18 definiții pentru velă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VELĂ, vele, s. f. Pânză de corabie, care asigură deplasarea navei sub acțiunea vântului; p. ext. corabie, ambarcațiune cu pânze. ♦ (La pl.) Sport care se practică cu ajutorul ambarcațiunilor cu pânze. – Din it. vela.

ve sf [At: HELIADE, O. I, 355 / Pl: ~le / E: it vela] 1 Bucată (mare) de țesătură rezistentă (de in, cânepă, bumbac etc.) formată din mai multe fâșii cusute între ele, care se fixează de vergă, de strai etc. și care asigură deplasarea navei sub acțiunea vântului Si: pânză, (îvp) vetrelă (1), (îvr) văl (16), vânslă Vz vâslă (12), (reg) vitolie (1). 2 (Pex) Ambarcație cu vele (1). 3 (Lpl) Sport practicat cu ambarcații cu vele (1).

ve s.f. 1 (mar.) Pînză de corabie (formată din mai multe fîșii de in, cînepă, bumbac etc. cusute între ele), care se leagă de o vergă cu o parîmă și asigură deplasarea unei nave sub acțiunea curenților de aer. ◊ Velă latină v. latin. 2 (la pl.) Sport sau agrement care se practică pe ambarcații cu pînze, folosind vîntul ca mijloc de propulsie. Pentru vele concursul va fi peste două zile. • pl. -e. /<it. vela.

VELĂ, vele, s. f. Pânză de corabie, care asigură deplasarea navei sub acțiunea vântului; p. ext. corabie, ambarcație cu pânze. ♦ (La pl.) Sport care se practică cu ajutorul ambarcațiunilor cu pânze. – Din it. vela.

VELĂ, vele, s. f. Pînză de corabie; p. ext. corabie sau barcă cu pînze. Un italian tînăr, care lucra la depozitul de materiale, a furat un bal de pînză de vele. BART, E. 277. Uzi de apă, cu velele și frînghiile catargelor rupte, comanda sfîșiată, iar pe puntea și coverta vasului sta sarea s-o iei cu lopata. DUNĂREANU, N. 149. În velele plutinde adie vîntu-ușor. BOLINTINEANU, O. 237.

VE s.f. Pînză de corabie; (p. ext.) ambarcație cu pînze. ♦ (La pl.) Sport sau agrement practicat pe ambarcații cu pînze. [< it. vela].

VE s. f. 1. pânză care asigură deplasarea unei ambarcații. 2. (pl.) sport, agrement practicat pe ambarcații cu vele (1). (< it. vela)

VELĂ ~e f. 1) Pânză care, sub acțiunea curenților de aer, asigură deplasarea unei nave. 2) la pl. Sport practicat cu ambarcații cu pânze. /<it. vela

velă f. pânză de corabie: printre valuri a navei velă EM.

*vélă f., pl. e (it. vela, d. lat. velum, pl. vela, pînză de corabie, văl. V. văl). Mar. Pînză de corabie: o corabie cu vele.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ve s. f., g.-d. art. velei; pl. vele

ve s. f., g.-d. art. velei; pl. vele

ve s. f., g.-d. art. velei; pl. vele

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VE s. (MAR.) pânză, (înv.) vetrelă, vintrea. (Corabie cu două ~.)

VE s. (MAR.) pînză, (înv.) vetrelă, vintrea. (Corabie cu două ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

velă (-le), s. f. – Pînză de corabie. It. vela. Cf. văl.

Intrare: velă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ve
  • vela
plural
  • vele
  • velele
genitiv-dativ singular
  • vele
  • velei
plural
  • vele
  • velelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ve, velesubstantiv feminin

  • 1. Pânză de corabie, care asigură deplasarea navei sub acțiunea vântului. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Un italian tînăr, care lucra la depozitul de materiale, a furat un bal de pînză de vele. BART, E. 277. DLRLC
    • format_quote Uzi de apă, cu velele și frînghiile catargelor rupte, comanda sfîșiată, iar pe puntea și coverta vasului sta sarea s-o iei cu lopata. DUNĂREANU, N. 149. DLRLC
    • 1.1. prin extensiune Corabie, ambarcațiune cu pânze. DEX '09 DLRLC DN
      sinonime: velier
      • format_quote În velele plutinde adie vîntu-ușor. BOLINTINEANU, O. 237. DLRLC
  • 2. (la) plural Sport care se practică cu ajutorul ambarcațiunilor cu pânze. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

imagine pentru acest cuvânt

click pe imagini pentru detalii