9 definiții pentru țărănism

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ȚĂRĂNISM s. n. (Rar) 1. Curent de idei și doctrină politică de partid dezvoltate în perioada dintre cele două războaie mondiale. 2. Tendința unor scriitori de a-și alege motive de inspirație din viața țărănească. 3. Vorbă, faptă, comportare grosolană, jignitoare. – Țăran + suf. -ism.

țărănism snst [At: IBRĂILEANU, SP. CR. 151 / E: țăran + -ism] 1-2 (Rar) Tendință sau preocupare a unor scriitori de a trata în operele lor aspecte din viața țărănească (1-5).

ȚĂRĂNISM, s. n. 1. Tendința unor scriitori de a-și alege motive de inspirație din viața țărănească. 2. Vorbă, faptă, comportare grosolană, jignitoare. – Țăran + suf. -ism.

ȚĂRĂNISM s. n. (Rar) Tendința unor scriitori de a-și alege ca motive de inspirație în operele lor aspecte din viața țărănească. Țărănismul... cîntarea trecutului, ca și reformismul său [al lui Alecsandri], critica sistemelor lingvistice și a literaturii, ca și activitatea sa politică,toate se reduc, la urma urmei, și se conciliază în tendința lui permanentă. IBRĂILEANU, SP. CR. 151.

ȚĂRĂNISM s. n. 1. curent politic și ideologic, apărut în România la sfârșitul sec. XIX, care pornea de la ideea rolului conducător al țărănimii, considerată ca o clasă socială unitară, într-un stat preponderent agrar. 2. curent apărut în gândirea economică după primul război mondial, care își propunea să studieze legile de dezvoltare în economiile agrare pe baze specifice, independent de doctrina generală a economiei politice. 3. tendință a unor scriitori de a-și alege motive de inspirație din viața satului. 4. vorbă, faptă, comportare grosolană. (< țărăn/ime/ + -ism)

ȚĂRĂNISM n. 1) Tendința unor scriitori de a descrie în operele lor viața țărănească. 2) Vorbă sau faptă grosolană. /țăran + suf. ~ism

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: țărănism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • țărănism
  • țărănismul
  • țărănismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • țărănism
  • țărănismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

țărănismsubstantiv neutru

rar
  • 1. Curent de idei și doctrină politică de partid dezvoltate în perioada dintre cele două războaie mondiale. DEX '09
    • diferențiere Curent apărut în gândirea economică după primul război mondial, care își propunea să studieze legile de dezvoltare în economiile agrare pe baze specifice, independent de doctrina generală a economiei politice. MDN '00
  • 2. Tendința unor scriitori de a-și alege motive de inspirație din viața țărănească. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
    • format_quote Țărănismul... cîntarea trecutului, ca și reformismul său [al lui Alecsandri], critica sistemelor lingvistice și a literaturii, ca și activitatea sa politică, – toate se reduc, la urma urmei, și se conciliază în tendința lui permanentă. IBRĂILEANU, SP. CR. 151. DLRLC
  • 3. Vorbă, faptă, comportare grosolană, jignitoare. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 4. Curent politic și ideologic, apărut în România la sfârșitul secolului XIX, care pornea de la ideea rolului conducător al țărănimii, considerată ca o clasă socială unitară, într-un stat preponderent agrar. MDN '00
etimologie:
  • Țăran + sufix -ism. DEX '09 DEX '98 MDN '00

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.