14 definiții pentru valț


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VALȚ1, valțuri, s. n. Mașină sau instalație al cărei organ principal este constituit dintr-o pereche de cilindri care se rotesc în sensuri contrare, folosită la prelucrarea prin deformare plastică a materialelor metalice, la sfărâmarea boabelor de cereale, la prelucrarea cauciucului etc. ♦ Cilindru care intră în componența unei mașini. – Din germ. Walze.

valț1 sn [At: MÂNDRESCU, I. G. 99 / V: (reg) vals / Pl: ~uri / E: ger Walze, (7) cf și ger Walz (dorn)] 1 Cilindru care se poate roti în jurul axei și care intră în componența unei mașini, a unei instalații etc. 2 (Tip) Val1 (57). 3 (Reg) Fiecare dintre cele două bare de lemn pe care se deplasează canapeaua la gaterul țărănesc de apă. 4 Mașină sau instalație formată din una sau mai multe perechi de cilindri grei, dispuși paralel și având rotire inversă unul față de celălalt, folosită la prelucrarea prin deformare plastică a materialelor metalice, la sfărâmarea boabelor de cereale, la prelucrarea cauciucului etc. Si: laminor. 5 (Buc; Trs) Tăvălug (1). 6 (Reg) Trior (1). 7 Dorn (pentru lărgit țevi). 8 (Reg) Pârghie de ridicat greutăți.

VALȚ1, valțuri, s. n. Mașină sau instalație formată din una sau mai multe perechi de cilindri grei, dispuși paralel și având rotire inversă unul față de celălalt, folosită la prelucrarea prin deformare plastică a materialelor metalice, la sfărâmarea boabelor de cereale, la prelucrarea cauciucului etc. ♦ Cilindru care intră în componența unei mașini. – Din germ. Walze.

VALȚ2, valțuri, s. n. Mașină formată din una sau din mai multe perechi de cilindri grei, dispuși paralel, cu axele orizontale, și care, rotindu-se în sensuri contrare, exercită presiune asupra unor materiale (sfărîmîndu-le, netezindu-le, presîndu-le etc.). ◊ Cilindru. Încep să joace valțurile de oțel, creînd din bucata de fier diformă o tablă subțire. SAHIA, N. 33. ♦ Mandrin pentru lărgit țevi, găuri în fier etc.

VALȚ s.n. 1. Cilindru. 2. Mașină alcătuită dintr-un ansamblu de cilindri grei, dispuși paralel, care, rotindu-se în sensuri contrare, exercită o presiune asupra unor materiale pe care le sfărâmă, le netezesc etc. [< germ. Walze].

VALȚ s. n. 1. cilindru. 2. mașină alcătuită dintr-un ansamblu de cilindri grei, dispuși paralel, care, rotindu-se în sensuri contrare, exercită o presiune asupra unor materiale pe care le sfărâmă, le netezesc etc. (< germ. Walze)

*valț n., pl. urĭ (germ. walzer. V. vals). Cilindru care, la o mașină tipografică, unge literele cu cerneală.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

valț (mașină, cilindru) s. n., pl. válțuri

valț (tehn.) s. n., pl. válțuri


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

valț (-țuri), s. n. – Sul, cilindru, mai ales al mașinii tipografice. Germ. Walze.

Intrare: valț
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • va
 • valțul
 • valțu‑
plural
 • valțuri
 • valțurile
genitiv-dativ singular
 • va
 • valțului
plural
 • valțuri
 • valțurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

valț

 • 1. Mașină sau instalație al cărei organ principal este constituit dintr-o pereche de cilindri care se rotesc în sensuri contrare, folosită la prelucrarea prin deformare plastică a materialelor metalice, la sfărâmarea boabelor de cereale, la prelucrarea cauciucului etc.
  surse: DEX '09 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • Încep să joace valțurile de oțel, creînd din bucata de fier diformă o tablă subțire. SAHIA, N. 33.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Cilindru care intră în componența unei mașini.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.2. Mandrin pentru lărgit țevi, găuri în fier etc.
   surse: DLRLC sinonime: dorn

etimologie: