11 definiții pentru șomaj

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ȘOMAJ s. n. Existența unui număr de persoane fizice aflate în situația de șomer. – Din fr. chômage.

ȘOMAJ s. n. Fenomen economic cauzat de crizele sau recesiunile economice, care constă în aceea că o parte dintre salariați rămân fără lucru, ca urmare a decalajului dintre cererea și oferta de forță de muncă; situația aceluia care nu se poate angaja din cauza imposibilității de a găsi un loc de muncă. – Din fr. chômage.

ȘOMAJ s. n. Fenomen economic caracteristic societății capitaliste, constînd din existența unui număr de muncitori care, ca urmare a dezechilibrului dintre ofertă și cererea forței de muncă, rămîn fără lucru. Un însoțitor permanent al capitalismului și un factor totodată de apăsare asupra nivelului de trai al muncitorilor este șomajul. Capitalismul și șomajul sînt de nedespărțit. LUPTA DE CLASĂ, 1950, nr. 7-8, 102.

ȘOMAJ s.n. Fenomen economic caracteristic societății capitaliste, constînd în inactivitatea forțată a unui număr mare de oameni ai muncii care rămîn fără lucru; situația celui care nu are unde munci. [< fr. chômage].

ȘOMAJ s. n. fenomen social-economic caracteristic economiei de piață, constând în inactivitatea forțată a unui număr mare de oameni, care rămân fără lucru. (< fr. chômage)

ȘOMAJ n. 1) Fenomen social-economic care se manifestă prin inactivitatea forțată a unui număr mare de salariați, ca rezultat al dezechilibrului dintre cererea și oferta forței de muncă. 2) Stare de șomer. /<fr. chômage

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: șomaj
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • șomaj
  • șomajul
  • șomaju‑
plural
genitiv-dativ singular
  • șomaj
  • șomajului
plural
vocativ singular
plural
șomagiu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

șomajsubstantiv neutru

  • 1. Existența unui număr de persoane fizice aflate în situația de șomer. DEX '09
  • diferențiere Fenomen economic cauzat de crizele sau recesiunile economice, care constă în aceea că o parte dintre salariați rămân fără lucru, ca urmare a decalajului dintre cererea și oferta de forță de muncă; situația aceluia care nu se poate angaja din cauza imposibilității de a găsi un loc de muncă. DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Un însoțitor permanent al capitalismului și un factor totodată de apăsare asupra nivelului de trai al muncitorilor este șomajul. Capitalismul și șomajul sînt de nedespărțit. LUPTA DE CLASĂ, 1950, nr. 7-8, 102. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.