15 definiții pentru terapeutică

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TERAPEUTICĂ s. f. Parte a medicinei care se ocupă cu tratarea bolilor și cu modul de întrebuințare a medicamentelor; știința vindecării bolilor. Printre problemele biologice rezolvate cu ajutorul chimiei și fizicii găsim... un mare număr de probleme de patologie și de terapeutică. MARINESCU, P. A. 88.

TERAPEUTICĂ s.f. Ramură a medicinii care studiază tratamentul bolilor și modul de întrebuințare a medicamentelor; terapie. ♦ Totalitatea metodelor de vindecare a unei boli. [Pron. -pe-u-. / < fr. thérapeutique, cf. gr. therapeuein – a îngriji].

TERAPEUTICĂ f. Ramură a medicinei care studiază bolile interne, precum și metodele de tratare și de profilaxie a acestora. [G.-D. terapeuticii] /<fr. thérapeutique

terapeutică f. partea medicinei care se ocupă cu tratamentul boalelor.

TERAPEUTIC, -Ă, terapeutici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Ramură a medicinei care studiază mijloacele și metodele de tratament, precum și modul de utilizare a medicamentelor; știința vindecării bolilor; terapie. 2. Adj. Care ține de terapeutică (1), privitor la terapeutică. [Pr.: -pe-u-] – Din fr. thérapeutique.

terapeftică sf vz terapeutică

terapeutic, ~ă [At: EPISCUPESCU, A. 102/8 / P: ~pe-u~ / V: (înv) ~eftică sf, ~evtic a / S și: (înv) the~ / A și: (înv) ~peu~ / Pl: ~ici, ~ice / E: fr therapeutique] 1 sf Ramură a medicinii care studiază mijloacele și metodele de tratament, precum și modul de întrebuințare a medicamentelor Si: terapie (1). 2 sf Metodă de vindecare a unei boli Si: terapie (2). 3 sf Tratament al unei boli Si: terapie (3). 4-5 a Care ține de terapeutică (2-3). 6-7 a Privitor la terapeutică (2-3). 8 a Curativ (1).

TERAPEUTIC, -Ă, terapeutici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Ramură a medicinii care studiază mijloacele și metodele de tratament, precum și modul de întrebuințare a medicamentelor; știința vindecării bolilor; terapie. 2. Adj. Care ține de terapeutică (1), privitor la terapeutică. [Pr.: -pe-u-] – Din fr. thérapeutique.

TERAPEUTIC, -Ă I. adj. referitor la terapeutică. II. s. f. 1. ramură a medicinei care studiază tratamentul bolilor; terapie. 2. metodă de vindecare a unei boli; tratament (2). (< fr. thérapeutique)

*terapéŭtic și -peútic, -ă adj. (vgr. therapeutikós). Curativ, care vindecă: agent terapeutic. S. f. Partea medicineĭ care arată cum se tratează boalele.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

terapeutică s. f., g.-d. art. terapeuticii; (terapii) pl. terapeutici

terapeutică (-pe-u-) s. f., g.-d. art. terapeuticii; (terapii) pl. terapeutici

terapeutică s. f., g.-d. art. terapeuticii; (terapii) pl. terapeutici

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TERAPEUTICĂ s. (MED.) terapie, tratament. (~ intensivă a unei boli.)

Intrare: terapeutică
terapeutică substantiv feminin
  • silabație: -pe-u- info
substantiv feminin (F46)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • terapeutică
  • terapeutica
plural
  • terapeutici
  • terapeuticile
genitiv-dativ singular
  • terapeutici
  • terapeuticii
plural
  • terapeutici
  • terapeuticilor
vocativ singular
plural
terapeftică
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

terapeutică, terapeuticisubstantiv feminin

  • 1. Ramură a medicinei care studiază mijloacele și metodele de tratament, precum și modul de utilizare a medicamentelor; știința vindecării bolilor. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: terapie
    • format_quote Printre problemele biologice rezolvate cu ajutorul chimiei și fizicii găsim... un mare număr de probleme de patologie și de terapeutică. MARINESCU, P. A. 88. DLRLC
    • 1.1. Totalitatea metodelor de vindecare a unei boli. DN
      • diferențiere Metodă de vindecare a unei boli. MDN '00
        sinonime: tratament
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.