25 de definiții pentru ligă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LIGĂ, ligi, s. f. Uniune, asociație sau coaliție de state, de orașe, de societăți sau de persoane fizice ori juridice, constituită în vederea realizării unui țel comun. – Din fr. ligue, it. liga.

li1 sf [At: FN, 120 / Pl: ligi / E: it liga, fr ligue] Uniune de state, orașe, societăți sau indivizi constituită în vederea realizării unui țel comun.

li2 sf [At: CADE / Pl: ligi / E: srb ljaga] (Ban) Aluniță.

LIGĂ, ligi, s. f. Uniune, asociație sau coaliție de state, orașe, de societăți sau de indivizi, constituită în vederea realizării unui țel comun. – Din fr. ligue, it. liga.

LIGĂ, ligi, s. f. Uniune sau asociație de state, de orașe, de societăți sau de indivizi, constituită în vederea unui țel comun. V. alianță, confederație. În 1890 se înființă la București Liga pentru unitatea culturală a tuturor romînilor. IST. R.P.R. 439.

LI s.f. Uniune de state, de orașe etc., constituită în vederea realizării unui scop comun; organizație. [Cf. fr. ligue, it. liga].

LI s. f. 1. (ant.) alianță politico-militară a statelor grecești, sub conducerea unuia dintre ele, care urmărea să-și impună supremația. 2. uniune, asociație de state, orașe, persoane ◊ creată în scop comun. (< fr. ligue, it. liga)

LIGĂ ligi f. Asociație (de state, de orașe, de colectivități) constituită în vederea realizării unui scop comun. /

ligă f. 1. alianță ofensivă sau defensivă între mai multe State; 2. fig. asociațiune între particulari cu scop politic sau cultural: Liga pentru cultura poporului român.

Ligă f. (Catolică), unire formată de catolicii din Franța, spre a combate pe protestanți sub domniile lui Henric III și Henric IV.

*lígă f., pl. ĭ (fr. ligue, d. it. liga, formă veche și dialectală îld. lega, d. legare, a lega, din aceĭașĭ răd. cu alianță). Alianță, coalițiune, uniune între state saŭ între oamenĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

li s. f., g.-d. art. ligii; pl. ligi

li s. f., g.-d. art. ligii; pl. ligi

li s. f., g.-d. art. ligii; pl. ligi

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LIGA ARABĂ v. Liga Statelor Arabe.

LIGA COMUNIȘTILOR, prima organizație comunistă internațională, precursoare a Internaționalei I. Creată la Londra (iun. 1847) de K. Marx și Fr. Engels, a avut ca program Manifestul Partidului Comunist.

LIGA CULTURALĂ (Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor), asociație patriotică, înființată la București (17-29 dec. 1890), cu scopul de a susține lupta pentru realizarea unității politice a poporului român. Principalul ei animator a fost Nicolae Iorga (din iun. 1908). Și-a creat secțiuni în majoritatea orașelor din țară și în centre universitare din străinătate (Paris, Londra, Berlin, Anvers ș.a.). Sub auspiciile ei au fost înființate Universitatea populară de la Vălenii de Munte și Teatrul popular din București, devenit, mai târziu, Teatrul Ligii Culturale. Și-a încetat activitatea în 1940.

LIGA NAȚIUNILOR v. Societatea Națiunilor.

LIGA SFÂNTĂ, denumire dată unor coaliții antiotomane din sec. 16-17 alcătuite din state creștine. 1. L.S. de la sfârșitul sec. 16, cuprindea Imp. Habsburgic, Spania, Veneția, Toscana ș.a.; în 1594 s-a raliat și domnul Moldovei, Aron Tiranul. S-a destrămat la sfârșitul războiului antiotoman din 1606. 2. L.S. constituită în 1684 prin aderarea Veneției la alianța austro-polonă; în 1686 i s-a alăturat și Rusia. Și-a încetat activitatea în urma încheierii cu turcii a Tratatului de Pace de la Karlowitz (1699).

LIGA SOCIETĂȚILOR DE CRUCE ROȘIE v. Crucea Roșie Internațională.

LIGA ȚĂRILOR ARABE, organizație guvernamentală regională creată la 22 mart. 1945, cu sediul la Tunis, cu scopul cooperării în probleme economice, financiare, culturale, juridice, sociale și al coordonării activității pe plan extern, pentru apărarea independenței și suveranității statelor membre. Membri fondatori: Arabia Saudită, Egipt (suspendat în 1979 și reintegrat în 1989), Iraq, Liban, Siria, Transiordania (Azi Iordania) și Yemen (azi Rep. Yemen); au aderat ulterior: Libia (1953), Sudan (1956), Maroc și Tunisia (1958), Kuwait (1961), Algeria (1962) Yemenul de Sud (1967, azi Rep. Yemen), Bahrain, Oman, Quatar (1971), Emiratele Arabe Unite (1972), Mauritania (1973), Somalia (1974), Organizația pentru Eliberarea Palestinei (1976) și Djibouti (1977). Principalele organe sunt Consiliul, Secretariatul General, Consiliul Economic, Consiliul Unității Economice Arabe, comitetele permanente, agențiile și organizațiile specializate în diferite domenii.

SCHMALKALDEN [ʃmalkáldən], Liga de la ~, uniune a orașelor și principilor protestanți din Germania, încheiată în 1531, împotriva împăratului Carol Quintul și a principilor catolici. Carol Quintul a reușit, în timpul războiului împotriva Ligii (1546-1547), să înfrângă armata principilor la Mühlberg (1547), ceea ce a dus la desființarea Ligii. „Articolele de la ~”, lucrare a lui Martin Luther, scrisă la cererea prințului elector Johann Frederic I cel Mărinimos al Saxoniei, în 1536, pentru pregătirea unui răspuns protestant la conciliul preconizat de papa Paul III.

Intrare: ligă
substantiv feminin (F47)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • li
  • liga
plural
  • ligi
  • ligile
genitiv-dativ singular
  • ligi
  • ligii
plural
  • ligi
  • ligilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

li, ligisubstantiv feminin

  • 1. Uniune, asociație sau coaliție de state, de orașe, de societăți sau de persoane fizice ori juridice, constituită în vederea realizării unui țel comun. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote În 1890 se înființă la București Liga pentru unitatea culturală a tuturor romînilor. IST. R.P.R. 439. DLRLC
  • 2. în Antichitate Alianță politico-militară a statelor grecești, sub conducerea unuia dintre ele, care urmărea să-și impună supremația. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.