16 definiții pentru taximetru

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TAXIMETRU, taximetre, s. n. Automobil care efectuează, contra plată, transporturi de persoane sau de mărfuri, în general în interiorul orașelor, fiind prevăzut cu un aparat pentru înregistrarea costului transportului în funcție de distanța parcursă; taxi. – Din fr. taximetre.

taximetru sn [At: C. PETRESCU, C. V. 346 / Pl: ~re / E: fr taximètre] 1 Taxi. 2 Aparat de înregistrare a taxei pentrucursele unui taxi.

TAXIMETRU, taximetre, s. n. Automobil care efectuează, contra plată, transporturi de persoane sau de mărfuri, în general în interiorul orașelor, de obicei prevăzut cu un aparat pentru înregistrarea distanței parcurse și a timpului, în vederea fixării sumei de plată; taxi. – Din fr. taximètre.

TAXIMETRU, taximetre, s. n. Automobil de piață (prevăzut de obicei cu un aparat pentru înregistrarea sumei de plată, în raport cu distanța parcursă). Își culese pachetele de pe bancă, ieși din grădină și căută stația de taximetre. C. PETRESCU, A. 329.

TAXIMETRU, taximetre, s. n. Automobil de piață prevăzut de obicei cu un aparat pentru înregistrarea sumei de plată (în raport cu distanța parcursă). – Fr. taximètre (<gr.).

TAXIMETRU s.n. 1. Aparat de înregistrare a taxei pentru cursele unui automobil care se închiriază cu ora sau pentru o anumită distanță. 2. Automobil prevăzut cu un aparat care indică prețul unei curse, potrivit înregistrării distanței parcurse; taxi. [< fr. taximètre].

TAXIMETRU s. n. 1. aparat de înregistrare a taxei pentru cursele unui autovehicul care se închiriază cu ora sau pentru o anumită distanță. 2. autovehicul cu un astfel de aparat; taxi2. (< fr. taximètre)

TAXIMETRU ~e n. 1) Aparat pentru înregistrarea sumei de plată, potrivit distanței parcurse într-un taxi. 2) Automobil confortabil, prevăzut cu un contor care indică taxa, folosit pentru transportul de pasageri; taxi. [Sil. -me-tru] /<fr. taximetre

taximetru n. măsurător la o trăsură de distanță parcursă sau de timpul cât clientul o ocupă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

taximetru (desp. me-tru) s. n., art. taximetrul; pl. taximetre

taximetru (-me-tru) s. n., art. taximetrul; pl. taximetre

taximetru s. n. (sil. -tru), art. taximetrul; pl. taximetre

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

TAXI- „ordine, aranjare, clasificare”. ◊ gr. taxis „ordine, rang, aranjare” > fr. taxi-, germ. id., engl. id. > rom. taxi-.~dermie (v. -dermie), s. f., arta împăierii animalelor; ~logie (v. -logie1), s. f., taxologie*; ~metru (v. -metru1), s. n., aparat de înregistrare a taxei pentru automobile; ~nomie (v. -nomie), s. f., taxonomie* (1); ~terie (v. -terie), s. f., anomalie cu puține abateri de la forma normală a vegetalelor.

Intrare: taximetru
taximetru substantiv neutru
  • silabație: -me-tru info
substantiv neutru (N37)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • taximetru
  • taximetrul
  • taximetru‑
plural
  • taximetre
  • taximetrele
genitiv-dativ singular
  • taximetru
  • taximetrului
plural
  • taximetre
  • taximetrelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

taximetru, taximetresubstantiv neutru

  • 1. Automobil care efectuează, contra plată, transporturi de persoane sau de mărfuri, în general în interiorul orașelor, fiind prevăzut cu un aparat pentru înregistrarea costului transportului în funcție de distanța parcursă. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: taxi
    • format_quote Își culese pachetele de pe bancă, ieși din grădină și căută stația de taximetre. C. PETRESCU, A. 329. DLRLC
  • 2. Aparat de înregistrare a taxei pentru cursele unui automobil care se închiriază cu ora sau pentru o anumită distanță. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.