20 de definiții pentru tontoroiul / țonțoroiul

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TONTOROIUL s. n. art (în expr.) A juca (sau a sări) tontoroiul = a juca sau a dansa cu mișcări bruște și cu sărituri, fără ritm; a țopăi. (Fam.; în expr.) A juca (pe cineva) tontoroiul = a obliga (pe cineva) să se supună dorințelor, capriciilor cuiva. [Var.: țonțoroiul s. n.] – Din magh. tántorogni.

tontoroiul sna [At: BOLINTINEANU, O. 417 / V: (reg) toronto~, țonțor~ / E: nct] (Reg) 1 (Îe) A juca (sau a sări) ~ A sălta, făcând mișcări dezordonate și bruște Si: (pfm) a țopăi. 2 (Îe) A juca pe cineva ~ sau a face pe cineva să joace ~ ori a- i juca cuiva țonțor~ A obliga pe cineva săse supună capriciilor sale. 3 (Îae) A ținela cheremul său. 4 (Îe) A umbla țonțor~ A umbla haihui. 5 Dans (cu sărituri).

ȚONȚOROIUL s. n. v. tontoroiul.

TONTOROI s. n. (În expr.) A juca (sau a sări) tontoroiul = a juca sau a dansa cu mișcări bruște și cu sărituri, fără ritm; a țopăi. (Fam.; în expr.) A juca (pe cineva) tontoroiul = a obliga (pe cineva) să se supună dorințelor, capriciilor cuiva. [Var.: țonțoroi s. n.] – Din magh. tántorogni.

ȚONȚOROI s. n. v. tontoroi.

TONTOROI s. n. (În expr.) A juca (sau a sări) tontoroiul = a juca dezordonat, fără ritm, cu mișcări bruște și cu sărituri; a țopăi. Sărea și el tontoroiul de colo pînă colo. ISPIRESCU, L. 237. Femeia are năvîrlii grozave: într-una sare și joacă tontoroiul, că trebuie s-o lege. CARAGIALE, O. III 44. Eu m-aș fi dus aș fi cîntat și jucat cu ele tontoroiul. BOLINTINEANU, O. 418. A juca pe cineva tontoroiul= a supune pe cineva capriciilor tale, a-l face să-ți împlinească toate gusturile. În lume se arată că este cea mai evlavioasă muiere, parc-ar fi o călugăriță; dar într-ascuns joacă pe bietul cocon tontoroiul. FILIMON, C. 224. – Variantă: țonțoroi (C. PETRESCU, R. DR. 353) s. n.

TONTOROI n.: A juca ~iul a sălta, făcând mișcări dezordonate; a țopăi. /Orig. nec.

tontoroiu n. joc într’un picior: săria și el tontoroiul de colo până colo ISP. a juca tontoroiu, a nu putea sta locului. [Origină necunoscută].

țonțoroiu a. Mold. fam. țanțoș: sunt țonțoroiu ori ba? AL. [Și țunțurliu: v. țanțoș].

tontoróĭ (vest) și țonțoróĭ (est) n. (ung. tántorogni, a juca tontoroĭu). Fam. A juca tontoroĭu, a țopăi, a juca ca nebunu: sare și joacă tontoroĭu (Car. VR. 1909, 11, 225), se fripsese și juca țonțoroĭu de durere.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

tontoroiul / țonțoroiul (în expr.) s. n. art.

!țonțoroiul (în expr.) s. n. art.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

țonțoroi adj. (reg. și fam.) țanțoș, țunțurliu.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a juca țonțoroiul expr. (d. oameni) a sări, a țopăi, a sălta.

Intrare: tontoroiul / țonțoroiul
substantiv neutru (N66)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tontoroiul
  • tontoroiu‑
plural
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N66)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • țonțoroiul
  • țonțoroiu‑
plural
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
torontoiul
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tontoroi / țonțoroisubstantiv neutru

expresie
  • 1. A juca (sau a sări) tontoroiul = a juca sau a dansa cu mișcări bruște și cu sărituri, fără ritm. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: țopăi
    • format_quote Sărea și el tontoroiul de colo pînă colo. ISPIRESCU, L. 237. DLRLC
    • format_quote Femeia are năvîrlii grozave: într-una sare și joacă tontoroiul, că trebuie s-o lege. CARAGIALE, O. III 44. DLRLC
    • format_quote Eu m-aș fi dus aș fi cîntat și jucat cu ele tontoroiul. BOLINTINEANU, O. 418. DLRLC
  • 2. familiar A juca (pe cineva) tontoroiul = a obliga (pe cineva) să se supună dorințelor, capriciilor cuiva. DEX '09 DLRLC
    • format_quote În lume se arată că este cea mai evlavioasă muiere, parc-ar fi o călugăriță; dar într-ascuns joacă pe bietul cocon tontoroiul. FILIMON, C. 224. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.