18 definiții pentru trompă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TROMPĂ, trompe, s. f. 1. Excrescență cărnoasă în formă de tub, care prelungește nasul la elefant, la tapir etc. și care servește la pipăit și la apucat. ♦ Prelungire a capului sau a gurii la unele animale nevertebrate (care servește la supt). 2. Canal prin care se elimină ovulele formate în ovar. 3. (În sintagma) Trompa lui Eustache = canal interior al urechii, care face legătura între timpan și faringe. 4. Aparat folosit pentru ventilarea sau evacuarea gazelor dintr-un recipient, dintr-o încăpere etc., pentru a realiza un vid. 5. Element de construcție în formă de boltă trunchiată, înlesnind de obicei trecerea de la un plan pătrat la un plan poligonal sau circular. – Din fr. trompe.

TROMPĂ, trompe, s. f. 1. Excrescență cărnoasă în formă de tub, care prelungește nasul la elefant, la tapir etc. și care servește la pipăit și la apucat. ♦ Prelungire a capului sau a gurii la unele animale nevertebrate (care servește la supt). 2. Canal prin care se elimină ovulele formate în ovar. 3. (În sintagma) Trompa lui Eustache = canal interior al urechii, care face legătura între timpan și faringe. 4. Aparat folosit pentru ventilarea sau evacuarea gazelor dintr-un recipient, dintr-o încăpere etc., pentru a realiza un vid. 5. Element de construcție în formă de boltă trunchiată, înlesnind de obicei trecerea de la un plan pătrat la un plan poligonal sau circular. – Din fr. trompe.

trompă1 sf [At: AR (1829), 1751/11 / V: (îvr) ~mbă / Pl: ~pe / E: fr trompe, it tromba] 1 (Înv) Trompetă (1). 2 (Îvr) Corn1 de vânătoare. 3 (Fam) Claxon. 4 (Pan) Organ muscular tubular provenit mai ales din dezvoltarea musculaturii nărilor care prelungește nasul la elefant, la tapir etc. și care servește la pipăit și la apucat Si: (îvr) trombă1 (5). 5 (Pan) Prelungire a capului sau a gurii la unele animale nevertebrate și la insecte (care servește la supt) Si: (îvr) trombă1 (6). 6 (Atm; îs) ~pa lui Eustache (sau Eustah), ori (rar) ~pa urechii Canal interior al urechii, care face legătura între timpan și faringe Si: (îvr) trompeta (4) lui Eustache, trâmbița (9) lui Eustaș. 7 (Atm; șîs ~ uterină) Canal prin care se elimină ovulele formate în ovar Si: oviduct, (îvr) trompeta (3) mătricei. 8 (Teh; șîs ~ de apă) Dispozitiv folosit în scopul realizării vidului prin antrenarea gazului de către o vână de apă sub presiune. 9 (Îvr; șîs ~mbă de vânt) Tub (de pânză sau de metal) prin care se ventilează încăperile de jos ale unui vapor. 10 (Înv; îs) ~mbă de zgură Canal pentru evacuarea zgurii. 11 (Aht) Element de construcție în formă de boltă trunchiată, înlesnind de obicei trecerea de la un plan pătrat la un plan poligonal sau circular.

TROMPĂ2, trompe, s. f. 1. Excrescență cărnoasă în formă de tub, constituind prelungirea nasului la elefant, tapir și alte animale.** Organ format prin adaptarea pentru supt a maxilarelor unor insecte. ♦ Canal special servind la eliminarea celulelor sexuale formate în ovar. ♦ (În expr.) Trompa lui Eustache = canal interior al urechii, care face legătura între timpan și faringe. 2. Aparat folosit pentru ventilare sau pentru evacuarea gazelor dintr-un recipient, dintr-o încăpere etc. 3. (Învechit) Trîmbiță, trompetă. Trompeții începură a sufla în trompe. SANDU-ALDEA, U. P. 127.

TROMPĂ s.f. 1. Prelungire cărnoasă în formă de tub a nasului unor animale ca elefantul, tapirul etc. ♦ Organ în formă de tub, adaptat pentru supt, la unele insecte. ♦ Conductă, canal prin care se elimină celulele sexuale formate în ovar; oviduct. ♦ Trompa lui Eustache = canal interior al urechii care face legătura între timpan și faringe. 2. (Tehn.) Aparat folosit pentru evacuarea gazelor dintr-un recipient. 3. (Arhit.) Element de construcție, în formă de boltă trunchiată, înlesnind de obicei trecerea de la un plan pătrat la un plan octogonal. [< fr. trompe, cf. germ. Trumpa].

