14 definiții pentru viză (pește)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VI2, vize, s. f. Pește de apă dulce, asemănător cu cega, cu botul scurt, conic și rotunjit (Acipenser nudiventris).Cf. rus. viz.

VI2, vize, s. f. Pește de apă dulce, asemănător cu cega, cu botul scurt, conic și rotunjit (Acipenser nudiventris).Cf. rus. viz.

vi1 sf [At: I. GOLESCU, C. / Pl: ~ze / E: fr visa] Mențiune, ștampilă (însoțită de semnătură) aplicată de o autoritate pe un act pentru a-i conferi valabilitate.

vi2 sf [At: ASACHI, S. L. II, 114 / Pl: ~ze / E: rs, ucr виз, mg viza] 1 Pește din familia acipenseridelor, atingând o lungime medie de 1,5-2 m, cu capul alungit, cu botul lat, scurt și rotunjit la vârf, cu corpul aproape cilindric, cu pielea netedă, de culoare cenușiu-cafenie pe spate și albă pe pântece, apreciat pentru carnea și icrele lui (Acipenser glaber). 2 (Iht) Morun (Huso huso).

vi3 sf [At: LTR2 / Pl: ~ze / E: fr visée] 1 Direcție care corespunde prelungirii razei vizuale prin luneta unui aparat topografic spre un anumit punct din teren. 2 (Pex) Linie care unește punctul în care se află aparatul de observare cu punctul vizat. 3 (Fig) Obiectiv de îndeplinit.

vi3 s.f. (iht.) Pește de apă dulce, din familia acipenseridelor, asemănător cu cega, cu botul scurt, conic și rotunjit (Acipenser nudiventris). • pl. -e /<rus., ucr. виз, magh. visa.

VI2, vize, s. f. Pește din familia nisetrului, adaptat la viața din apele dulci ale Dunării (Acipenser glaben).

viză f. pește care trăește în Marea-Neagră, ajunge până la trei metri de lung, cu icre foarte bune (Accipenser glabra) [Rut. VIZŬ].

1) víză f., pl. e (rut. viz). Un pește ganoid cu botu lat maĭ mare de cît cega (acipenser glaber). Cînd e mic (50 c.m.) se numește bogzar.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vi s. f., g.-d. art. vizei; pl. vize

vi s. f., g.-d. art. vizei; pl. vize

vi (adm., zool., topogr.) s. f., g.-d. art. vizei; pl. vize

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

viză (-ze), s. f. – Sturion (Acipenser glaber). Rut., rus. viz, pol. wyz, slov., mag. viza (Cihac, II, 460).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

VIZĂ, vize, s.f. Pește din fam. acipenseridae (sturioni), prezent în Marea Neagră și Marea Caspică, dar frecvent și în apele dulci aferente, putând ajunge de 1,5-2 m lungime. – V. sturion

Intrare: viză (pește)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vi
  • viza
plural
  • vize
  • vizele
genitiv-dativ singular
  • vize
  • vizei
plural
  • vize
  • vizelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vi, vizesubstantiv feminin

  • 1. Pește de apă dulce, asemănător cu cega, cu botul scurt, conic și rotunjit (Acipenser nudiventris). DEX '09 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.