16 definiții pentru valț

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VALȚ1, valțuri, s. n. Mașină sau instalație al cărei organ principal este constituit dintr-o pereche de cilindri care se rotesc în sensuri contrare, folosită la prelucrarea prin deformare plastică a materialelor metalice, la sfărâmarea boabelor de cereale, la prelucrarea cauciucului etc. ♦ Cilindru care intră în componența unei mașini. – Din germ. Walze.

valț1 sn [At: MÂNDRESCU, I. G. 99 / V: (reg) vals / Pl: ~uri / E: ger Walze, (7) cf și ger Walz (dorn)] 1 Cilindru care se poate roti în jurul axei și care intră în componența unei mașini, a unei instalații etc. 2 (Tip) Val1 (57). 3 (Reg) Fiecare dintre cele două bare de lemn pe care se deplasează canapeaua la gaterul țărănesc de apă. 4 Mașină sau instalație formată din una sau mai multe perechi de cilindri grei, dispuși paralel și având rotire inversă unul față de celălalt, folosită la prelucrarea prin deformare plastică a materialelor metalice, la sfărâmarea boabelor de cereale, la prelucrarea cauciucului etc. Si: laminor. 5 (Buc; Trs) Tăvălug (1). 6 (Reg) Trior (1). 7 Dorn (pentru lărgit țevi). 8 (Reg) Pârghie de ridicat greutăți.

valț1 s.n. 1 Mașină sau instalație formată din una sau mai multe perechi de cilindri grei, așezați în paralel, care se rotesc în sensuri opuse, folosită la prelucrarea materialelor prin deformare plastică, la sfarîmarea materialelor granulare, la prelucrarea cauciucului etc. 2 Cilindru care se poate roti în jurul axei și care intră în componența unei mașini, a unei instalații etc. • pl. -uri. /<germ. Walze.

VALȚ1, valțuri, s. n. Mașină sau instalație formată din una sau mai multe perechi de cilindri grei, dispuși paralel și având rotire inversă unul față de celălalt, folosită la prelucrarea prin deformare plastică a materialelor metalice, la sfărâmarea boabelor de cereale, la prelucrarea cauciucului etc. ♦ Cilindru care intră în componența unei mașini. – Din germ. Walze.

VALȚ2, valțuri, s. n. Mașină formată din una sau din mai multe perechi de cilindri grei, dispuși paralel, cu axele orizontale, și care, rotindu-se în sensuri contrare, exercită presiune asupra unor materiale (sfărîmîndu-le, netezindu-le, presîndu-le etc.). ◊ Cilindru. Încep să joace valțurile de oțel, creînd din bucata de fier diformă o tablă subțire. SAHIA, N. 33. ♦ Mandrin pentru lărgit țevi, găuri în fier etc.

VALȚ s.n. 1. Cilindru. 2. Mașină alcătuită dintr-un ansamblu de cilindri grei, dispuși paralel, care, rotindu-se în sensuri contrare, exercită o presiune asupra unor materiale pe care le sfărîmă, le netezesc etc. [< germ. Walze].

VALȚ s. n. 1. cilindru. 2. mașină alcătuită dintr-un ansamblu de cilindri grei, dispuși paralel, care, rotindu-se în sensuri contrare, exercită o presiune asupra unor materiale pe care le sfărâmă, le netezesc etc. (< germ. Walze)

*valț n., pl. urĭ (germ. walzer. V. vals). Cilindru care, la o mașină tipografică, unge literele cu cerneală.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

valț (mașină, cilindru) s. n., pl. valțuri

valț (mașină, cilindru) s. n., pl. valțuri

valț (tehn.) s. n., pl. valțuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

valț (-țuri), s. n. – Sul, cilindru, mai ales al mașinii tipografice. Germ. Walze.

Intrare: valț
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • va
  • valțul
  • valțu‑
plural
  • valțuri
  • valțurile
genitiv-dativ singular
  • va
  • valțului
plural
  • valțuri
  • valțurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

va, valțurisubstantiv neutru

  • 1. Mașină sau instalație al cărei organ principal este constituit dintr-o pereche de cilindri care se rotesc în sensuri contrare, folosită la prelucrarea prin deformare plastică a materialelor metalice, la sfărâmarea boabelor de cereale, la prelucrarea cauciucului etc. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Încep să joace valțurile de oțel, creînd din bucata de fier diformă o tablă subțire. SAHIA, N. 33. DLRLC
    • 1.1. Cilindru care intră în componența unei mașini. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.2. Mandrin pentru lărgit țevi, găuri în fier etc. DLRLC
      sinonime: dorn
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.