10 definiții pentru acotiledonată

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ACOTILEDONATĂ ~e f. 1) la pl. Clasă de plante care se înmulțesc prin spori. (reprezentanți: mușchii, feriga etc. ) 2) Plantă din această clasă. /<fr. acotyledone

ACOTILEDONAT, -Ă, acotiledonați, -te, adj., s. f. 1. Adj. (Despre plante) Fără cotiledoane; acotiledon. 2. S. f. (La pl.) Clasă de vegetale care se înmulțește prin spori; (și la sg.) plantă care face parte din această clasă. – Din fr. acotylédoné.

ACOTILEDONAT, -Ă, acotiledonați, -te, adj. (Despre plante) Fără cotiledoane; acotiledon. ♦ (Substantivat, f. pl.) Clasă de vegetale care se înmulțesc prin spori; (și la sg.) plantă care face parte din această clasă. – Din fr. acotylédoné.

ACOTILEDONAT, -Ă, acotiledonați, -te, adj. (Despre plante, în opoziție cu cotiledonat) Cu embrionul lipsit de cotiledoane. ♦ (Rar, substantivat, f. pl.) Clasă de vegetale care n-au embrion format înainte de germinare și care se înmulțesc prin spori.

ACOTILEDONAT, -Ă, acotiledonați, -te, adj. (Despre plante) Cu embrionul lipsit de cotiledoane. ♦ (Substantivat, f. pl.) Clasă de vegetale care n-au embrion format înainte de germinare și care se înmulțesc prin spori; (și la sg.) plantă care face parte din această clasă. – După fr. acotylédoné.

ACOTILEDONAT, -Ă adj. (Despre plante) Care are embrionul fără cotiledoane; acotiledon. // s.f.pl. Clasă de plante cu embrionul neformat înainte de germinare, a căror înmulțire se face prin spori; (la sg.) plantă din această clasă. [Cf. fr. acotylédoné(s)].

ACOTILEDONAT, -Ă I. adj. (despre plante) cu embrionul fără cotiledoane; acotiledon. II. s. f. pl. clasă de plante cu embrionul neformat înainte de germinare. (< fr. acotylédoné/s/)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

acotiledona s. f., g.-d. art. acotiledonatei; pl. acotiledonate

acotiledona s. f., g.-d. art. acotiledonatei; pl. acotiledonate

acotiledona s. f., pl. acotiledonate

Intrare: acotiledonată
acotiledonată substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • acotiledona
  • acotiledonata
plural
  • acotiledonate
  • acotiledonatele
genitiv-dativ singular
  • acotiledonate
  • acotiledonatei
plural
  • acotiledonate
  • acotiledonatelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

acotiledona, acotiledonatesubstantiv feminin

  • 1. (la) plural Clasă de vegetale care se înmulțește prin spori. DEX '09 DLRLC DN
    • 1.1. (la) singular Plantă care face parte din această clasă. DEX '09 DLRM DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.