13 definiții pentru transformism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TRANSFORMÍSM s. n. Concepție biologică după care speciile de vegetale și animale se află într-un continuu proces de transformare; evoluționism. – Din fr. transformisme.

TRANSFORMÍSM s. n. Concepție biologică după care speciile de vegetale și animale se află într-un continuu proces de transformare; evoluționism. – Din fr. transformisme.

transformism sm [At: BARCIANU / E: fr transformisme] (Blg) Evoluționism (4).

TRANSFORMÍSM s.n. Concepție biologică potrivit căreia numeroasele specii vegetale și animale de astăzi provin, în urma unui îndelungat proces istoric natural, din câteva specii, care au existat și care se deosebesc de speciile actuale; evoluționism. [Cf. fr. transformisme].

TRANSFORMÍSM s. n. concepție biologică potrivit căreia numeroasele specii vegetale și animale de astăzi sunt rezultatul unui îndelungat proces istoric de transformare. (< fr. transformisme)

TRANSFORMÍSM n. Concepție biologică care a precedat evoluționismul, potrivit căreia speciile de plante și de animale sunt într-un continuu proces de transformare. /<fr. transformisme

transformism n. ipoteză biologică, emisă de Darwin, după care speciile vii derivă unele din altele prin transformațiuni succesive, datorite deosebirilor de climă, de mediu, de condițiuni vitale.

*transformízm n. Evoluționizm, o doctrină biologică după care speciile de animale și vegetale se transformă și produc alte speciĭ supt influența adaptațiuniĭ: Lamarck, Darwin, Haeckel îs principaliĭ apărătorĭ aĭ transformizmuluĭ. V. ontogenie.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

transformism (concepție în biologie) (desp. tran-sfor-/trans-for-) s. n.

!transformism (concepție în biologie) (tran-sfor-/ trans-for-) s. n.

transformísm s. n. (sil. mf. trans-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TRANSFORMISM s. (BIOL.) darvinism, evoluționism, (rar) selecționism.

Intrare: transformism
  • silabație: tran-sfor-mism, trans-for-mism info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • transformism
  • transformismul
  • transformismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • transformism
  • transformismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

transformismsubstantiv neutru

  • 1. Concepție biologică după care speciile de vegetale și animale se află într-un continuu proces de transformare; evoluționism. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.