15 definiții pentru tel (s.n.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TEL, teluri, s. n. 1. Instrument de sârmă cu mâner folosit în bucătărie pentru a bate albușul de ou, frișca, crema etc. 2. Resort, arc de sârmă (de oțel) folosit la canapele, somiere, fotolii etc.; drot. ♦ (Rar) Sârmă care susține și întărește forma unui corset. 3. Coardă mică de metal la un instrument muzical. – Din tc. tel.

TEL, teluri, s. n. 1. Instrument de sârmă cu mâner folosit în bucătărie pentru a bate albușul de ou, frișca, crema etc. 2. Resort, arc de sârmă (de oțel) folosit la canapele, somiere, fotolii etc.; drot. ♦ (Rar) Sârmă care susține și întărește forma unui corset. 3. Coardă mică de metal la un instrument muzical. – Din tc. tel.

tel sn [At: (a. 1792) ap. ȘIO II1, 353 / Pl: ~uri / E: tc tel] 1 (Îrg) Fir de metal Si: sârmă. 2 (Îrg) Sârmă care susține și întărește forma unui corset. 3 (Pop) Fir de metal auriu sau argintiu din care se face beteala miresei. 4 (Pop; pex) Beteală (2). 5 Coardă mică de metal la un instrument muzical. 6 Arc de sârmă (de oțel) folosit la somiere, canapele, fotolii etc. Si: drot. 7 (Pex) Spirală. 8 Instrument de sârmă cu mâner folosit în bucătărie pentru bătut ouăle, crema, frișca etc.

TEL, teluri, s. n. 1. Instrument de sîrmă, folosit în bucătărie pentru a bate frișca, albușul de ou etc. 2. Resort de sîrmă (de oțel) la canapele, fotolii, paturi etc. Săltînd ca pe teluri de oțel, copila trecu pe dinaintea lui. SADOVEANU, Z. C. 154. ♦ (Rar) Sîrmă care susține și întărește forma unui corset. Corset cu teluri de criță, cum se purta pe vremuri. HOGAȘ, H. 103. 3. Mică coardă de metal la un instrument muzical. Mi se rupsese la tambură telul. PANN, P. V. III 136.

TEL1 s. n. colină artificială formată din ruinele unor așezări antice. (< fr. tell)

TEL ~uri n. 1) Obiect de bucătărie, constând dintr-un arc în spirală cu mâner, folosit pentru a bate albușurile de ou sau cremele. 2) Resort de sârmă folosit la mobila pe arcuri (canapele, fotolii). /<turc. tel

tel n. 1. fir de fier, de oțel; 2. cea mai mică coardă a unui instrument muzical: mi se rupse la tambură telul PANN; 3. beteala miresei (în Dobrogea). [Turc. TEL].

tel n., pl. urĭ (turc. tel, sîrmă; ngr. teli). Sîrmă groasă (ca cea de telegraf saŭ de telefon). Drot, resort de sîrmă la canapele. Coardă supțire de oțel la un instrument muzical. Dobr. Peteală. Trans. Fir de aur saŭ de argint întrebuințat la broderie.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TEL s. bătător, (reg.) sârmea. (~ pentru bătut frișca, ouăle etc.)

TEL s. bătător, (reg.) sîrmea. (~ pentru bătut frișca, ouăle etc.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

tel (-luri), s. n.1. Sîrmă. – 2. Resort, arc, spirală. – 3. Coardă muzicală. – Mr. tel’u, megl. tel’. Tc. tel (Șeineanu, II, 353; Lokotsch 2060; Ronzevalle 66), cf. ngr. τέλι, alb., bg. tel.

Intrare: tel (s.n.)
tel1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tel
  • telul
  • telu‑
plural
  • teluri
  • telurile
genitiv-dativ singular
  • tel
  • telului
plural
  • teluri
  • telurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tel, telurisubstantiv neutru

  • 1. Instrument de sârmă cu mâner folosit în bucătărie pentru a bate albușul de ou, frișca, crema etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. Resort, arc de sârmă (de oțel) folosit la canapele, somiere, fotolii etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: drot
    • format_quote Săltînd ca pe teluri de oțel, copila trecu pe dinaintea lui. SADOVEANU, Z. C. 154. DLRLC
    • 2.1. rar Sârmă care susține și întărește forma unui corset. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Corset cu teluri de criță, cum se purta pe vremuri. HOGAȘ, H. 103. DLRLC
  • 3. Coardă mică de metal la un instrument muzical. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Mi se rupsese la tambură telul. PANN, P. V. III 136. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.