14 definiții pentru sold

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SOLD, solduri, s. n. 1. Diferență între totalul sumelor înscrise în debitul unui cont și totalul sumelor înscrise în creditul aceluiași cont. ♦ Rest de plată la lichidarea unei obligații. 2. Marfă rămasă nevândută (și care se desface cu preț redus). – Din fr. solde.

SOLD, solduri, s. n. 1. Diferență între totalul sumelor înscrise în debitul unui cont și totalul sumelor înscrise în creditul aceluiași cont. ♦ Rest de plată la lichidarea unei obligații. 2. Marfă rămasă nevândută (și care se desface cu preț redus). – Din fr. solde.

sold1 sn [At: DDRF / Pl: ~uri / E: fr solde] 1 Diferență între totalul sumelor înregistrate în debitul și în creditul aceluiași cont. 2 Rest de plată după compensarea reciprocă a unor obligații. 3 (Îs) ~ debitor Sumă în debitul unui cont mai mare în comparație cu creditul aceluiași cont. 4 (Îs) ~ creditor Sumă în creditul unui cont mai mare în comparație cu debitul aceluiași cont. 5 Marfa rămasă, cu defecte sau nepotrivită cu sezonul, care se vinde cu preț redus Si: (îrg) marda. 6 (Îlav) La ~ Cu preț redus (la lichidare).

SOLD, solduri, s. n. 1. Diferența dintre totalul sumelor înscrise în debitul unui cont și totalul sumelor înscrise în creditul lui. 2. Rest de plată la lichidarea unei socoteli. 3. Rest de marfă (cu defecte sau nepotrivită cu sezonul) care se vinde cu preț redus.

SOLD s.n. 1. Diferență dintre debitul și creditul unui cont. ♦ Rest de plată la lichidarea unei socoteli. 2. Rest, rămășiță dintr-o marfă, care urmează să se vîndă cu un preț mai scăzut. [< fr. solde, engl. sold < sell – a vinde].

SOLD s. n. 1. diferență dintre debitul și creditul unui cont. ◊ rest de plată la lichidarea unei socoteli. 2. rămășiță dintr-o marfă, care se vinde cu preț redus. (< fr. solde)

SOLD ~uri n. 1) Diferența dintre debitul și creditul unui cont. 2) Rest de plată la încheierea unor socoteli. 3) la pl. Marfă nevândută care se pune din nou în vânzare, dar cu un preț mai mic. /<fr. solde

sold n. 1. diferența între creditul și debitul unui compt; 2. mărfuri ce se vând mai ieftin la lichidări.

*sold n., pl. urĭ (fr. solde, d. it. saldo, regulare de conturĭ, plată). Rest de plată la un cont. Rest de marfă pe care negustoru o vinde cu pret redus ca să scape de ĭa (mardalîc).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SOLD s. (înv.) marda. (Vinde niște ~uri.)

SOLD s. (înv.) marda. (Vinde niște ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

sold (-duri), s. n. – Diferență între debitul și creditul unui cont; rest de plată; marfă cu preț redus. Fr. solde.Der. soldă, s. f. (salariu în armată); solda, vb. (a calcula soldul unui cont; a lichida o socoteală; a vinde o marfă cu preț redus), din fr. solder; soldat, s. m., din fr. soldat; soldățesc, adj. (militar); soldăție, s. f. (serviciu militar; carieră de soldat); soldățime, s. f. (mulțime de soldați).

Intrare: sold
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sold
  • soldul
  • soldu‑
plural
  • solduri
  • soldurile
genitiv-dativ singular
  • sold
  • soldului
plural
  • solduri
  • soldurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sold, soldurisubstantiv neutru

  • 1. Diferență între totalul sumelor înscrise în debitul unui cont și totalul sumelor înscrise în creditul aceluiași cont. DEX '09 DLRLC DN
    • 1.1. Rest de plată la lichidarea unei obligații. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Marfă rămasă nevândută (și care se desface cu preț redus). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: marda
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.