14 definiții pentru varicelă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VARICELĂ, (2) varicele, s. f. 1. Boală virotică proprie copilăriei, foarte contagioasă, caracterizată prin apariția pe piele a unor bășicuțe care, spre deosebire de variolă, nu evoluează spre stadiul de pustule; vărsat de vânt. 2. (La pl.) Cazuri de varicelă (1). – Din fr. varicelle.

varice sf [At: COSTINESCU / S și: (înv) ~ellă / Pl: (rar) ~le / E: fr varicelle] Boală infecțioasă și contagioasă benignă, produsă de un virus, care se caracterizează printr-o erupție sub formă de vezicule (cutanate) și care apare mai ales la copii Si: (pop) vărsat1 (14) de vânt.

varice s.f. (med.) Boală infecțioasă și contagioasă benignă, de natură virotică, specifică mai ales copiilor, caracterizată prin febră și prin apariția pe piele a unor pete roșii, cu aspect de vezicule, care nu lasă cicatrici; (pop.) vărsat-de-vînt. • /<fr. varicelle.

VARICELĂ, varicele, s. f. Boală infecțioasă și contagioasă benignă, de natură virotică, care apare mai ales la copii și care se caracterizează prin apariția pe piele a unor bășicuțe care nu lasă cicatrice; vărsat de vânt. – Din fr. varicelle.

VARICE s. f. Boală contagioasă care apare mai ales la copii și care se caracterizează printr-o erupție pe piele, sub formă de bășici; vărsat-de-vînt.

VARICE s.f. Boală infecțioasă și contagioasă cauzată de un virus, care se caracterizează prin temperatură ridicată și o erupție de pete roșii cu aspect de bășici; (pop.) vărsat de vînt. [< fr. varicelle].

VARICE s. f. boală virală (la copii) caracterizată prin erupție de pete roșii cu aspect de bășici; vărsat de vânt. (< fr. varicelle)

VARICE f. Boală contagioasă, caracterizată prin temperatură înaltă și erupție de vezicule; vărsat de vânt. /<fr. varicelle

varicélă f., pl. e (fr. varicelle, dim. greșit format de medicĭ d. variola). Med. O ușoară boală eruptivă molipsitoare care se observă maĭ ales la copiiĭ de 3-7 anĭ și foarte rar la ceĭ trecuțĭ de 10. – Și vărsat de vînt.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

varice s. f., g.-d. art. varicelei; pl. varicele

varice s. f., g.-d. art. varicelei; (cazuri) pl. varicele

varice s. f., g.-d. art. varicelei, („cazuri”) pl. varicele

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VARICE s. (MED.) vărsat de vânt.

VARICE s. (MED.) vărsat de vînt.

Intrare: varicelă
varicelă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • varice
  • varicela
plural
  • varicele
  • varicelele
genitiv-dativ singular
  • varicele
  • varicelei
plural
  • varicele
  • varicelelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

varice, varicelesubstantiv feminin

  • 1. (numai) singular Boală virotică proprie copilăriei, foarte contagioasă, caracterizată prin apariția pe piele a unor bășicuțe care, spre deosebire de variolă, nu evoluează spre stadiul de pustule; vărsat de vânt. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. (la) plural Cazuri de varicelă (1.). DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.