12 definiții pentru viză (linie)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VI3, vize, s. f. Linie formată din prelungirea razei vizuale, printr-un aparat topografic, până la un anumit punct de pe teren; p. ext. linie trasată pe o planșetă unind locul unde se află aparatul de observare cu punctul vizat. – După fr. visée.

vi1 sf [At: I. GOLESCU, C. / Pl: ~ze / E: fr visa] Mențiune, ștampilă (însoțită de semnătură) aplicată de o autoritate pe un act pentru a-i conferi valabilitate.

vi2 sf [At: ASACHI, S. L. II, 114 / Pl: ~ze / E: rs, ucr виз, mg viza] 1 Pește din familia acipenseridelor, atingând o lungime medie de 1,5-2 m, cu capul alungit, cu botul lat, scurt și rotunjit la vârf, cu corpul aproape cilindric, cu pielea netedă, de culoare cenușiu-cafenie pe spate și albă pe pântece, apreciat pentru carnea și icrele lui (Acipenser glaber). 2 (Iht) Morun (Huso huso).

vi3 sf [At: LTR2 / Pl: ~ze / E: fr visée] 1 Direcție care corespunde prelungirii razei vizuale prin luneta unui aparat topografic spre un anumit punct din teren. 2 (Pex) Linie care unește punctul în care se află aparatul de observare cu punctul vizat. 3 (Fig) Obiectiv de îndeplinit.

vi2 s.f. Linie formată din prelungirea razei vizuale, printr-un aparat topografic, pînă la un anumit punct de pe teren. ♦ Ext. Linie trasată pe o planșetă și care unește locul unde se află aparatul de observare cu punctul vizat. • pl. -e. /<fr. visée.

VI3, vize, s. f. Linie formată din prelungirea razei vizuale, printr-un aparat topografic, până la un anumit punct de pe teren; p. ext. linie trasată pe o planșetă și care unește locul unde se află aparatul de observare cu punctul vizat. – După fr. visée.

VI2 s.f. Linie formată din prelungirea razei vizuale printr-un aparat topografic pînă la un anumit punct de pe teren; (p. ext.) linie trasată pe o planșetă și care unește locul unde se află aparatul de observare cu punctul vizat. [< fr. visée, cf. viser – a ochi].

VI2 s. f. linie din prelungirea razei vizuale printr-un aparat topografic până la un anumit punct de pe teren; (p. ext.) linie trasată pe o planșetă și care unește locul unde se află aparatul de observare cu punctul vizat. (< fr. visée)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vi s. f., g.-d. art. vizei; pl. vize

vi s. f., g.-d. art. vizei; pl. vize

vi (adm., zool., topogr.) s. f., g.-d. art. vizei; pl. vize

Intrare: viză (linie)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vi
  • viza
plural
  • vize
  • vizele
genitiv-dativ singular
  • vize
  • vizei
plural
  • vize
  • vizelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vi, vizesubstantiv feminin

  • 1. Linie formată din prelungirea razei vizuale, printr-un aparat topografic, până la un anumit punct de pe teren. DEX '09 DN
    • 1.1. prin extensiune Linie trasată pe o planșetă unind locul unde se află aparatul de observare cu punctul vizat. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.