15 definiții pentru ariceală

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ARICEALĂ, ariceli, s. f. 1. Boală de piele la cai și la unele vite cornute, manifestată prin inflamarea pielii de la chișiță. 2. Boală a viței-de-vie, constând în apariția unor umflături noduroase pe părțile lemnoase ale plantei. – Arici2 + suf. -eală.

aricea sf [At: (sec. XVIII) ap. HEM 1642 / Pl: ~eli / E: arici + -eală] 1 Boală de piele la cai și la unele vite cornute, manifestată prin inflamarea pielii la chișiță Si: arici, aricit2, aricitură. 2 Boală a viței de vie, manifestată prin apariția de umflături noduroase pe părțile lemnoase ale plantei.

ARICEA (pl. -eli) sf. 🐕 Boală la cai, măgări, vite cornute, etc. caracterizată prin niște umflături la încheietura de jos a picioarelor, lîngă copită, semănînd cu un burete, și pricinuită de șederea animalului într’un loc gunoios, plin de apă (🖼 203) [arici].

ARICEALĂ, ariceli, s. f. 1. Boală de piele la cai și la unele vite cornute, manifestată prin inflamarea pielii de la chișiță. 2. Boală a viței de vie, costând în apariția unor umflături noduroase pe părțile lemnoase ale plantei. – Arici2 + suf. -eală.

ARICEA s. f. Boală a vitelor și mai ales a cailor, care se manifestă printr-o erupție pustuloasă la încheietura de jos a picioarelor, lîngă copită. Caii pot face ariceală dacă nu-i speli. V. ROM. martie 1952, 167. Eu rămîn unde sînt rînduit, la odăi, să stricnesc caii ori să-i curăț de ariceală. SADOVEANU, F. J. 572.

ARICEA f. 1) Boală a vitelor (mai ales la cai) caracterizată prin inflamarea pielii de la încheietura piciorului, deasupra copitei. 2) Boală a viței de vie care se manifestă prin apariția unor umflături pe partea lemnoasă. /arici + suf. ~eală

ariceálă f., pl. elĭ (d. aricĭ). O boala de vite (numita și aricĭ) care atacă copitele și se prinde și de pelea omuluĭ făcîndu-ĭ-o ca pelea de aricĭ. O boală de plante numită și tăcĭune.

ARICITU (pl. -turi) sf. 🐕 = ARICEA.

ARICIU sm. 1 🐒 Animal mamifer insectivor, cu capul ascuțit și cu corpul scurt și gros, acoperit pe spate cu niște ghimpi gălbui; cînd doarme sau cînd vrea să se apere, se strînge formînd un fel de ghem ghimpos; trăește în toată Europa (🖼 204): proverb: a se face (ghem) ca ariciul, se zice despre cineva care se ghemuește de frig, etc. sau care stă de o parte, izolat de oameni, a fi nesociabil; cu înțelesul din urmă și în expr.: parcă-i un ~ 2 În credințele poporului, ariciul e socotit ca simbol al înțelepciunii, ca dătător de sfaturi bune; de aceea D-zeu s’a adresat lui cînd a zidit lumea; de aici înțelesul pe care-l are în pasagii ca: pare că-i spusese ariciul la ureche că are să se întreacă între ele ceva pentru dînsul (ISP.) 3 🐕 = ARICEA 4 🩺 pop. Boală de piele la om 5 🌿 (HASD.) (TKT.) Boală la plante, mai ales la viță TĂCIUNE 6 Băn. 🌿 = ROSTOGOL1 7 🌿 Varietate de grîu cu spicul foarte scurt și îndesat (Triticum compactum) 8 (HASD.) (PAMF.) Joc popular 9 🐙 ARICIU-DE-MARE, animal echinoderm, cu corpul învelit într’o scoică de formă sferică acoperită cu ghimpi, așa că seamănă cu un ariciu strîns grămadă; trăește în mare (Echinus lividus) (🖼 205) [lat. ericius].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

aricea s. f., g.-d. art. aricelii; pl. ariceli

aricea s. f., g.-d. art. aricelii; pl. ariceli

aricea s. f., g.-d. art. aricelii; pl. ariceli

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ARICEA s. (MED. VET.) (pop.) arici. (~ cailor.)

ARICEA s. (MED. VET.) (pop.) arici. (~ cailor.)

Intrare: ariceală
ariceală substantiv feminin
substantiv feminin (F57)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • aricea
  • ariceala
plural
  • ariceli
  • aricelile
genitiv-dativ singular
  • ariceli
  • aricelii
plural
  • ariceli
  • aricelilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

aricea, aricelisubstantiv feminin

  • 1. Boală de piele la cai și la unele vite cornute, manifestată prin inflamarea pielii de la chișiță. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: arici
    • format_quote Caii pot face ariceală dacă nu-i speli. V. ROM. martie 1952, 167. DLRLC
    • format_quote Eu rămîn unde sînt rînduit, la odăi, să stricnesc caii ori să-i curăț de ariceală. SADOVEANU, F. J. 572. DLRLC
  • 2. Boală a viței-de-vie, constând în apariția unor umflături noduroase pe părțile lemnoase ale plantei. DEX '09
etimologie:
  • Arici + sufix -eală. DEX '09 DEX '98

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.