15 definiții pentru tapițerie (meserie, atelier)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TAPIȚERIE2, (2) tapițerii, s. f. 1. Meseria tapițerului. 2. Atelier, prăvălie în care se lucrează sau se vând obiecte făcute de tapițer.- Tapițer + suf. -ie.

tapițerie1 sf [At: POLIZU / V: (înv) ~pețăr~ / Pl: (2-3) ~ii / E: tapițer + -ie] 1 Meseria tapițerului (2). 2 Atelier în care se lucrează obiecte făcute de tapițer (2). 3 Prăvălie în care se vând obiecte făcute de tapițer (2).

TAPIȚERIE1, (2) tapițerii, s. f. 1. Meseria tapițerului. 2. Atelier, prăvălie în care se lucrează sau se vând obiecte făcute de tapițer. – Tapițer + suf. -ie.

TAPIȚERIE2, tapițerii, s. f. Meseria tapițerului; atelierul unde lucrează acesta. El sta pe atunci în Podul Mogoșoaiei, deasupra unei tapițerii. VLAHUȚĂ, la CADE.

TAPIȚERIE s.f. 1. Meseria tapițerului. 2. Atelier, prăvălie în care se lucrează sau se vînd obiecte făcute de tapițer. 3. V. tapiserie. [Gen. -iei. / cf. it. tappezzeria].

TAPIȚERIE1 s. f. 1. meseria tapițerului. 2. atelier, prăvălie în care se lucrează sau se vând obiecte făcute de tapițer. (< it. tappezzeria)

TAPIȚERIE ~i f. 1) la sing. Meseria de tapițer. 2) Atelier în care se lucrează sau se vând obiecte făcute de tapițer. [G.-D. tapițeriei] /tapițer + suf. ~ie

tapețărie2 sf vz tapițerie1

mobilă-tapițerie s. f. Unitate unde se lucrează mobilă și tapițerie ◊ „Cooperativa meșteșugărească inaugurează în aceste zile la București, pe Bd. Baba Novac, un nou complex. La parter, centre de reparat obiecte optice, o unitate «Tricotextil», unități de marochinărie, mobilă-tapițerie, încălțăminte și reparații.” R.l. 10 I 75 p. 5 (din mobilă + tapițerie)

*tapiseríe și -țeríe f. (primu d. fr. tapisserie, al doilea infl. de tapițer; it. tappezzeria). Stofe cu care se tapetează o cameră, o mobilă ș. a. Meseria de tapițer.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

tapițerie (parte tapițată a unei mobile) s. f., art. tapițeria, g.-d. art. tapițeriei; (părți tapițate, ateliere) pl. tapițerii, art. tapițeriile (desp. -ri-i-)

!tapițerie (parte tapițată a unei mobile) s. f., art. tapițeria, g.-d. art. tapițeriei; (părți tapițate, ateliere) pl. tapițerii, art. tapițeriile

tapițerie (meserie, atelier) s. f., art. tapițeria, g.-d. art. tapițeriei; (ateliere) pl. tapițerii, art. tapițeriile

Intrare: tapițerie (meserie, atelier)
tapițerie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tapițerie
  • tapițeria
plural
  • tapițerii
  • tapițeriile
genitiv-dativ singular
  • tapițerii
  • tapițeriei
plural
  • tapițerii
  • tapițeriilor
vocativ singular
plural
tapețărie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tapițerie, tapițeriisubstantiv feminin

  • 1. (numai) singular Meseria tapițerului. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. Atelier, prăvălie în care se lucrează sau se vând obiecte făcute de tapițer. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote El sta pe atunci în Podul Mogoșoaiei, deasupra unei tapițerii. VLAHUȚĂ, la CADE. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.