8 definiții pentru tempera (s.f.)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TÉMPERA1 s. f. 1. Vopsea obținută prin amestecarea ei cu lianți pe bază de substanțe albuminoide sau gelatinoase. 2. Procedeu în tehnica picturii în care se folosesc culori tempera1 (1). ♦ Pictură realizată prin acest procedeu. – Din it. tempera.

tempera1 sf [At: DN2 / E: it tempera] 1 Procedeu în tehnica2 picturii, care constă din amestecarea culorii cu lianți pe bază de substanțe albuminoide sau gelatinoase. 2 Pictură realizată prin procedeul tempera1 (1). 3 Vopsea obținută prin amestecarea ei cu lianți pe bază de substanțe albuminoide sau gelatinoase.

TÉMPERA1 s. f. 1. Vopsea obținută prin amestecarea ei cu lianți pe bază de substanțe albuminoide sau gelatinoase. 2. Procedeu în tehnica picturii în care se întrebuințează culori tempera1 (1). ♦ Pictură realizată prin acest procedeu. – Din it. tempera.

TÉMPERA s.n. 1. Culoare obținută prin amestecarea ei cu lianți pe bază de substanțe albuminoide sau gelatinoase. 2. Procedeu de pictură care întrebuințează astfel de culori. [Pl. invar. / < it. tempera].

TÉMPERA1 s. f procedeu în tehnica picturii prin amestecarea culorii cu lianți pe bază de substanțe albuminoide sau gelatinoase; culoarea însăși. ◊ pictura realizată. (< it. tempera)

TÉMPERA f. 1) Culoare obținută prin amestecarea unor coloranți cu lianți pe bază de substanțe albuminoase sau gelatinoase. 2) Procedeu de pictură care întrebuințează asemenea culori. 3) Pictură realizată prin acest procedeu. /<it. tempera


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Intrare: tempera (s.f.)
substantiv feminin (F159)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • tempera
 • tempera
plural
genitiv-dativ singular
 • tempere
 • temperei
plural
vocativ singular
plural

tempera (s.f.)

 • 1. Vopsea obținută prin amestecarea ei cu lianți pe bază de substanțe albuminoide sau gelatinoase.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN
 • 2. Procedeu în tehnica picturii în care se folosesc culori tempera.
  surse: DEX '09 DN
  • 2.1. Pictură realizată prin acest procedeu.
   surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00

etimologie: