20 de definiții pentru zvâr

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ZVÂR interj. (Adesea cu „r” prelungit) Cuvânt care redă zgomotul produs de un lucru aruncat cu putere sau care zboară repede prin aer. [Var.: zvr interj.] – Onomatopee.

ZVÂR interj. (Adesea cu „r” prelungit) Cuvânt care redă zgomotul produs de un lucru aruncat cu putere sau care zboară repede prin aer. [Var.: zvr interj.] – Onomatopee.

zvâr1 i [At: DONICI, F. II, 11/11 / V: zvr / S și: sv~ / E: fo] (De obicei pronunțat cu „r” prelungit; adesea cu valoare verbală) Cuvânt care redă zgomotul produs de un lucru aruncat cu putere în aer, cu o mișcare rapidă sau care zboară repede prin aer.

ZVÎR interj. (Adesea cu „r” prelungit) Cuvînt care redă zgomotul produs de un lucru aruncat cu putere prin aer. [Var.: zvr interj.] – Onomatopee.

ZVÂR intrej. (se folosește, de obicei prelungit, pentru a reda zgomotul produs de obiecte sau păsări în zbor). /Onomat.

ZVR interj. v. zvâr.

zvîr interj. (adesea cu „r”prelungit) Cuvînt care redă zgomotul produs de un corp aruncat cu putere sau care zboară repede prin aer. Ia-n mîini o cofă de sub masă Și zvîr! în capul lui (COȘB.). • și zvr interj. /onomat.

ZVÎR interj. (De obicei cu «r» prelungit; adesea cu valoare verbală) Onomatopee care redă zgomotul produs de un lucru aruncat cu putere (prin aer). Atunci de scris baba se lasă Și repede, ca vînt cu nor, Ia-n mîni o cofă de sub masă Și zvîr! în capul lui Cotor. COȘBUC, P. II 232. Atunci aud buzduganul trosnind în ușă... Dar Pipăruș nu-i dă răgaz, îl luă de toartă și zvîrr! îndărăt cu el. RETEGANUL, P. V 29. – Variantă: zvr interj.

ZVR interj. v. zvîr.

svâr! int. indică iuțeala repezirii.

zvîr, interj. (d. zvîrl) care arată zgomotu unuĭ lucru azvîrlit pin aer: noĭ fugeam, dar el zvîr cu bățu după noĭ! V. și sfîr.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

zvârr v. zvâr

Intrare: zvâr
zvâr interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
  • zvâr
zvârr interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
  • zvârr
svr
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
svâr
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
interjecție (I10)
  • zvr
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

zvârinterjecție

  • 1. (Adesea cu „r” prelungit) Cuvânt care redă zgomotul produs de un lucru aruncat cu putere sau care zboară repede prin aer. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • format_quote Atunci de scris baba se lasă Și repede, ca vînt cu nor, Ia-n mîni o cofă de sub masă Și zvîr! în capul lui Cotor. COȘBUC, P. II 232. DLRLC
    • format_quote Atunci aud buzduganul trosnind în ușă... Dar Pipăruș nu-i dă răgaz, îl luă de toartă și zvîrr! îndărăt cu el. RETEGANUL, P. V 29. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.