14 definiții pentru suedez (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SUEDEZ, -Ă, suedezi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația Suediei sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Suediei sau suedezilor (1), privitor la Suedia ori la suedezi. ♦ (Substantivat, f.) Limbă germanică vorbită de suedezi. ♦ Gimnastică suedeză = sistem de exerciții fizice care constă din diferite mișcări ale corpului, pentru dezvoltarea musculaturii și agilității. [Pr.: su-e-] – Suedia (n. pr.) + suf. -ez.

suedez, ~ă [At: ASACHI, L. 721/4 / V: (înv) sve~ / P: su-e~ / Pl: ~i, ~e / E: Suedia (np) + -ez] 1-2 smf Persoană care face parte din populația de bază a Suediei sau care este originară de acolo Si: (rar) suedian (1), (înv) svez (1), șved (1). 3 sm (Lpl) Popor, națiune care locuiește în Suedia Si: (rar) suedian (2), (înv) svez (2), șved (2). 4-5 a Care aparține Suediei sau suedezilor (1) Si: (rar) suedian (3) (înv) svez (3), șved (3). 6-7 a Privitor la Suedia sau la suedezi Si: (rar) suedian (4), (înv) svez (4), șved (4). 8 a Originar din Suedia Si: (rar) suedian (5), (înv) svez (5), șved (5). 9 a Ca al suedezilor Si: (rar) suedian (6), (înv) svez (6), șved (6). 10 sf Limbă germanică vorbită de suedezi (1). 11 a (Îs) Gimnastică ~ Complex de exerciții fizice care constă din diferite mișcări ale corpului, pentru dezvoltarea musculaturii și a agilității.

SUEDEZ, -Ă, suedezi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Suediei sau care este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Suediei sau populației ei, privitor la Suedia sau la populația ei. ♦ (Substantivat, f.) Limbă germanică vorbită de suedezi. ♦ Gimnastică suedeză = sistem de exerciții fizice care constă din diferite mișcări ale corpului, pentru dezvoltarea musculaturii și a agilității. [Pr.: su-e-] – Suedia (n. pr.) + suf. -ez.

SUEDEZ2, -Ă, suedezi, -e, s. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Suediei sau este originară din Suedia.

SUEDEZ, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din Suedia. ♦ gimnastică ~ă = metodă de educație fizică bazată pe repetarea mișcărilor simple destinate a activa mușchii corpului. ◊ (s. f.) limbă germanică vorbită de suedezi. (< fr. suédois)

SUEDEZ1 ~ă (~i, ~e) m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Suediei sau este originară din Suedia. [Sil. su-e-] /Suedia n. pr. + suf. ~ez

suedez a. ce ține de Suedia. ║ m. locuitor de acolo.

*suedéz, -ă s. Locuitor din Suedia. Adj. Limba suedeză.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

suedez (desp. su-e-) adj. m., s. m., pl. suedezi; adj. f., s. f. suede, pl. suedeze

suedez (su-e-) adj. m., s. m., pl. suedezi; adj. f., s. f. suedeză, pl. suedeze

suedez s. m., adj. m. (sil. su-e-), pl. suedezi; f. sg. suedeză, g.-d. art. suedezei, pl. suedeze

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SUEDEZ s., adj. 1. s. (înv.) svez, șved. 2. adj. (înv.) șved, șvezesc.

SUEDEZ s., adj. 1. s. (înv.) svez, șved. 2. adj. (înv.) șved, șvezesc.

Intrare: suedez (s.m.)
  • silabație: su-e-dez info
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • suedez
  • suedezul
  • suedezu‑
plural
  • suedezi
  • suedezii
genitiv-dativ singular
  • suedez
  • suedezului
plural
  • suedezi
  • suedezilor
vocativ singular
  • suedezule
  • suedeze
plural
  • suedezilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

suedez, suedezisubstantiv masculin
suede, suedezesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care face parte din populația Suediei sau este originară de acolo. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
    sinonime: svez șved
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.