18 definiții pentru zăhărel

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ZĂHĂREL, (2) zăhărele, s. n. 1. Diminutiv al lui zahăr (1). ◊ Expr. A duce (pe cineva sau a se lăsa dus) cu zăhărelul = a înșela (sau a se lăsa înșelat), a ademeni (pe cineva sau a se lăsa ademenit) cu promisiuni, cu vorbe amăgitoare. 2. (Reg.; la pl.) Dulciuri, bomboane, zaharicale. – Zahăr + suf. -el.

zăhărel sn [At: CARAGIALE, O. II, 96 / V: (reg) zâh~ / Pl: ~e / E: zahăr + -el] 1-2 (Șhp) Zahăr (1) (puțin). 3-4 (Pfm; îe) A duce (sau a purta) (pe cineva) (sau a se lăsa dus ori adus) cu zăhărelul A înșela (pe cineva) (sau a se lăsa înșelat) cu promisiuni, cu vorbe amăgitoare. 5 (Reg; lpl) Dulciuri (40). 6 (Bot; reg) Gheață (11) (Begonia semperflorens).

zăhărel s.n. 1 Dim. al lui zahăr. ◊ Expr. A duce, a purta (pe cineva sau a se lăsa dus) cu zăhărelul = a înșela pe cineva (sau a se lăsa înșelat), a ademeni (pe cineva sau a se lăsa ademenit) cu promisiuni, cu vorbe amăgitoare. Nu mă duci tu pe mine cu zăhărelul (POP.). 2 (reg.; la pl.) Dulciuri, bomboane, zaharicale. • pl. -e. /zahăr + -el.

ZĂHĂREL, (2) zăhărele, s. n. 1. Diminutiv al lui zahăr (1). ◊ Expr. A duce (pe cineva sau a se lăsa dus) cu zăhărelul = a înșela (sau a se lăsa înșelat), a ademeni (pe cineva sau a se lăsa ademenit) cu promisiuni, cu vorbe amăgitoare. 2. (Reg.; la pl.) Dulciuri, bomboane, zaharicale. – Zahăr + suf. -el.

ZĂHĂREL, (2) zăhărele, s. n. 1. Diminutiv al lui zahăr (1). Da tu, puică, ce-i mînca, Că ți-a adus bădița, Vinișor în cea ploscuță Și pîniță-n cea trăistuță, Zăhărel în cea mînuță, Na, mînîncă, măi puicuță. ȘEZ. XX 157. ◊ Loc. adv. (Familiar) Cu zăhărelul = cu vorba, cu promisiuni înșelătoare; cu cobza sau cu preșul. Ce mai e, domnule Zaharia Duhu, cu comoara dumitale. încă nu s-a lăsat adusă cu zăhărelul? C. PETRESCU, R. DR. 221. 2. (Mold., la pl.) Zaharicale, dulciuri, bomboane. În unele sate... bradul acesta... se împodobește cu fel de fel de zăhărele. MARIAN, Î. 98.

ZĂHĂREL, (2) zăhărele, s. n. 1. Diminutiv al lui zahăr (1).Expr. A duce (pe cineva) cu zăhărelul = a înșela, a ademeni (pe cineva) cu promisiuni, cu vorbe atrăgătoare. A se lăsa dus cu zăhărelul = a se lăsa ademenit cu promisiuni, cu vorbe atrăgătoare etc. 2. (Reg., la pl.) Dulciuri, bomboane, zaharicale.

ZĂHĂREL ~e n. (diminutiv de la zahăr): A duce (sau a lua) cu ~ul a înșela ademenind cu promisiuni. /zahăr + suf. ~el

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

zăhărel (zahăr) s. n. (și în expr.)

zăhărel (diminutiv al lui zahăr) s. n.

zăhărele (dulciuri) (reg.) s. n. pl.

zăhărele (zaharicale) (reg.) s. n. pl. art. zăhărelele

zăhărele (zaharicale) s. n. pl.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ZĂHĂRELE s. pl. v. cofeturi, dulciuri, zaharicale.

zăhărele s. pl. v. COFETURI. DULCIURI. ZAHARICALE.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

zăhărel s. m. (dim.) 1. somnifer. 2. (tox.) drog. 3. băutură întăritoare / energizantă.

a se lăsa dus cu preșul / cu zăhărelul expr. a se lăsa păcălit.

Intrare: zăhărel
zăhărel substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • zăhărel
  • zăhărelul
  • zăhărelu‑
plural
  • zăhărele
  • zăhărelele
genitiv-dativ singular
  • zăhărel
  • zăhărelului
plural
  • zăhărele
  • zăhărelelor
vocativ singular
plural
zâhărel
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

zăhărel, zăhărelesubstantiv neutru

  • 1. (numai) singular Diminutiv al lui zahăr (1.). DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • format_quote Da tu, puică, ce-i mînca, Că ți-a adus bădița, Vinișor în cea ploscuță Și pîniță-n cea trăistuță, Zăhărel în cea mînuță, Na, mînîncă, măi puicuță. ȘEZ. XX 157. DLRLC
    • chat_bubble A duce (pe cineva sau a se lăsa dus) cu zăhărelul = a înșela (sau a se lăsa înșelat), a ademeni (pe cineva sau a se lăsa ademenit) cu promisiuni, cu vorbe amăgitoare; cu cobza sau cu preșul. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
      • format_quote Ce mai e, domnule Zaharia Duhu, cu comoara dumitale. încă nu s-a lăsat adusă cu zăhărelul? C. PETRESCU, R. DR. 221. DLRLC
  • 2. regional (la) plural Dulciuri, bomboane. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote În unele sate... bradul acesta... se împodobește cu fel de fel de zăhărele. MARIAN, Î. 98. DLRLC
etimologie:
  • Zahăr + sufix -el. DEX '09 DEX '98 NODEX

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.