TROMPĂ s. f. 1. prelungire cărnoasă a nasului la elefant, tapir etc., pentru prinderea hranei și pentru apărare. ◊ organ adaptat pentru supt, la unele insecte. 2. canal prin care se elimină celulele sexuale formate în ovar; oviduct; salpinx. ♦ Trompa lui Eustache = canal interior al urechii între timpan și faringe. 3. (tehn.) carcasă metalică în care se montează lagărele unui arbore. ◊ aparat de laborator, din sticlă, pentru evacuarea aerului dintr-un recipient. 4. (arhit.) boltă de colț în consolă pentru susținerea unui element în relief față de planul fațadei. ◊ element de construcție, boltă trunchiată, înlesnind trecerea de la un plan pătrat la unul octogonal. (< fr. trompe)

TROMPĂ ~e f. 1) (la unele mamifere) Organ tubular membranos, care este o prelungire musculară a nasului și servește la pipăit și la apucat. 2) (la unele insecte) Organ bucal pentru supt. 3) Canal de eliminare a ovulelor formate în ovar. 4) Element arhitectural în formă de nișă boltită, situat lângă plafon în ungherele unei încăperi. /<fr. trompe, it. tromba

trompă f. 1. țeavă recurbată de aramă ce servă de sunat la vânătoare; 2. trâmbiță: trompa de moarte purtătoare EM.; 3. botul prelungit al elefantului; 4. Arhit. porțiune răsărită a bolții care susține un turnuleț; 5. Anat. trompa lui Eustațiu, conduct ce pune în comunicațiune timpanul urechii cu cavitatea posterioară a foselor nazale.

*trómpă f., pl. e (fr. trompe, d. vgerm. trumpe. V. trombă). Trompetă, trîmbiță (Rar). Trombă, proboscidă, bot (la elefant și la insecte). Arh. Boltă truncheată. Anat. Un conduct interior al urechiĭ. Trompa luĭ Eustațiŭ, un canal p. aer între gură și timpan.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

trompă (organ) s. f., g.-d. art. trompei; pl. trompe

trompă (organ) s. f., g.-d. art. trompei; pl. trompe

trompă s. f., g.-d. art. trompei; pl. trompe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TROMPĂ s. v. corn, goarnă, trâmbiță, trompetă.

TROMPĂ s. (ANAT.) trompa lui Eustache = salpinge. (~ unește urechea medie cu fosele nazale); trompă uterină = oviduct, salpinge. (~ face legătura între ovar și uter.)

TROMPĂ s. (ANAT.) trompa lui Eustache = salpinge. (~ unește urechea medie cu fosele nazale); trompă uterină = salpinge. (~ face legătura între ovar și uter.)

trompă s. v. CORN. GOARNĂ. TRÎMBIȚĂ. TROMPETĂ.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

trompă, trompe s. f. (glum.) 1. nas mare. 2. cordon de aspirator.

trompă de elefant și coaie de nurcă expr. (vulg., glum.) meniu sofisticat.

Intrare: trompă
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • trompă
  • trompa
plural
  • trompe
  • trompele
genitiv-dativ singular
  • trompe
  • trompei
plural
  • trompe
  • trompelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

trompă, trompesubstantiv feminin

  • 1. Excrescență cărnoasă în formă de tub, care prelungește nasul la unele mamifere (elefant, tapir etc.) și care servește la pipăit, la apucat, la apărare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN MDN '00 NODEX
    • 1.1. Prelungire a capului sau a gurii la unele animale nevertebrate (care servește la supt). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN MDN '00 NODEX
  • 2. Canal prin care se elimină celulele sexuale (ovulele) formate în ovar; trompă uterină. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN MDN '00 NODEX
  • 3. tehnică Aparat folosit pentru ventilarea sau evacuarea gazelor dintr-un recipient, dintr-o încăpere etc., pentru a realiza un vid. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN MDN '00
  • 4. tehnică Carcasă metalică în care se montează lagărele unui arbore. MDN '00
  • 5. Element de construcție în formă de boltă trunchiată, înlesnind de obicei trecerea de la un plan pătrat la un plan poligonal sau circular. DEX '09 DEX '98 DN MDN '00 NODEX
    • 5.1. arhitectură Boltă de colț în consolă pentru susținerea unui element în relief față de planul fațadei. MDN '00
  • 6. învechit Corn, goarnă, trompetă, trâmbiță. DLRLC
    • format_quote Trompeții începură a sufla în trompe. SANDU-ALDEA, U. P. 127. DLRLC
  • 7. argou; argotic glumeț Nas mare. Argou
  • 8. argou; argotic glumeț Cordon de aspirator. Argou
  • chat_bubble (în) sintagmă Trompa lui Eustache = canal interior al urechii, care face legătura între timpan și faringe. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN MDN '00 NODEX
    sinonime: salpinx
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.