12 definiții pentru stepă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

STEPĂ, stepe, s. f. Întindere de loc arid, de obicei șes, acoperit cu o vegetație compusă în special din plante graminee, plante cu rizomi, tufișuri și plante spinoase; formațiune vegetală care crește pe acest loc. – Din rus. step’.

ste sf [At: GENILIE, G. 120/18 / Pl: ~pe, (îvr) ~puri / E: fr steppe, rs степь] 1 Întindere de pământ arid, de obicei șes acoperit cu vegetație compusă în special din plante graminee, plante cu rizomi, tufișuri și plante spinoase. 2 Formație vegetală care trăiește în stepă (1). 3 (Fig) Spațiu larg Si: întindere, imensitate.

STEPĂ, stepe, s. f. Întindere de loc arid, de obicei șes, acoperit cu o vegetație compusă în special din plante graminee, plante cu rizomi, tufișuri și plante spinoase; formație vegetală care crește pe acest loc. – Din rus. step’.

STEPĂ, stepe, s. f. Întindere de loc arid, secetos, de obicei șes, acoperit cu o vegetație ierboasă cu caractere de adaptare la uscăciune. Dar nu era nimeni în lung și-n lat decît vîntul peste stepa golașă și stearpă. DUMITRIU, P. F. 57. Stepa părăginită se desfășura nemărginită, netedă ca o foaie de hîrtie. REBREANU, P. S. 100. De aceea zilele îmi sînt Pustii ca niște stepe. EMINESCU, O. I 175. Am început să traduc descrierea stepei malo-rusiene, una din paginile cele mai minunate din minunatul romanț istoric «Taras Bulba» de N. Gogoli. ODOBESCU, S. A. 318. ◊ Fig. Ca pe alt tărîm, departe zăresc o licărire, Se uită lung și parcă își mai revin în fire, Pornesc încet cu grijă, pe stepa de zăpadă. ANGHEL-IOSIF, C. M. 35.

STE s.f. (Geogr.) Regiune acoperită cu vegetație ierboasă, în care predomină gramineele. [< rus. stepi, cf. fr. steppe].

STE s. f. întindere aridă din regiunea de câmpie, cu vegetație ierboasă. (< fr. steppe, rus. step)

STEPĂ ~e f. Regiune, de obicei fără diferențe de nivel, în care predomină o climă semiaridă și o vegetație ierboasă. /<fr. steppe, rus. step’

stepă f. câmpie întinsă și stearpă, în Ungaria și Rusia.

*stépă f., pl. e (fr. steppe [m.], d. rus. stepĭ). Cîmpie imensă acoperită de ĭarbă în sudu Rusiiĭ și pin Tataria (în Argentina asemenea cîmpiĭ se numesc pampas).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ste s. f., g.-d. art. stepei; pl. stepe

ste s. f., g.-d. art. stepei; pl. stepe

ste s. f., g.-d. art. stepei; pl. stepe

Intrare: stepă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ste
  • stepa
plural
  • stepe
  • stepele
genitiv-dativ singular
  • stepe
  • stepei
plural
  • stepe
  • stepelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ste, stepesubstantiv feminin

  • 1. Întindere de loc arid, de obicei șes, acoperit cu o vegetație compusă în special din plante graminee, plante cu rizomi, tufișuri și plante spinoase; formațiune vegetală care crește pe acest loc. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Dar nu era nimeni în lung și-n lat decît vîntul peste stepa golașă și stearpă. DUMITRIU, P. F. 57. DLRLC
    • format_quote Stepa părăginită se desfășura nemărginită, netedă ca o foaie de hîrtie. REBREANU, P. S. 100. DLRLC
    • format_quote De aceea zilele îmi sînt Pustii ca niște stepe. EMINESCU, O. I 175. DLRLC
    • format_quote Am început să traduc descrierea stepei malo-rusiene, una din paginile cele mai minunate din minunatul romanț istoric «Taras Bulba» de N. Gogoli. ODOBESCU, S. A. 318. DLRLC
    • format_quote figurat Ca pe alt tărîm, departe zăresc o licărire, Se uită lung și parcă își mai revin în fire, Pornesc încet cu grijă, pe stepa de zăpadă. ANGHEL-IOSIF, C. M. 35. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.