarului. CAMIL PETRESCU, O. II 68.3. Nume dat mai multor plante erbacee cu o secreție vîscoasă, care au caracteristica de a se lipi de mînă, de haine sau de corpul animalelor.

LIPICI ~uri n. 1) Substanță care servește la lipit (mai ales hârtia). 2) Grup de plante erbacee care secretă o substanță lipicioasă. 3) fig. Însușire prin care o persoană încântă sau seduce alte persoane. ◊ Cu ~ care farmecă. A avea ~ a atrage prin calitățile sale. [Sil. -pici] /a lipi + suf. ~ici

lipicĭ și (Olt.) lipíc n., pl. urĭ (d. a se lipi). Fam. Farmec, atracțiune: om, femeĭe cu lipicĭ. S. m., pl. tot așa. Lipicĭoasă. Tortel.

túriță f., pl. e (sîrb. túrica, bg. tórica, rus. torica, id., d. vsl. treti, a călca). 1. O plantă erbacee rozacee cu ghimpĭ micĭ și încîrligațĭ care crește pe marginea drumurilor (agrimónia eupatória). Are proprietățĭ astringente. 2. O plantă erbacee rubicacee numită și asprișoară, cornățel, lipicĭ, lipicioasă și scaĭ mărunt (gallium aparine). Fructele eĭ aŭ ghĭmpĭ și se prind de haĭne, de unde-ĭ vine numele de lipicĭoasă. 3. O plantă cariofilee numită și hrana vaciĭ (spérgula arvensis). 4. O plantă erbacee boraginee care crește pin locurĭ aride (echinospermum láppula). – Și turíță după R. C. 12, 147).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

lipici1 (plantă) s. m., pl. lipici

lipici1 (plantă) s. m., pl. lipici

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

LIPICI s. v. cuscută, holeră, lipitoare, păpăludă, sex-appeal, torțel, turiță.

lipici s. v. CUSCUTĂ. HOLERĂ. LIPITOARE. PĂPĂLUDĂ. SEX-APPEL. TORȚEL. TURIȚĂ.

Intrare: lipici (plantă)
lipici2 (pl. -i) substantiv masculin
substantiv masculin (M73)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • lipici
  • lipiciul
  • lipiciu‑
plural
  • lipici
  • lipicii
genitiv-dativ singular
  • lipici
  • lipiciului
plural
  • lipici
  • lipicilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

lipici, lipicisubstantiv masculin

  • 1. Nume dat mai multor plante erbacee care secretă o substanță lipicioasă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:
  • Lipi + sufix -ici. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.