15 definiții pentru vermillon

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VERMILLON s. n. Sulfură roșie de mercur sau de antimoniu, folosită pentru fabricarea culorii roșu-viu; culoare fabricată pe baza acestei sulfuri și folosită în pictura de ulei. [Pr.: -mi-ion] – Cuv. fr.

vermillon si [At: ENC. ROM. / P: ~mi-ion / S și: (înv) ~ilon / E: fr vermillon] 1 Sulfură naturală de mercur sau de antimoniu, de culoare roșu-intens către oranj, folosită mai ales ca vopsea în pictură Si: cinabru (1), chinovar. 2 (Pex) Culoare folosită în pictura de ulei, roșie-intens către oranj, cu mare putere de acoperire, obținută din vermillon (1).

vermillon [vermijon] s.n. Sulfura naturală de mercur sau de antimoniu, pulverizată, de culoare roșu-intens către oranj, folosită mai ales ca vopsea în pictură; cinabru, chinovar. ♦ Ext. Culoare folosită în pictura de ulei, roșu-intens către oranj, cu mare putere de acoperire, obținută pe baza acestor sulfuri. • siL -mi-on. scris și (înv.) vermilon. /<fr. vermillon.

VERMILLON s. n. Sulfură roșie de mercur sau de antimoniu, folosită pentru fabricarea culorii roșu-viu; culoare fabricată pe baza acestei sulfuri și întrebuințată în pictura de ulei. [Pr.: -mi-ion] – Cuv. fr.

VERMILLON s.n. Sulfură roșie de mercur pulverizată, folosită în pictura de ulei drept culoare roșu-intens. [Pron. -mi-on. / < fr. vermillon].

VERMILLON [-MI-ION] s. n. sulfură roșie de mercur sau de antimoniu, pulverizată, în pictura de ulei, culoare roșie-vie. (< fr. vermillon)

vermillon s. n. 1984 Roșu foarte viu v. galben-praz [pron. vermion] (din fr. vermillon; DN3)

VERMILLON [pr.: vermion] n. 1) Sulfură roșie de mercur sau de antimoniu, folosită pentru fabricarea unei culori roșii vii; cinabru. 2) Culoare fabricată pe baza acestei sulfuri și întrebuințată la pictura în ulei. /<fr. vermillon

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vermillon (fr.) [pron. vermiĭõ] s. n.

vermillon (fr.) [pron. vermiĭõ] s. n.

vermillon s. n. [-millon pron. fr. -mi-io]

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VERMILLON s. chinovar, cinabru. (~ este o culoare roșie mult folosită în pictură.)

VERMILLON s. chinovar, cinabru. (~ este o culoare roșie mult folosită în pictură.)

Intrare: vermillon
  • pronunție: vermiĭõ
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vermillon
  • vermillonul
  • vermillonu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • vermillon
  • vermillonului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vermillonsubstantiv neutru

  • 1. Sulfură roșie de mercur sau de antimoniu, folosită pentru fabricarea culorii roșu-viu; culoare fabricată pe baza acestei sulfuri și folosită în pictura de ulei. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.